May 22, 2018

21.05.2018: Головну вимогу МВФ у законі про Антикорупційний суді поки не узгоджено

Головну вимогу МВФ у законі про Антикорупційний суді поки не узгоджено
Головну вимогу МВФ у законі про Антикорупційний суді поки не узгоджено

  • Головну вимогу МВФ у законі про Антикорупційний суді поки не узгоджено.
  • На Донбасі йдуть важкі бої під Горлівкою.
  • Чехія спрощує працевлаштування для українців.

В Україні

  • Комітет Верховної Ради з питань правової політики затвердив законопроект про Антикорупційний суд і передав його для розгляду у другому читанні. До документу внесено понад 1000 поправок. Глава парламенту Парубій повідомив, що з міжнародними партнерами не узгоджено лише одну норму закону – про право вето міжнародного співтовариства на кандидатури. Він сподівається, що депутати почнуть роботу над законом уже ввечері 22 травня. До переговорів у режимі відеоконференції підключилися глава місії МВФ в Україні Ван Роден і заступник директора європейського департаменту МВФ Арванітіс.
  • Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вручили підозру про заволодіння майном держпідприємства НАЕК "Енергоатом" колишньому депутату Мартиненку – одному зі спонсорів партії "Народний фронт".
  • Виплати відшкодування ПДВ експортерам так і не почалися, тому вільної гривні на ринку було небагато, і курс незначно зміцнився: 26.08 ₴/$ (-0,06 грн), 30.67 ₴/€ (-0,13 грн), 4.17 ₴/10 (-0,05 грн).

Війна

  • На Донбасі йшли важкі бої у районі населеного пункту Південне (Чигирі) в околицях Горлівки, який нещодавно перейшов під контроль українських військ. Окупанти намагалися відбити вигідну позицію, однак їм це не вдалося, і вони відступили із великими втратами. Селище Зайцеве та місто Торецьк обстріляні з мінометів та важкої артилерії обстрілам. Безперервні бої йдуть в околицях Донецька, Авдіївки, Маріуполя, на Світлодарському виступі. За офіційними даними, загинули 2 українських військовослужбовців, ще 9 – дістали поранень. Від кулі снайпера загинув житель Мар'їнки. Штаб ООС повідомляє про десятки загиблих і поранених окупантів унасідок штурму Південного.

Україна й світ

  • Держсекретар США Помпео оголосив про "найбільші в історії" санкції щодо керівництва Ірану та "безпрецедентний тиск на його режим". Єврокомісар із закордонних справ Могеріні закликала США до виконання ядерної угоди з Іраном, оскільки її було схвалене Радою Безпеки ООН. Політика США вже призвела до значного подорожчання нафти на світових ринках – нафта марки Brent торгується вище $80/барель. Це безпосередньо вплине на ситуацію в Україні, яка імпортує практично всі нафтопродукти та значну частину газу для опалення. За останній тиждень у багатьох великих мережах АЗС пальне подорожчало на 0,5 грн і більше. Із 1 червня ціна на газ для підприємств підвищиться майже на 9%, порівняно з квітнем.
  • Міністр праці Чехії Нємцова запускає програму спрощення працевлаштування для українських громадян. Кількість вільних робочих місць у Чехії сягло 260 тис. Українська квота на дворічні робочі візи може становити 19,6 тис. чол.
  • Український політв'язень Карпюк, якого незаконно тримають у в'язниці російська влада, закликав українських уболівальників не їхати на чемпіонат світу з футболу до РФ.

Тренди

  • В Україні триває процес укрупнення бізнесу, що належить олігархам і великим корпораціям, за рахунок зниження ділової активності підприємців, малих і середніх підприємств. 1346 найбільших платників податків задекларували в І кварталі 20,1 млрд грн податку на прибуток, що становить 81,4% від загальних нарахувань у країні, а це майже на 20% більше, ніж за аналогічний період попереднього року. Крім того, найбільші підприємства-експортери також отримують левову частку відшкодування ПДВ із держбюджету.

No comments:

Post a Comment