June 28, 2018

27.06.2018: Нацбанк вводить округлення копійок у касових чеках


Нацбанк вводить округлення копійок у касових чеках
Нацбанк вводить округлення копійок у касових чеках
  • Нацбанк вводить округлення копійок у касових чеках і припиняє карбування монет номіналом 1, 2, 5, 10 і 25 коп.
  • У новій редакції польського закону про Інститут національної пам'яті залишилася норма про заборону українського націоналізму.
  • Активісти антикорупційних організацій подали позов на Порошенка про призначення Жебрівського аудитором НАБУ.
  • Армія на Донбасі знову зазнала важких втрат.

В Україні

  • Група депутатів парламенту зареєструвала законопроект про обмеження з 1 жовтня "зеленого тарифу" для сонячних електростанцій потужністю більше 100 МВт на 50%, а також для вітряних електростанцій аналогічної потужності – на 30%.
  • Глава департаменту кіберполіції Демидюк заявив, що російські "хакери" інфікують комп'ютери українських користувачів шкідливим програмним забезпеченням, за допомогою якого планують здійснити масштабні кібератаки на Україну. Він вважає, що ймовірність подібних атак під час державних свят – Дня Конституції або Дня Незалежності – дуже висока. Демидюк стверджує, що подібні масштабні атаки неможливі без підтримки державних органів і спецслужб Росії.
  • "Центр протидії корупції", Transparency International і Всеукраїнське об'єднання "Автомайдан" подали позов до суду на президента Порошенка за порушення при призначенні колишнього глави Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівського аудитором НАБУ за президентською квотою. Вони стверджують, що у Жебрівського відсутній досвід роботи в правоохоронних, судових органах за кордоном або в міжнародних організаціях.
  • Мінфін повідомив, що за 5 місяців 2018 р. дефіцит держбюджету становив 9,2 млрд грн, у той час як за аналогічний період минулого року його було зведено із профіцитом у 26,5 млрд грн. Профіциту було досягнуто шляхом зарахування до бюджету коштів від спецконфіскаціі "грошей Януковича" за рішенням Краматорського суду.
  • Держстат повідомив про зростання номінальної середньої зарплати українських працівників у травні на 27,6% і реальної – на 14,1%, порівняно із травнем минулого року. Експерти Нацбанку вважають, що зростання зарплати додало від 2% до 2,5% до показників зростання інфляції минулого року.
  • Мінфін затвердив стратегію розвитку Приватбанку до 2022 року, ґрунтуючись на прогнозі стабілізації банківського сектора, особливо у секторі роздрібного кредитування, зростання обсягу як депозитів, так і кредитів, що видаються, а також зниженні факторів ризику за рахунок скорочення "токсичних" безнадійних і незабезпечених кредитів.
  • Нацбанк із 1 липня припиняє виготовлення монет номіналом 1, 2, 5, 10 і 25 коп., хоча термін їх обертання не обмежив. Суми в касових чеках тепер округлятимуться до 10 коп. за правилами арифметичного округлення: якщо остання цифра копійок у чеку 1-4 – у бік зниження, а якщо 5-9 – до наступних 10 коп. Округлення не застосовуватиметься у безготівкових розрахунках. Крім того, до обігу вводяться нові монети номіналом 1, 2, 5, 10 грн.
  • НБУ пояснив зниження купівельної спроможності гривні в 14 разів із 1996 року кризовими періодами й сплесками девальвації та інфляції, "неминучими наслідків змін в економіці будь-якої країни, яка проходить періоди зростання та криз".
  • В останній день місяця гривня знецінилася на 14 коп після масової виплати Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам за рекордного обсягу угод: 26,33 ₴/$ (+0,14 грн), 30,58 ₴/€ (+0,01 грн), 4,17 ₴/10. Готівковий курс долара в обмінних пунктах і касах банків зріс, проте не так сильно, як на міжбанку, оскільки банкіри очікують курсового відкату на початку місяця.

Війна

  • За офіційними зведеннями штабу операції об'єднаних сил, у ході бойових дій минулої доби армія зазнала важких втрат – 3 військовослужбовців загинули, ще 3 – поранені. У результаті мінометного обстрілу дістали поранень 2 жителів селища Залізне в околицях Торецького. Бойові дії із застосуванням важкої техніки, артилерії і мінометів ішли всією лінією фронту, основні бої відбулися в Луганській області в районі траси "Бахмутка", а також в околицях Маріуполя, Донецька, Авдіївки та Горлівки.
  • Українська розвідка не виключає можливості військової агресії Росії із території Білорусі.

Україна й світ

  • Глава Верховної Ради Парубій закликав американських конгресменів і владу США допомогти в модернізації української газотранспортної системи. Він також вважає реальним введення американських санкцій проти всіх учасників проекту російського газогону "Північний потік-2".
    Влада Данії не дала дозвіл на прокладання "Північного потоку-2" своїми територіальними водами. Представники Газпрому заявили, що це не буде критичним для проекту, оскільки прокладання труби за межами виняткової економічної зони Данії спричинить подовження маршруту всього на 10-12 км.
  • Президент Польщі Дуда підписав зміни до закону про Інститут національної пам'яті, що скасовують кримінальне покарання за звинувачення поляків у злочинах проти людяності разом із нацистами. Директор однойменного українського Інституту В'ятрович, якому польська влада заборонила в'їзд до країни у листопаді минулого року, заявив, що польські парламентарі продемонстрували готовність до компромісів і висловив надію, що із закону буде вилучено положення щодо заборони українського націоналізму.
  • Радник президента США із нацбезпеки Болтон стверджує, що на зустрічі із президентом РФ Путіним позицію Білого дому про невизнання анексії Криму змінено не буде. Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер на щорічній конференції ОБСЄ в черговий раз назвав конфлікт на Донбасі міждержавним. Він підкреслив, що бойові дії у регіоні не є громадянською війною або етнічним конфліктом і вважає агресію на Донбасі подібною до незаконної анексії Росією Кримського півострова. Волкер наполягає на розгортанні на Донбасі миротворчої військової місії ООН для реалізації мінських домовленостей.

Тренди

  • Спільне соцдослідження Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова показало, що близько третини респондентів (31%) висловилися за створення єдиної помісної української православної церкви. Проти автокефалії виступили 20% опитаних, більш ніж третині респондентів (35%) – байдуже, відбудеться таке об'єднання чи ні, 14% – не мають відповіді.

No comments:

Post a Comment