September 08, 2018

07.09.2018: Донбаські "республіки" призначили "вибори" на 11 листопада


Донбаські "республіки" призначили "вибори" на 11 листопада
Донбаські "республіки" призначили "вибори" на 11 листопада
  • Донбаські "республіки" призначили "вибори" на 11 листопада.
  • Гройсман анонсував підвищення мінімальної зарплати з 1 січня до 4170 грн.
  • Вселенський патріарх Варфоломій призначив 2 екзархів в Україні.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман анонсував підвищення мінімальної зарплати з 1 січня з 3723 до 4170 грн, цей показник буде закладено до проекту бюджету на наступний рік. Керівництво Федерації профспілок уже заявило, що такий розмір зарплати менший за очікуваний прожитковий мінімум для працездатних громадян.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки кримінальних злочинів у трьох деклараціях уповноважено Верховної Радиї із прав людини Денисової.
  • Держстат констатував підвищення цін на будівельно-монтажні роботи з початку року майже на чверть – на 24%. При цьому зростання зарплат у будівельній галузі становило всього 11%, а на деякі основні будматеріали ціни навіть знизилися.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив про початок виплат монетизованих субсидій. За його твердженням, вони вже почалися в Київській і Хмельницькій областях – тим, хто заощадив на споживанні газу, повернуть до 700 грн.
  • Асоціація "Укртютюн" не погоджувала оголошене Кабміном підвищення цін на сигарети та закликала уряд дотримувати графіка зростання акцизів до 2025 р., що прийнятий минулого року.
  • Виконувачка обов'язків міністра фінансів Маркарова заявила на зустрічі із представниками МВФ, що Україна виконала більшість зобов'язань перед Фондом. Нацбанк прогнозує зростання тарифів на газ для населення нинішнього року на 25%, наступного – ще на 15%. Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що Україна без грошей МВФ не зможе виконати свої фінансові зобов'язання, тому невиконання вимог Фонду поставить країну на межу дефолту.
  • Валютні торги в п'ятницю відбулись без потрясінь і закінчилися невеликим здешевленням гривні щодо долара: 28,26 ₴/$ (+0,04 грн), 32,83 ₴/€ (-0,01 грн), 4,09 ₴/10 (-0,04 грн). Найближчими днями банкіри не очікують серйозних змін і прогнозують помірну девальвацію гривні – по кілька копійок на день щодо долара.

Київ

  • Депутат Київради Гусовський заявив про створення нової політичної сили після свого виключення із фракції "Об'єднання Самопоміч" і вважає, що партією керує страх потенційної конкуренції.
  • Київська адміністрація не змогла "протягнути" через Київраду проект постанови, що дозволило б комунальному підприємству "Київтеплоенерго" почати погашення боргів "Київенерго" перед Нафтогазом і стягувати борги киян попередньому орендарю. Компанія олігарха Ахметова "Київенерго" має мільярдні борги перед Нафтогазом, однак за законом про ринок теплової енергії її борги мають перейти до нового власника – "Київтеплоенерго". Для "розморожування процесу" Кабмін готовий видати додаткову субвенцію із держбюджету київській владі, щоб "Київтеплоенерго" змогло почати погашення боргів "Нафтогазу" та підписати з ним контракт на постачання газу, що дозволить подати до будинків київських споживачів гарячу воду, яку вони не бачили з літа.

Війна

  • Унаслідок обстрілів на Донбасі, за зведенням штабу операції об'єднаних сил, 1 військовослужбовець загинув, ще 2 – поранені. Позиції українських військ обстріляні із важкої артилерії у Кримському, у районі траси Р-66 "Бахмутка", а під Світлодарськом – із важких мінометів. Перестрілки із застосуванням гранатометів і стрілецької зброї відбулися всією лінією фронту.
    Українська сторона так званого "Спільного центру з контролю і координації", зі складу якого у 2017 р. вийшли російські військові, повідомила про розгортання у безпосередній близькості до лінії фронту сотень одиниць важкої військової техніки, з яких можна створити до шести батальйонно-тактичних груп. При цьому жителі окупованих територій поки не помітили розгортання військово-польових госпіталів, яке зазвичай передує великим наступальним операціям.
  • У "ДНР" стався "палацовий переворот", у ході якого "генеральний прокурор республіки" заявив про "незаконність" призначення Трапезникова "тимчасовим главою ДНР". "Народна рада" прийняла рішення призначити на цю посаду свого голову Пушиліна та оголосила підготовку до позачергових "виборів". Пушилін звільнив "міністра доходів і зборів" Тимофєєва (позивний "Ташкент"), який постраждало після вибуху, що знищив ватажка "ДНР" Захарченка, після чого Тимофєєв втік до Росії.
    "Вибори" "парламентів" і "глав республік" у "ЛНР" і "ДНР" призначені на 11 листопада. Керівник української делегації на Мінських переговорах колишній президент Кучма вважає, що "вибори" в "республіках" можуть поставити під загрозу процес врегулювання на Донбасі. МЗС закликав міжнародних партнерів посилити тиск на РФ через намір проведення "виборів" в ОРДЛО.

Україна та світ

  • Патріарх Константинопольський Філарет призначив 2 екзархів (старших архієреїв) до українських єпархіальних округів у рамках підготовки до створення єдиної помісної православної церкви в Україні. УПЦ Московського патріархату назвала ці призначення без відома митрополита Онуфрія "грубим порушенням канонічної території української православної церкви", а Російська православна церква попередила, що подібні дії не залишаться без відповіді.
  • Одна із найбільших європейських авіакомпанія-лоукостер RyanAir наступного року відкриває 17 додаткових рейсів із Польщі, 8 із них – до України: Києва та Львова.

Тренди

  • Опитування фонду "Демократичні ініціативи" показало, що майже дві третини респондентів (61%) не відчули результатів "реформи децентралізації, і цей показник за рік помітно погіршився – минулого року він становив 55%. При цьому позитивні зміни побачили 18%, а негативні – 14% опитаних.

No comments:

Post a Comment