May 24, 2018

23.05.2018: Доля Антикорупційного суду залежить від єдиної принципової поправки

Доля Антикорупційного суду залежить від єдиної принципової поправки
Доля Антикорупційного суду залежить від єдиної принципової поправки

  • Доля Антикорупційного суду залежить від єдиної принципової поправки.
  • Білоруський суд засудив українського журналіста Шаройка до 8 років в'язниці за шпигунство.
  • Корпорація BBC розповсюдила інформацію про організацію зустрічі Трампа із Порошенком за хабар.

В Україні

  • Верховна Рада приступила до розгляду 1927 поправок до законопроекту про Антикорупційний суд. Головний камінь спотикання – можливість громадської ради міжнародних експертів блокувати призначення у суд неблагонадійних, на їх погляд, суддів. Переговори глави парламенту Парубія із представниками МВФ і Венеціанської комісії завершилися нічим – депутати не хочуть іти на поступки з цього питання. У разі прийняття закону без урахування рекомендацій МВФ і Венеціанської комісії Україна напевно не отримає обіцяні кошти від міжнародних донорів.
  • "Центр протидії корупції" заявив, із посиланням на депутата Чумака, про спробу парламентського комітету із боротьбі з корупцією "протягнути" питання про призначення незалежного аудитора НАБУ в обхід процедур вже цього четверга.
  • Подорожчання долара після початку виплат відшкодування ПДВ експортерам призупинив Мінфін, який розмістив облігації на $252 млн і 165 млн грн: 26.08 ₴/$ (+0,01 грн), 30.53 ₴/€ (-0,21 грн), 4.23 ₴/10 (-0,02 грн). У цій ситуації Нацбанку вдалося купити $15-20 млн через систему Matching. Основні виплати Держказначейством відшкодування ПДВ очікуються до кінця тижня.

Київ

  • Нафтогаз відмовився підписувати договір на поставку газу із підприємством Київтеплоенерго через борги компанії Київенерго, що належить олігарху Ахметову, на суму близько 5 млрд грн. Це може призвести до відключення гарячого водопостачання практично всім київським споживачам.
  • Міжнародний аеропорт Бориспіль планує розконсервувати ще один термінал до літа 2019 року через зростання пасажиропотоку.

Війна

  • За офіційними даними штабу операції об'єднаних сил, за минулу добу бойова ситуація на фронті не змінилася, локальні бої ішли в околицях Маріуполя, Донецька, Авдіївки, Горлівки, на Світлодарському виступі. Режим припинення вогню було порушено окупантами й у Бойківському (Тельманівському) районі, а також у Станиці Луганській, що обрана одним із районів розведення військ. Унаслідок обстрілів поранень дістали 2 українських військовослужбовців.

Україна й світ

  • Білоруський суд засудив українського журналіста Шаройка до більш ніж 8 років позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві.
  • Компанія BBC, із посиланням на власні джерела, розповсюдила інформацію про організацію за гроші зустрічі українського президента Порошенка із президентом США Трампом.  Посередником, за словами видання, виступив особистий адвокат Трампа Коен. Адміністрація Порошенка назвала повідомлення дезінформацією, зажадала спростування та пригрозила подати на BBC у суд.
  • Міністр фінансів Данилюк попередив уряд про можливе введення ЄС санкцій проти України у разі нератифікації багатосторонньої конвенції MLI про усунення подвійного оподаткування.
  • Російський державний "Сбербанк" ще раз спробує продати свій дочірній банк в Україні, проти якого введено санкції за указом президента Порошенка, що забороняють вивезення прибутку та капіталу до Росії. Керівник Ощадбанку Греф відмовився назвати можливого покупця на актив.
  • СБУ та американські спецслужби попередили про підготовку російськими кіберзлочинцями масштабної атаки на українських користувачів, великі приватні компанії і державні структури у період проведення в Києві фіналу Ліги Чемпіонів з футболу нинішньої суботи.
  • Віце-президент Єврокомісії Шефчович наполягає на якнайшвидшому проведенні тристоронніх переговорів між РФ, Україною та ЄС щодо постачання газу й подовження транзиту через українську ГТС із 2019 р.

Тренди

  • Лідер партії "Громадянська позиція" Гриценко оголосив про проведення переговорів із політичними силами а трухами, що перебувають в опозиції до чинної влади, про висунення єдиного кандидата на президентських виборах. Партія "Об'єднання САамопоміч" заявила, що не бере участі у цих переговорах. За оцінкою політологів, електорат цих політичних сил перетинається, і навряд чи варто очікувати зростання кількості прихильників єдиного кандидата у разі їх об'єднання.

No comments:

Post a Comment