April 11, 2018

10.04.2018: Меркель визнала "Північний потік-2" політичним проектом Росії


Меркель визнала "Північний потік-2" політичним проектом Росії
Меркель визнала "Північний потік-2" політичним проектом Росії
  • Меркель визнала "Північний потік-2" політичним проектом Росії.
  • Інтенсивність боїв на Донбасі зростає щодня.
  • Причиною катастрофи авіалайнера із польським керівництвом під Смоленськом 2010 року став вибух у крилі.

В Україні

  • СБУ провела обшук у квартирі депутата Савченко, яку заарештовано судом за підозрою у підготовці терактів і повалення влади. За словами адвокатів, знайти нічого не вдалося.
  • Нацполіція повідомила про припинення спроби рейдерського захоплення сільгосппідприємства у Черкаській області. У ході операції затримано 50 чол., у них вилучено вогнепальну зброю.
  • На думку аналітиків Світового банку, рівень інфляції в Україні 2018 року може перевищити прогноз Нацбанку через зростання оплати праці. Представник Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Головач повідомила, що зарплата у структурі ВВП становить 18,0%, тому інфляція за підсумками року може бути вищою від 10,0%. За даними Держстату, у березні інфляція прискорилася до 1,1% на місяць, порівняно із 0,9% у лютому, хоча в річному обчисленні знизилася із 14,0% до 13,0%. За твердженням чиновників, із початку року споживчі ціни в Україні зросли на 3,5%.
  • Продаж агровиробниками необов'язкової частини валютної виручки під посівну, а також відкладені продажі після довгих вихідних дозволили Нацбанку зміцнити гривню й поповнити валютні резерви майже на $50 млн через систему продажів Matching: 25.98 ₴/$ (-0.05 грн), 32.11 ₴/€ (+0.27 грн), 4.16 ₴/10 (-0.34 грн). Найближчим часом учасники ринку, за аналогією із минулими роками, очікують подальшого зміцнення гривні за рахунок продажу валюти аграріями та зменшення обсягу покупок енерготрейдерами після закінчення опалювального сезону. Курс рубля обвалився синхронно із падінням його котирувань щодо долара у Росії.

Війна

  • Окупанти нарощують інтенсивність обстрілів на Донбасі. Крім мінометних обстрілів вони застосовують проти українських військ і танки. Епіцентрами боїв стали околиці Донецька та Авдіївки, а також Світлодарська дуга, Попаснянський район і приморська ділянка фронту. Унаслідок бойових дій 5 українських військовослужбовців зазнали поранень і бойових травм.

Україна й світ

  • Президент Порошенко відвідав із візитом Німеччину. За даними президентської прес-служби основною темою переговорів було врегулювання на Донбасі та введення миротворчих сил ООН до ОРДЛО. На підсумковому брифінгу після зустрічі із канцлером Меркель він повідомив, що нові українські санкції буде спрямовано проти російських олігархів, які працюють в окупованому Криму та поставляють зброю російській армії. Санкції буде максимально скоординовано з американськими. Канцлер Меркель повідомила, що лідери "нормандської четвірки" зустрінуться в травні без президента РФ Путіна. Крім того, вона вперше визнала, що газогін "Північний потік-2" є не тільки економічним, але й політичним проектом Росії і заявила, що в розмові із Путіним захищала інтереси України як транзитера газу. За її словами, рішення про долю проекту може бути прийнято після прояснення позиції РФ щодо українського транзиту.
  • Глава комісії міністерства оборони Польщі із розслідування катастрофи авіалайнера Ту-154 у Смоленську, колишній міністр оборони Мацеревіч, повідомив, що літак зазнав аварії унаслідок вибуху в одному із крил. Подальше розслідування буде спрямовано на з'ясування причини цього вибуху. Унаслідок катастрофи, що сталася у квітні 2010 року, загинуло все політичне керівництво Польщі.
  • Глава Нафтогазу Коболєв повідомив, що з Газпромом тривають переговори з усіх питань, у тому числі щодо виплати боргу, який присуджено Стокгольмським арбітражем. За словами Коболєва, "пропозиції Газпрому перебувають за межею фантазії будь-якої людини із газового бізнесу", хоча представники російського газового монополіста і заявляють про готовність виконати рішення арбітражу. За оцінкою Коболєва, припинення транзиту російського газу через будівництво газогону Північний потік-2 призведе до втрат у розмірі $3,5 млрд. Глава Газпрому Міллер не виключив можливість збереження прокачування газу Україною, "якщо українська сторона доведе економічну доцільність нового контракту".
  • Угорські політики та ЗМІ прогнозують, що глава МЗС країни Сійярто збереже свій пост у новому уряді. Сійярто є одним із принципових противників українського закону про освіту, який, на його думку, порушує права угорської національної меншини, та послідовно виступає проти євроатлантичних ініціатив України.
  • За оцінкою експертів Світового банку, Україні для погашення зовнішніх боргів у 2018 і 2019 роках необхідно залучити близько $18 млрд і продовжити співпрацю з МВФ. Міністр фінансів Данилюк підтвердив, що припинення фінансування МВФ спричинить проблеми із виплатою державних фінансових зобов'язань.
  • Міністерство інфраструктури анонсувало запуск залізничного маршруту "чотирьох столиць" через Мінськ до країн Балтії, який, на думку чиновників, може скласти конкуренцію лоукостерам.

Тренди

  • Еміграція з України набирає темпів. Євростат оприлюднив дані про отримання громадянства ЄС 2016 року 24 тис. українців. 2017 року українці стали лідерами із купівлі землі у Польщі. Згідно із джерелами у керівництві Приватбанку, близько третини VIP-клієнтів банку постійно перебувають за кордоном. Українські підприємства все частіше заявляють про проблеми із набором робочої сили.


No comments:

Post a Comment