September 06, 2018

05.09.2018: Уряд виплатив $444 млн для обслуговування зовнішнього боргу

Уряд виплатив $444 млн для обслуговування реструктуризованого 2015 року зовнішнього боргу. В.о. глави ДФС Продан подав у відставку. Кабмін підвищив у черговий раз ціни на алкоголь.
Уряд виплатив $444 млн для обслуговування зовнішнього боргу
  • Уряд виплатив $444 млн для обслуговування реструктуризованого 2015 року зовнішнього боргу.
  • В.о. глави ДФС Продан подав у відставку.
  • Кабмін підвищив у черговий раз ціни на алкоголь.

В Україні

  • Кабмін підвищив мінімальні роздрібні ціни на алкогольні напої мінімальна ціна пляшки горілки 0,5 л. зросте на 12% і становитиме майже 90 грн. У цілому підвищення становитиме від 9 до 20%. Міністерство економічного розвитку запропонувало підвищити ціни на алкоголь ще у червні, пояснивши це зростанням цін на сировину та компоненти спирт, тару, комплектуючі.
  • Комітет Верховної Ради з безпеки та оборони підтримав президентський законопроект про внесення змін до Конституції, що закріплюють курс країни в НАТО та ЄС. Депутати змогли прийняти лише одну постанову, після чого глава парламенту Парубій був змушений закрити засідання через відсутність кворуму у залі.
  • Подав у відставку виконувач обов'язків голови Державної фіскальної служби Продан, проти якого Генпрокуратура відкрила кілька кримінальних проваджень. Замість нього призначено колишнього командира податкового спецпідрозділу "Фантом" Власова. Кабмін оголосив конкурс на посаду глави ДФС, Продан сподівається його виграти та продовжити роботу керівником служби.
  • Державна аудиторська служба стверджує, що компанії російського бізнесмена Фукса володіють ліцензіями на користування надрами незаконно. Раніше ці компанії належали колишньому міністру енергетики Ставицькому з уряду Азарова та отримували ліцензії на видобуток нафти та газу без аукціону в обхід українського законодавства.
  • Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) переконаний, що томос про автокефалію Вселенський константинопольський патріарх Варфоломій надасть до кінця 2018 року, після чого буде створено єдину українську "помісну" православну церкву.
  • Генпрокурор Луценко пояснив депутатам і журналістам необхідність зняття інформації з телефону головного редактора програми "Схеми" тим, що вона відмовилася надавати слідчим Генпрокуратури інформацію про розголошення таємниці слідства главою НАБУ Ситником.
  • Кабмін виплатив $444 млн зовнішнього боргу з єврооблігацій, що були випущені після реструктуризації 2015 року, яку здійснила міністр фінансів Яресько. Міжнародні резерви НБУ на 1 вересня скоротилися за місяць майже на 3% – до $17,2 млрд. Це відбулося завдяки валютним інтервенціям через аукціони та систему Matching регулятор продав $668 млн для підтримки курсу гривні, а також після погашення зовнішніх фінансових зобов'язань перед МВФ на $607 млн. Завдяки  розміщення короткотермінових валютних сертифікатів Мінфіну вдалося залучити понад $1,1 млрд під більш ніж 9% річних повертати цей борг доведеться вже на початку наступного року. Покриття критичного імпорту скоротилася з 3,5 до 2,9 місяців, що, за твердженням чиновників, є достатнім для обслуговування фінансових зобов'язань і виконання поточних операцій уряду та НБУ.
  • Після вихідного дня у США експортери продавали валюту, що надійшла за 2 дні, і на ринку утворився її ситуативний надлишок. Це дозволило гривні зміцнитися на 9 коп. щодо долара: 28,41 ₴/$ (-0,08 грн), 32,91 ₴/€ (-0,04 грн), 4,15 ₴/10 (-0,02 грн).

Війна

  • Окупанти щодня ​​збільшують кількість та інтенсивність обстрілів позицій українських військ. Минулої доби, за офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, загинув ще один український військовий, троє поранені. Обстріляно житловий сектор селища Красногорівка в околицях Донецька, на щастя, ніхто з мирних жителів не постраждав.
    На контрольному пункті в'їзду-виїзду на окуповану територію "Станиця Луганська" повним ходом йде ремонт, місцева влада кладе новий асфальт та оновлює споруди. Оголошено, що КПВВ відновить роботу 8 вересня. А поки окупанти не припиняють обстріли території із протилежного високого берега річки Сіверський Донець.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Польщі Чапутовіч однозначно підтримав вступ до НАТО Грузії, Молдови та України. За його словами, тільки завдяки НАТО стало можливим збереження суб'єктності регіону.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова повідомила ООН про різке погіршення екологічної обстановки в окупованому Росією Криму після потужних викидів із підприємства олігарха Фірташа "Кримський титан" із багаторазовим перевищенням гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин, що торкнулося й контрольованої Україною території Херсонської області поблизу адміністративного кордону з Кримом.

No comments:

Post a Comment