September 18, 2018

17.09.2018: Порошенко підписав указ про неподовження "великого договору" з РФ

Порошенко підписав указ про неподовження "великого договору" з РФ
Порошенко підписав указ про неподовження "великого договору" з РФ

  • Порошенко підписав указ про неподовження "великого договору" з Росією.
  • Російська влада стверджує, що авіалайнер MH17 було збито ракетою української армії.
  • Під Генпрокуратурою сталося зіткнення поліції з активістами, які вимагали звільнення Луценка і Єніна.

В Україні

  • Президент Порошенко на підставі рішення РНБО підписав указ про неподовження "великого" договору про дружбу, співпрацю і партнерство, який закінчується в березні 2019 р.
  • Під Генеральною прокуратурою відбулися сутички з поліцією активістів "Національного корпусу" і руху "Братство" Корчинського, що вимагали звільнення генпрокурора Луценка і його заступника Єніна, які санкціонували екстрадицію громадянина Росії Тумгоєва, який нібито воював на боці ІДІЛ проти урядових військ президента Асада в Сирії, а також у складі добровольчих підрозділів проти Росії на Донбасі. Поліція застосувала проти мітингувальників газ, поливала водою, у відповідь вони кидали в правоохоронців каміння і спробували увірватися до будівлі, розбивши двері. За повідомленням Нацполіціі, постраждали 7 співробітників, відкрито кримінальні провадження за фактами нанесення їм тілесних ушкоджень та хуліганства.
  • У проекті бюджету на 2019 р, опублікованому на сайті Верховної Ради, закладено середньорічний курс 29,4 грн/$. Кабмін планує збільшити витрати на пенсійні виплати на 27,2 млрд грн до 166,5 млрд грн, урізавши при цьому виплати субсидій майже на 16 млрд грн до 55 млрд грн.
  • Услід за Внешэкономбанком, ще два російських держбанки – ВТБ і Ощадбанк – подали касаційні скарги на рішення Київського апеляційного суду, який заарештував їхні активи та акції за позовом компаній, що належать олігархові Коломойському, які втратили активи і кошти після окупації Криму Росією.
  • Нацбанк опублікував проект регуляторних документів про валютне регулювання, які набудуть чинності 7 лютого 2019 р – разом із введенням у дію закону про валюту й валютні операції. Він замінить чинні 56 нормативних актів і, за твердженням чиновників, буде "простим, зрозумілим і доступним". Відразу ж після запровадження діятимуть норми про подовження терміну проведення розрахунків за валютними контрактами з 180 до 365 днів, скасування валютного нагляду на операції до 150 тис.грн, скасування індивідуальних валютних ліцензій – замість них з'явиться система електронних лімітів, також будуть скасовані санкції у вигляді заборони на зовнішньоекономічну діяльність при порушенні термінів розрахунків і, нарешті, буде дозволену купівлю валюти фізичними особами через онлайн-сервіс банків.
  • На валютному ринку відносне затишшя – виплати відшкодування ПДВ ще не почалися: 28,13 ₴/$ (-0,03 грн), 32,83 ₴/€ (-0,08 грн), 4,12 ₴/10

Київ

  • Згідно з дослідженням Київського міжнародного інституту соціології, чинного мера Кличка підтримують майже 49% респондентів, друге місце за популярністю посів Томенко – колишній депутат від Блоку Порошенка в парламенті, третє – депутат Береза ​​з майже 16%.

Війна

  • Минула доба на Донбасі, згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, пройшла без втрат, кількість порушень режиму припинення вогню окупантами знизилася, проте перестрілки зі стрілецької зброї і гранатометів відбулися по всій лінії фронту, а на приморській ділянці фронту в Лебединському і Павлополі українські війська були обстріляні з мінометів.
  • Очільник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Куц повідомив про закінчення реконструкції КПВВ "Мар'їнка". Також заплановано реконструкцію КПВВ "Новотроїцьке", "Гнутове" та "Майорськ".
  • Міністр у справах тимчасово окупованих територій Черниш стверджує, що Росія маніпулює поняттям "місцеві вибори" в ОРДЛО і хоче вивести їх за рамки мінських домовленостей.

Україна й світ

  • Міжнародна слідча група, яка розслідує катастрофу авіалайнера MH17, що було збито у небі над Донбасом в 2014, прийняла до відома інформацію російської влади про те, що ракета, якою збили літак, була виготовлена ​​в СРСР і перебувала на озброєнні української армії в Тернопільській області. Українські офіційні особи назвали повідомлення РФ фейком.

Тренди

  • Кум президента Путіна, проросійський політик Медведчук підтвердив інформацію журналістів-розслідувачів програми "Схеми" про те, що на його дружину записані нафтовидобувне підприємство в Росії і компанії в окупованому Криму, оскільки проти нього США запровадили санкції в березні 2014 р.

No comments:

Post a Comment