May 17, 2018

16.05.2018: Комісія Європарламенту затвердила нову програму макрофінансової допомоги Україні

Комісія Європарламенту затвердила нову програму макрофінансової допомоги Україні
Комісія ЄП затвердила нову програму макрофінансової допомоги Україні

  • Комісія Європарламенту затвердила нову програму макрофінансової допомоги Україні.
  • Обстановка на фронті загострилася, окупанти знову стріляють із РСЗВ "Град".

В Україні

  • Парламентський комітет із питань протидії корупції не підтримав і повернув на доопрацювання Антикорупційну стратегію на 2018-2020 рр., розроблену Нацагентством з питань запобігання корупції. Термін дії попереднього документу сплив наприкінці 2017 р.
  • Керівник незаконного інформагентства "РИА Новости-Україна" Вишинський, якого обвинувачено у державній зраді, назвав своє затримання "провокацією" та не визнає пред'явлену йому підозру. Слідчий комітет РФ порушив кримінальне провадження про незаконне притягнення російського журналіста Вишинського до кримінальної відповідальності. СБУ у процесі обшуку вилучила в нього український і російський паспорти.
  • Глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький заявив, що слідчі НАБУ вели переговори із збіглим депутатом Онищенком, не повідомивши про це САП.
  • Шевченківський суд Києва подовжив обов'язки колишньому главі Держфіскальної служби Насірову та зобов'язав повернути йому внутрішній паспорт.
  • В Україні з 16 по 22 травня працюватиме технічна місія МВФ. Вона розгляне стан ринку управління активами та проаналізує роботу Нацкомісії із цінних паперів та фондового ринку.
  • НБУ спростив процедуру покупки валюти резидентами для погашення кредитів. Тепер позичальник може самостійно вибирати банк, де купуватиме валюту, і не прив'язаний жорстко до банку, що обслуговує кредитний договір.
  • Торги на валютній біржі пройшли досить спокійно, із невеликою маржею між попитом і пропозицією: 26.21 ₴/$, 30.88 ₴/€ (-0,27 грн), 4.21 ₴/10 (-0,03 грн). За оцінками учасників ринку, Нацбанку вдалося купити трохи більше $10 млн через систему Matching.

Війна

  • Ситуація на Донбасі різко ускладнилася. Окупанти обстріляли українські війська із систем залпового вогню "Град" у районі Авдіївки, безперервні бої йдуть на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Лебединському, Водяному, в околицях Донецька, в Авдіївській промзоні, на Світлодарському виступі та у Попаснянському районі Луганської області, у тому числі, із застосуванням важкої техніки. За офіційними даними, українська армія знову зазнала втрат: 2 бійців загинули, 4 – поранені.
  • Представник гуманітарної підгрупи на мінських переговорах, заступник голови Верховної Ради Геращенко, заявила, що в питанні обміну полоненими та заручниками, а також розшуку зниклих без вести в останнім часом жодного прогресу немає. Вона наполягає, що питання про звільнення "заручників" вимагає тиску всього світу на Росію.
  • У Дніпропетровській області на території одного із сільськогосподарських підприємств відкопали мішки із речами бійців, які загинули в Іловайському котлі. Речі було передано 2014 року "на зберігання" керівнику цього підприємства колишнім начальником райвідділу міліції, і потім по них ніхто не звернувся.

Україна й світ

  • Президент Порошенко обговорив зі спецпредставником Держдепартаменту США Волкером ситуацію на Донбасі та можливість введення миротворчої місії ООН до регіону. Глава СБУ Грицак передав Волкеру додаткові докази агресії РФ на Донбасі, у тому числі, обстрілів Волновахи та Маріуполя. Спецпредставник Волкер обговорив із представниками всіх фракцій Верховної Ради план деокупації Донбасу, а також хід реалізації реформ і допомогу США Україні у сфері безпеки та оборони.
  • Комітет Європарламенту затвердив нову програму макрофінансової допомоги (кредитування) України на суму €1 млрд, схваливши березневе рішення Єврокомісії. Виділення коштів буде жорстко прив'язане до реалізації реформ та усунення вразливостей української економіки. Необхідні заходи прописано у меморандумі про взаєморозуміння між ЄС та Україною та включають заходи, які не реалізовано у ході попередньої програми, що завершилася без видачі останнього траншу кредиту в €600 млн через невиконання умов Україною. Українська влада розраховувала, що обсяг фінансування буде набагато більший.
  • Міністерство інфраструктури оцінює економічні втрати України від введення Керченського мосту в сумі $500 млн в рік. Заступник прес-секретаря НАТО заявив, що будівництво Росією мостового переходу є ще одним порушенням суверенітету й територіальної цілісності України, оскільки Крим є українською територією.

Тренди

  • Активісти руху "Чесно" зафіксували у Верховній Раді черговий випадок голосування за відсутніх депутатів. На ньому спіймано заступник глави фракції Блоку Порошенка, представник президента в парламенті Луценко, а також депутати із цієї самої фракції Іванчук і Шинькович під час прийняття законопроекту про державні закупівлі. Незважаючи на те, що "кнопкодавство" законодавчо заборонено, відповідальності за нього не передбачено.
  • Колишній співвласник Приватбанку Коломойський вважає націоналізацію банку незаконною та передрікає закінчення судового процесу у Лондоні в разі скасування націоналізації українським судом.

No comments:

Post a Comment