July 28, 2018

27.07.2018: У Києві відбулася хресна хода УПЦ МП на честь річниці хрещення Русі

У Києві відбулася хресна хода УПЦ МП на честь річниці хрещення Русі
У Києві відбулася хресна хода УПЦ МП на честь річниці хрещення Русі

  • У Києві відбулася хресна хода УПЦ МП на честь річниці хрещення Русі.
  • Курс гривні продовжує швидко знижуватися.
  • Світоліна відмовилася грати на найбільшому тенісному турнірі в Москві.

В Україні

  • Президент Порошенко ветував закон про "єдине вікно" на митниці через внесену до нього у момент голосування поправки про компенсацію із бюджету частини коштів для закупівлі вагонів для перевезення зерна. На думку більшості експертів, поправка давала можливість депутату Хомутиннику, власнику найбільшого агрохолдингу "Кернел", отримати із бюджету близько $7 млн.
  • Після гучного скандалу із затримкою виплат пенсій Пенсійний фонд звітував про повний переказ усієї суми пенсій за липень. Прем'єр-міністр Гройсман доручив провести розслідування та притягнути до відповідальності чиновників, які допустили зрив термінів виплат пенсії.
  • У центрі Києва відбулася хресна хода парафіян Московського патріархату на честь 1030-річчя хрещення Київської Русі, в якій взяли участь депутати від Опозиційного блоку та колишній глава парламенту Литвин. Прес-служба УПЦ МП стверджує, що в заході взяли участь понад 250 тис. чол., однак Нацполіція нарахувала близько 20 тис. Охороняли захід 5 тис. поліцейських, воно пройшло спокійно, практично без провокацій. Константинопольський Вселенський патріарх Варфоломій, який відвідав Київ із візитом, заявив на зустрічі з президентом Порошенком про готовність надати українській православній церкві томос про автокефалію (дозвіл на створення окремої помісної церкви) "для відновлення єдності православних". Варфоломій підкреслив, що справжнє свято, присвячене хрещенню Русі, відбудеться в цю суботу, на яку запланована хресна хода Київського патріархату. Більшість з ієрархів Московського патріархату категорично проти надання автокефалії українській помісній церкві, а проросійські депутати, що підтримують його, лякають населення громадянською війною в разі отримання томосу від Вселенського патріарха.
  • Суд скасував штраф в 7 млрд грн. голові Нафтогазу Коболєву, що був накладений Енергетичною митницею через незабезпечення ним подання додаткової податкової декларації при оформленні ще 2015 року імпорту газу із РФ. Коболєв обґрунтував свою позицію тим, що акти передачі газу досі не підписано, оскільки Газпром включав до них поставки на неконтрольовану територію Донбасу. За твердженням Коболєва, Стокгольмський арбітраж скасував ці вимоги Газпрому, після чого російська компанія припинила виставляти рахунки за такі поставки.
  • НАБУ повідомило про завершення розслідування щодо депутата Онищенка, який втік з країни після зняття з нього недоторканності. Онищенка звинувачують у крадіжці державних коштів у рамках договорів про спільну діяльність із держпідприємством "Укргазвидобування". Адвокати Онищенка заявили про його готовність піти на угоду зі слідством.
  • Глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький пішов у відпустку на півтора місяці після оголошення рішення про винесення йому догани кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів.
  • Курс гривні на валютному ринку продовжує падати, незважаючи на спроби Нацбанку погасити ажіотажний попит на валюту шляхом продажу великих сум через систему Matching: 26,76 ₴/$ (+0,11 грн), 31,11 ₴/€ (-0,11 грн), 4,24 ₴/10 (+0,02 грн). Попит підживлюється виплатами Держказначейства відшкодування ПДВ експортерам за найбільших обсягів торгів весь останній тиждень. На думку банкірів, НБУ так і не зміг задовольнити всі заявки банків на покупку валюти, хоча продав за тиждень $100- $110 млн. Слідом за безготівковим ринком, готівковий також різко підняв котирування – курс продажу долара в деяких обмінних пунктах підскочив до 27,20 – 27,30 грн/$.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі в результаті підриву на вибуховому пристрої загинув український військовослужбовець. Окупанти постійно ведуть обстріли позицій українських військ уздовж усієї лінії фронту зі стрілецької зброї і гранатометів, на приморській ділянці фронту в Лебединському та Водяному українські війська були обстріляні із мінометів.

Україна й світ

  • Уповноважена з прав людини Денисова написала лист російському омбудсмену Москальковій з пропозицією про обмін 36 російських громадян, які засуджені в Україні за антидержавні дії, на українських політв'язнів, що утримуються у російських в'язницях.
  • Українська тенісистка Світоліна із першої п'ятірки світового рейтингу відмовилася від участі у великому міжнародному турнірі в Москві.

No comments:

Post a Comment