June 21, 2018

20.06.2018: Тимошенко йде у президенти


Тимошенко йде у президенти
Тимошенко йде у президенти
  • Тимошенко йде у президенти.
  • Профільний комітет Верховної Ради погодився на перейменуваня 2 областей на Січеславську та Кропивницьку.
  • Кабмін планує почати продаж "малих держпідприємств" ціною до 250 млн грн уже наприкінці липня.
  • Генерала Литвина призначено послом України у Вірменії.

В Україні

  • Лідер партії "Батьківщина" Тимошенко оголосила про намір балотуватися на пост президента України на виборах 2019 року.
  • Віце-прем'єр-міністр Розенко стверджує, що із 1 липня збільшиться розмір виплат понад 1 млн пенсіонерів, розмір пенсії яких прив'язано до прожиткового мінімуму. Наступне підвищення пенсій заплановано на 1 грудня. Розенко також пообіцяв додаткові виплати пенсіонерам у разі, якщо уряду вдасться "позапланово реалізувати певні пенсійні програми".
  • Парламентський комітет погодився із пропозицією Інституту національної пам'яті про перейменування 2 областей – Дніпропетровську у Січеславську, а Кіровоградську – у Кропивницьку.
  • Держстат повідомив про зростання ВВП в І кварталі на 3,1%, порівняно з аналогічним періодом 2017 року.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив на засіданні Кабміну про намір сформувати план заходів щодо мінімізації втрат від контрабанди на кордоні. Міністр оборони Полторак запропонував кошти, зо заощаджені за рахунок ліквідації контрабандних "схем" у сумі $4 млрд, пустити на закупівлю американських систем ППО Patriot.
  • "Центр протидії корупції" заявив, що колишнього главу Донецької військово-цивільної облдержадміністрації Жебрівського призначено аудитором НАБУ за квотою президента із порушенням закону.
  • Конституційний суд визнав законним президентський законопроект про позбавлення депутатів недоторканності із відстрочкою до 2020 року.
  • Чиновники Кабміну планують запустити "малу приватизацію" держпідприємств через електронні торгові майданчики вже наприкінці липня. 1255 підприємств буде ліквідовано, 893 – продано через аукціони, 378 – залишаться у держвласності й 359 – передано у концесію. Верхню межу оцінки вартості підприємств для "малої приватизації" встановлено ​​у 250 млн грн.
  • Нацбанк вирішив відкликати ліцензію та ліквідувати банк Юнісон, яким, на думку експертів, володів через систему офшорних компаній колишній міністр доходів і зборів Клименко.
  • Із початку торгової сесії експортери притримували долар, що призвело до продажу Нацбанком через систему Matching і безпосередньо банкам від $10 до $20 млн. Однак імпортерам не вистачило гривні, і вони почали інтенсивно продавати валюту; курс за підсумками дня змінився незначно: 26,48 ₴/$ (+0,03 грн), 30,65 ₴/ € (+0,15 грн), 4,16 ₴/10 (+0,03 грн). Головними покупцями долара залишаються іноземні спекулянти, що виводять валюту після погашення Мінфіном гривневих облігацій.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби ситуація на Донбасі не змінилася, на приморській ділянці фронту, в околицях Донецька, Авдіївки та у районі траси "Бахмутка" у Луганській області відбулися зіткнення із застосуванням вогнепальної зброї і гранатометів, 6 разів українські війська було обстріляно з мінометів. У результаті бойових дій поранень дістали 3 українських військовослужбовців.
  • Кабмін затвердив генерала СБУ Куця на посаду керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації замість Жебрівського, якого президент Порошенко призначив аудитором НАБУ. Куць обіймав посаду начальника управління СБУ у Донецькій і Луганській областях.

Україна й світ

  • Президент Порошенко призначив генерала армії Литвина послом у Вірменії. Добровольці та учасники бойових дій вважають його одним із винуватців розгрому українських військ під Іловайськом. Крім того, що Литвин "відзначився" у російсько-українській війні на Донбасі, у нього повністю відсутній дипломатичний досвід, тим паче, для роботи у країні із найсильнішим російським впливом. На думку деяких експертів, призначення Литвина свідчить про "коротку лаву запасних" у президента, якому просто не вистачає "своїх" людей для призначення на важливі посади.
  • Держдепартамент США вітає прийняття Верховною Радою закону про Антикорупційний суд, однак наполягає на скасуванні поправки, яка допускає розгляд уже розслідуваних справ апеляційними судами загальної юрисдикції. Такі самі вимоги висунули й чиновники МВФ, від яких залежить рішення про видачу Україні наступного траншу кредиту.
  • МЗС України приєднався до критики американською адміністрацією діяльності Ради ООН із прав людини, однак, на відміну від США, не висловив наміру вийти з організації, а лише взяти участь у її реформуванні.
    У російській в'язниці продовжує голодування український політв'язень – режисер Сенцов. Представники російської влади та уповноважена із захисту прав людини Москалькова стверджують, що стан його здоров’я "задовільний". Європейський суд із прав людини звернувся до РФ із проханням надати інформацію про здоров'я Сенцова та закликав його припинити голодування. Глава Ради Європи Ягланд заявив про намір подати прохання президенту Путіну про помилування.

Тренди

  • Президент Порошенко продовжує стверджувати, що єдиним способом повернення Донбасу під контроль України є введення на цю територію миротворчої місії ООН, що створить умови для проведення там місцевих виборів, відповідно до мінських домовленостей. Росія виступає категорично проти введення миротворчих сил на всю окуповану територію, пропонуючи обмежити її мандат лише охороною спостерігачів ОБСЄ.

No comments:

Post a Comment