April 14, 2018

13.04.2018: Порошенко оголосив про переформатування АТО в операцію об'єднаних сил із 30 квітня

АТО буде переформатовано в операцію об'єднаних сил із 30 квітня
АТО буде переформатовано в операцію об'єднаних сил із 30 квітня

  • Порошенко оголосив про переформатування АТО в операцію об'єднаних сил із 30 квітня.
  • Уряд має намір підняти мінімальну зарплату до 4100 грн.
  • Окупаційна "влада ДНР" планує затопити радіоактивну шахту під Єнакієво.

В Україні

  • Віце прем'єр-міністр Розенко повідомив, що уряд готується підняти мінімальну заробітну плату до 4100 грн після підведення підсумків першого кварталу. Крім того, він оголосив про можливе вже найближчим часом підвищення пенсій за зростання надходжень до Пенсійного фонду. Такі дії виглядають підготовкою до президентських і парламентських виборів, оскільки, починаючи із вересня, країну очікують найбільші за всю історію виплати за зовнішнім боргом, грошей на які уряд не має, а перспективи отримання нових траншів від МВФ та інших фінансових донорів – туманні.
  • Конкурсна комісія відмовила чинному главі НКРЕКУ Вовку в участі у конкурсі на обрання нового керівництва відомства через відсутність у нього професійної підготовки.
  • Великі субвенції із бюджету до міністерств освіти та охорони здоров'я, а також виплати Держказначейством ПДВ, що вже почалися, збільшили гривневу ліквідність і потрапили на ринок, викликавши зниження курсу гривні: 26.12 ₴/$ (+0.14 грн), 32,18 ₴/€ (+0,16 грн), 4,25 ₴/10 (+0.06 грн). Крім того, банки, очікуючи подальшого ослаблення гривні, скуповують валюту для продажу через каси. За даними учасників ринку, Нацбанк продавав долари через систему Matching, проте яку саме суму – невідомо. На відміну від механізму "запиту кращого курсу", система продажів Matching дозволяє чиновникам НБУ зберегти відносну анонімність і приховати від інших учасників ринку свою участь у торгах. При цьому Нацбанк володіє всією інформацією про виставлені на продаж лоти, тому разом із державними банками, які займають більше 50% банківського ринку, чиновники можуть ефективно маніпулювати курсом.

Війна

  • На Донбасі зберігається напружена обстановка – окупанти не припиняють обстріли із мінометів, БМП і стрілецької зброї практично всією лінією фронту. Епіцентрами боїв залишаються населені пункти в околицях Маріуполя, Донецька, на Світлодарській дузі та вздовж траси "Бахмутка" Т-1303. Унаслідок обстрілу зазнав поранення український військовослужбовець. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували зосередження великого угруповання військової техніки у районі Луганського аеропорту, яку "ЛНР" нібито готує для "параду перемоги" 9 травня.
  • Президент Порошенко оголосив, що антитерористичну операцію буде переформатовано в операцію об'єднаних сил, відповідно до закону "про реінтеграцію Донбасу", вже 30 квітня. СБУ офіційно передала керівництво антитерористичною операцією Збройним силам. Заступник глави СБУ Кононенко заявив, що ця операція триватиме до виходу військ на державний кордон із Росією, а АТО буде частиною операції об'єднаних сил. За його твердженням, Росія готує нове вторгнення в Україну восени нинішнього року під приводом "захисту російськомовного населення".
  • Окупаційна влада ДНР оголосила про припинення відкачування води та затоплення шахти "Юнком" в околицях Єнакієвого, де 1979 року був проведений підземний ядерний вибух. Такі дії можуть призвести до руйнування "капсули" шахти, яка містить радіоактивні матеріали, і потрапляння їх до водного басейну Донбасу, що загрожує здоров'ю людей, які мешкають на цій території аж до Азовського моря.

Україна й світ

  • Новий радник президента Трампа із нацбезпеки Болтон розкритикував ідею проведення миротворчої операції на Донбасі, оскільки, на його думку, подібні операції лише заморожують конфлікти й не приводять до їх завершення. Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання в Україні Волкер заявив, що ще не спілкувався з Болтоном із цього питання, однак наполягає на введенні місії ООН на Донбас. Волкер вважає, що цей формат операції відрізнятиметься від усіх попередніх, а пропозицію про введення сил буде сформульовано таким чином, що Росія не зможе застосувати право вето в Раді Безпеки ООН. Волкер має намір відвідати прифронтову зону на Донбасі в середині травня.
  • Секретар РНБО Турчинов заявив, що українська влада має намір продублювати американські санкції щодо Росії уже наступного тижня.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що угода про зону вільної торгівлі із Туреччиною може бути підписана нинішнього року.

Тренди

  • Прем'єр-міністр Гройсман оголосив, що не має наміру приєднуватися до жодної із політсил і не допустить тиску на себе, у тому числі з боку правлячої коаліції. Він заявив, що дотримує "власних принципів" і має намір брати участь у наступних парламентських виборах. Про підготовку до виборів свідчить безліч фактів, зокрема, до ЗМІ просочилися дані про зустріч у Женеві бізнес-партнера президента Порошенка, колишнього глави його адміністрації Ложкіна із двома опальними олігархами Коломойським і Боголюбовим, колишніми власниками Приватбанку, що був націоналізований 2016 року. На зустрічі, за словами Коломойського, йшлося про Порошенка та його малоймовірні перспективи на наступний президентський термін.

No comments:

Post a Comment