September 07, 2018

06.09.2018: Нацбанк підняв облікову ставку до 18%

Нацбанк підняв облікову ставку до 18%
Нацбанк підняв облікову ставку до 18%

  • Нацбанк підняв облікову ставку до 18%.
  • У Києві розпочала роботу місія МВФ.
  • Верховна Рада прийняла з поправками Порошенка закони про скасування мораторію на експорт лісу та про "єдине вікно" на митниці.
  • РНБО запропонував не подовжувати "великий договір" з Росією та створити військово-морське угруповання в Азовському морі.
  • Порошенко провів передвиборний командний тренінг для депутатів БПП і членів уряду.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про скасування мораторію на вивезення деревини з урахуванням пропозицій президента Порошенка, який два місяці тому ветував цей закон і повернув його до парламенту зі своїми поправками. Закон вводить кримінальну відповідальність за контрабанду лісу та дозволяє експорт "паливного лісу", під виглядом якого з України йде нелегальне вивезення лісу-кругляка.
    Також було прийнято ветований Порошенко закон про "єдине вікно" на митниці з його поправками.
    Прийнято закон, що зрівняв права та можливості жінок і чоловіків у Збройних силах та інших військових формуваннях. Жінки матимуть рівний доступ до посад і військових звань, а також нестимуть однакову відповідальність із чоловіками. У першому читанні прийнято закон про військове привітання "Слава Україні".
  • Під будівлею Верховної Ради відбувся мітинг, учасники якого вимагали від депутатів ухвалення нового Виборчого кодексу і проведення виборів за відкритими списками.
  • РНБО на закритому засіданні прийняв рішення не подовжувати "великий договір" про дружбу, співпрацю та партнерство з РФ, а також рішення про оборонний бюджет, який планується у розмірі понад 5% від ВВП, про створення морського угруповання на Азовському морі, про екологічну ситуацію в Криму. Крім того, РНБО вирішила невідкладно прийняти Морську доктрину України та "вдосконалити" нормативно-правову базу захисту інтересів України в Чорному та Азовському морях.
  • Прем'єр-міністр Гройсман анонсував прийняття Кабміном рішень, що спрямовані проти "сірого ринку" праці та на "захист інтересів найманих працівників". Чиновники стверджують, що найбільші порушення зафіксовано в будівництві, торгівлі та готельно-ресторанному бізнесі. Гройсман заявив, що зменшення "сірої зайнятості" дозволить наповнити державний і місцеві бюджети, а також бюджет Пенсійного фонду. За його словами, найближчим часом розпочнуться спільні міжвідомчі перевірки підприємств і запропонував розробити їх алгоритм, щоб дати час роботодавцям для виконання норм законодавства.
  • У Києві розпочала роботу місія МВФ. Українські чиновники запевняють, що за результатами її роботи буде прийнято рішення про виділення Фондом Україні п'ятого траншу кредиту розширеного фінансування, без якого українській державі може загрожувати дефолт. На зустрічі із главою місії ван Роденом прем'єр-міністр Гройсман підкреслив, що питання про земельну реформу є дуже чутливим для України, уряд категорично проти будь-яких дій, які дозволили б олігархам скупити землю. Крім того, Гройсман та ван Роден обговорили пенсійну реформу та приватизацію держпідприємств, на яких наполягають експерти МВФ. Глава НБУ Смолій сподівається на те, що переговори завершаться успішно, і Фонд виділить Україні $1,9 млрд.
  • Нацбанк підняв облікову ставку до 18% річних. Глава Нацбанку Смолій заявив, що девальвація національної валюти не впливає на інфляцію, тому НБУ зберіг прогноз зростання інфляції на поточний рік у розмірі 8,9%. Він підкреслив, що з початку року гривня девальвувала всього на 1,5%. Наступного року, за прогнозами чиновників регулятора, банки матимуть потребу в додатковому фінансуванні, тому інструментом монетарної політики стане ставка рефінансування.
  • Ринок відреагував на підвищення облікової ставки НБУ зміцненням гривні: 28,22 ₴/$ (-0,19 грн), 32,84 ₴/€ (-0,07 грн), 4,14 ₴/10 (-0,01 грн). Чиновники НБУ відзвітували, що їм вдалося купити на спадному тренді близько $40 млн завдяки перевищенню пропозиції валюти над попитом. Проте, ліквідність і залишки на кореспондентських рахунках банків досить великі, що не дозволяє говорити про розворот валютного тренда.

Київ

  • Фракція "Самопомочі" в Київраді виключила зі свого складу одного зі знакових депутатів – ресторатора Гусовського та ще трьох членів через голосування щодо виділення землі.

Війна

  • Минула доба на Донбасі, за офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, закінчилася для українського війська без втрат, хоча окупанти поступово нарощують кількість та інтенсивність обстрілів позицій української армії, а вночі вели обстріли із важкої артилерії у Кримському поблизу трасі Р-66 "Бахмутка".

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ РФ Лавров назвав окупацією введення миротворчого контингенту ООН на Донбас. За його словами, 30-40 тис. миротворців візьмуть під контроль територію ОРДЛО, включаючи кордон із Росією, створять цивільні адміністрації, які займатимуться, у тому числі, підготовкою до проведення виборів, а після виборів передадуть контроль українській владі. Лавров наполягає на амністії для всіх "учасників подій" (у т. ч. тих, хто брав участь у збройних формуваннях), а також на наданні "особливого статусу" територіям – вільне використання російської мови, узгодження кандидатур "народної міліції", суддів і прокурорів . Лавров заявив, що в іншому випадку українська влада "посадить усіх, кого захоче".
  • Заступник міністра екології Вакараш стверджує, що причиною різкого погіршення екологічної обстановки в Криму й на території Херсонської області є постійні викиди в атмосферу підприємства олігарха Фірташа "Кримський титан", а не протікання зі шламонакопичувача.

Тренди

  • Порошенко провів в урядовій резиденції "Залісся" зустріч-тренінг із депутатами своєї фракції і міністрами, включаючи прем'єр-міністра Гройсмана, для формування команди на вибори, які відбудуться наступного року.
  • Голова Нацкомісії із регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Кривенко стверджує, що ціноутворення на енергетичне вугілля за формулою "Роттердам +" "обмежує ринкову силу енергохолдингу ДТЕК", а споживачам довелося б платити за електроенергію "відчутно більше".

No comments:

Post a Comment