July 26, 2018

25.07.2018: Білий Дім оприлюднив меморандум про невизнання анексії Криму Росією


Білий Дім оприлюднив меморандум про невизнання анексії Криму Росією
Білий Дім оприлюднив меморандум про невизнання анексії Криму

  • Держдепартамент США оприлюднив меморандум про невизнання анексії Криму Росією.
  • Гройсман намагається виправдати неминуче підвищення цін на газ та опалення вимогами МВФ.
  • Росія, крім "оглядів" суден, що йдуть до українських портів, затримує їх проходження Керченською протокою.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман повідомив, що МВФ для відновлення фінансування вимагає підвищення ціни на газ для населення на 60%, однак уряд намагається "пом'якшити" ціновий удар і пропонує фонду підвищення "лише" на 30%. Рада з фінансової стабільності, до якої входять НБУ, Мінфін та інші фінансові регулятори, наполягає на подовженні співпраці з МВФ та іншими міжнародними партнерами. Більшість експертів переконана, що підвищення цін на газ (а слідом і на опалення та гарячу воду) неминуче та буде оголошено найближчими днями.
  • Згідно із рішенням Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг про зменшення терміну оплати індивідуальними споживачами рахунків за електроенергію, що прийняте у березні 2018 р., – оплата має бути внесена не пізніше 20 числа наступного місяця. Рахунок має бути сплачений побутовим споживачем протягом 10 днів після його отримання, і протягом 5 днів – непобутових. У разі неотримання оплати енергопостачальна організація зобов'язана повідомити боржника про відключення за 10 робочих днів. Для відновлення подачі електроенергії споживач має погасити заборгованість і сплатити витрати на повторне підключення.
  • Віце-прем'єр-міністр Зубко заявив про серйозне відставання від графіка підготовки підприємств до опалювального сезону, причиною якого він вважає заборгованість органів місцевого самоврядування за газ та електроенергію.
  • Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури заявили про "перехід межі допустимого" тиску "окремих політиків" на кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів, яка має винести рішення за результатами розслідування діяльності глави САП Холодницького. Звільнення Холодницького вимагає й керівник НАБУ Ситник.
  • Мінфін повідомив про закриття з бюджету дефіциту Пенсійного фонду, що дозволить виплатити пенсії, затримані вже більш ніж на тиждень. Чиновники міністерства стверджують, що затримка виникла внаслідок касового розриву через недостатні надходження єдиного соціального внеску (ЄСВ). Укрпошта подовжила термін виплати пенсій до 28 липня.
  • Нацбанк провів опитування керівників українських підприємств, на підставі якого констатував зниження серед них інфляційних очікувань. Згідно із результатами опитування, частка респондентів, які очікують девальвації гривні, знизилася з 86% до 78%, зменшилася також кількість директорів, які очікують зростання курсу вище від 29 грн/$ на кінець року. Крім того, із 40% до 30% зменшилася кількість керівників, які вважають, що інфляція за підсумками року перевищить 12%.
  • Незважаючи на масові покупки доларів валютними спекулянтами після погашення облігацій Мінфіном, курс зріс незначно – основних виплат відшкодування ПДВ ще не було: 26,63 ₴/$ (+0,04 грн), 31,13 ₴/€ (+0,01 грн ), 4,22 ₴ /10.

Київ

  • Київ накрили зливи – за добу випала півмісячна норма опадів. Вода затопила найбільші транспортні магістралі. На вулиці Теліги розмито опори шляхопроводу – київська влада обіцяє відновити рух протягом доби. У соцмережах викладено фотографії затоплених підземних переходів, машин у дворах будинків і на вулицях. Шквальний вітер обірвав дроти електропередач, повалив рекламні конструкції і дерева.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унслідок обстрілів за попередню добу дістали поранень 2 українських військовослужбовців. Бойові дії із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів не припиняються всією лінією фронту, у Пісках на околиці Донецька українські війська потрапили під мінометний обстріл. Окупанти порушили режим припинення вогню у Станиці Луганській, у черговий раз зірвавши розведення військ, що оголошене тристоронньою контактною групою на переговорах у Мінську.
  • Командувач операцією об'єднаних сил Наєв зустрівся із командиром добровольчого українського корпусу (ДУК) "Правий сектор" Стемпицьким. За повідомленням штабу ООС, обговорено пропозиції про застосування бойового досвіду добровольців у рамках українського законодавства, сторони домовилися продовжити діалог.
  • На черговій зустрічі в Мінську тристоронньої контактної групи із врегулювання на Донбасі українська делегація підкреслила неможливість проведення референдуму на непідконтрольній території ОРДЛО та вимагала від Росії виведення військ і техніки з регіону.

Україна й світ

  • Адміністрація США опублікувала декларацію про невизнання анексії українського Криму Росією, яку підписав Держсекретар США Помпео, що вимагає відновлення суверенітету України та припинення окупації півострова. Помпео нагадав, що 1940 року США відмовилися визнати входження країн Балтії до складу СРСР, і врешті-решт ці країни відновили незалежність. МЗС Великої Британії оголосило, що позиція країни щодо цього питання повністю збігається з американською. Міністр закордонних справ Німеччини Маас також підтвердив, що анексія Криму суперечить міжнародному праву, а глава зовнішньополітичного відомства Польщі Чапутовіч – що країна не змінить своєї позиції щодо окупованого півострова до відновлення територіальної цілісності України. Із цією позицією повністю згоден і міністр закордонних справ Литви Лінкявічюс. МЗС Італії підтвердивло, що не визнає незаконну анексію Криму та дотримує санкцій ЄС щодо РФ, дезавуювавши, таким чином, заяву віце-прем'єр-міністра Сальвіні.
    Президент Порошенко вважає, що декларація "позбавить Кремль імперських ілюзій". Глава МЗС України Клімкін заявив, що після декларації США потрібно посилити тиск на Росію, щоб не допустити затяжного, на кілька десятків років, періоду розмов про деокупацію, як це було з Латвією, Литвою та Естонією після їх окупації Радянським Союзом 1940 року.
    Глава прес-служби МЗС Росії Захарова висміяла декларацію Помпео, підкресливши нестабільність зовнішньої політики США, зокрема щодо ядерної угоди з Іраном і Паризької угоди з клімату.
  • Президент США Трамп оголосив про скасування зустрічі із президентом РФ Путіним у Вашингтоні цієї осені. За його словами, зустріч може відбутися тільки "після завершення полювання на російських відьом".
  • Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) закликав припинити голодування українського політв'язня Сенцова, що утримується у російській в'язниці.
  • Російська влада продовжує нарощувати тиск на судновласників, які відправляють свої судна до українських портів на Азовському морі. Берегова охорона РФ затримує на кілька діб судна, які проходять Керченською протокою, що, за словами помічника глави Державної прикордонної служби Слободяна, впливає "на економічну привабливість України". У відповідь на пропозицію про розірвання договору про спільне використання Азовського моря, який дозволяє Росії затримувати судна для "огляду", Слободян заявив, що "договір має цінність тільки тоді, коли обидві сторони мають намір його виконувати". За його словами, ефекту від розриву договору в односторонньому порядку не буде.
  • Компанія "Nord Stream 2" почала прокладання другої гілки підводного трубопроводу в Балтійському морі. "Північний потік-2" може повністю закрити транзит російського газу українською газотранспортною системою.

Тренди

  • Депутат від Опозиційного блоку Новинський пригрозив розколом країни та громадянською війною в разі переходу парафій Української православної церкви Московського патріархату до нової єдиної помісної церкви після отримання від Константинопольського патріарха Варфоломія томосу (дозволу автокефалії від Російської православної церкви). Новинський не спростував варіанти застосування "загонів самооборони" для захисту від захоплення парафій Московського патріархату, у тому числі Києво-Печерської Лаври представниками нової помісної церкви.

No comments:

Post a Comment