July 03, 2018

02.07.2018: Угорщина заблокує будь-які рішення НАТО щодо Україні та Грузії

Угорщина заблокує будь-які рішення НАТО щодо Україні та Грузії
Угорщина заблокує будь-які рішення НАТО щодо Україні та Грузії

  • Угорщина заблокує будь-які рішення НАТО щодо Україні та Грузії.
  • Путін присвоїв почесні звання військовим частинам із використанням назв українських міст.
  • Лідер Опозиційного блоку Бойко балотуватиметься у президенти.
  • Українські туристи залишаються в аеропортах.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Парубій стверджує, що скасувати поправку до закону про Антикорупційний суд можна шляхом внесення змін до закону про судоустрій, що готується до другого читання, оскільки це можна зробити ще до закінчення поточної сесії парламенту.
  • Глава Опозиційного блоку Бойко оголосив про намір балотуватися у президенти України на чергових виборах, які відбудуться в березні. За повідомленнями ЗМІ, його консультує, крім українських політтехнологів, також і компанія Clearpath Strategies зі США.
  • Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів за результатами розгляду матеріалів прослушки у кабінеті глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького рекомендувала оголосити йому догану, проте не звільняти з роботи. Рішення щодо Холодницького комісія прийме 24 липня. Після відкриття дисциплінарного провадження у квітні Холодницький став набагато лояльнішим до представників влади. На його дії може вплинути й конфлікт інтересів при розслідуванні справ про корупційні закупівлі Федерацією футболу України, де він обіймає посаду першого віце-президента.
  • Довгі вихідні дозволили гривні зміцнитися: 26,23 ₴/$ (-0,09 грн), 30,53 ₴/€ (-0,05 грн), 4,15 ₴/10 (-0,02 грн). У найближчі два дні на валютний ринок вплинуть фактори вихідного дня у США та Білорусі, крім того, експортери продаватимуть валютну виручку за попередні четвер і п'ятницю, що, ймовірно, приведе до подальшого зміцнення курсу.
Війна
  • За минулу добу, за офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, у зоні бойових дій на Донбасі внаслідок обстрілів поранено українського військовослужбовець. Окупаційні війська продовжують порушувати "хлібне перемир'я", хоча кількість обстрілів незначно скоротилася, минулої доби вони не застосовували важку артилерію та міномети.
Україна й світ
  • Угорська влада продовжує жорстко блокувати участь України (а тепер ще й Грузії) у діяльності органів НАТО. Після "успішних переговорів" на Закарпатті, де міністр закордонних справ Угорщини Сийярто заявив про серйозний прогрес і навіть про відмову від однієї з основних вимог Угорщини – скасування "мовної статті" українського закону про освіту, МЗС країни направив листа Генеральному секретарю НАТО, в якому підтвердив відмову голосувати проти будь-якого рішення щодо України та Грузії.
  • Президент РФ Путін присвоїв почесні звання військовим частинам, в яких застосовано назви українських та європейських міст. Деякі експерти вважають ці дії елементами кампанії з нагнітання напруженості в Україні та Європі та демонстрацією агресивних намірів Росії в Україні. Зростання цін на нафту та газ "підлатало" бюджет Росії. Крім того, російська влада урізала пенсії і соціальні виплати, не скорочуючи витрат на армію.
  • Путін подовжив ще на півроку обмеження на транзит українських товарів територією РФ до Казахстану й Киргизії.
Тренди
  • В аеропортах різних країн і в Києві застрягли тисячі українських туристів, які не можуть вилетіти через скасування рейсів кількома авіакомпаніями. Основним винуватцем туроператори називають компанію Bravo Airways, однак рейси скасувала не тільки вона. Авіатори стверджують, що не можуть здійснювати перельоти, оскільки туроператори не переказали їм кошти. Представники турбізнесу заперечують звинувачення, при цьому підтримка людей, які купили тури, практично відсутня, у деяких випадках туристи проводять в аеропортах по кілька діб, а компанії не організовують їх харчування та проживання. Українська консульська служба у зарубіжних аеропортах не може оперативно розв'язати проблеми, що виникли. Чиновники уряду обіцяють вжити жорстких заходів до порушників аж до позбавлення їх ліцензій, однак проблему так і не розв'язано – чартерних рейсів для вивезення туристів з-за кордону, як і раніше, не вистачає, а частина літаків виявилися несправними, і пасажири відмовилися на них летіти.


No comments:

Post a Comment