March 04, 2018

03.03.2018: Поліція жорстоко розігнала наметовий табір під Верховною Радою

Поліція жорстоко розігнала наметовий табір під Верховною Радою
Поліція жорстоко розігнала наметовий табір під Верховною Радою

Головні події і теми доби 03.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Поліція показово жорстоко розігнала наметовий табір під Верховною Радою.
  • Газпром оголосив про розрив контракту із Нафтогазом.
  • НАБУ завершило розслідування незаконного збагачення глави Держаудітслужби.

В Україні

  • Поліція із застосуванням сили "зачистила" наметовий табір під Верховною Радою, незважаючи на підпал мітингувальниками шин. Унаслідок постраждали більше 20 маніфестантів, у тому числі учасники воєнних дій на Донбасі. Багато із них дістали важких травм. Журналісти деяких видань заявили про те, що поліція перешкоджала їх професійній діяльності та застосовувала проти них спецзасоби. МВС повідомило, що під час демонтажу наметів було знайдено гранати та вогнепальну зброю, проте мітингувальники стверджують, що поліцейські самі їх підкинули, тим паче, що зброя й боєприпаси було не вилучено, а "знайдено у снігу". Поліція стверджує, що під час операції постраждали 7 співробітників. Уповноважена із прав людини заявила, що всіх затриманих у ході спецоперації відпущено. Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактами необґрунтованого застосування сили проти активістів. Опозиційні сили заявили, що необхідності у розгоні акції не було, адже вона була санкціонована владою Києва. Крім того, самі учасники мітингу стали залишати табір після того, як Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект про Антикорупційний суд. 5 політичних партій і Рух нових сил Саакашвілі назвали силовий розгін акції злочином і пообіцяли покарати тих, хто брав участь у знесенні наметового містечка.
  • Президент Порошенко затвердив таємне положення про Сили спеціальних операцій (ССО).
  • НАБУ закінчило розслідування про незаконне збагачення глави Держаудіслужби Гаврилової, обвинувальний акт найближчим часом буде направлено до суду.
  • Міністерство освіти вирішило відновити з 5 березня роботу шкіл і вишів на підставі рекомендації кризового комітету Міністерства енергетики після стабілізації ситуації на газовому ринку. Газпром після програшу в Стокгольмському арбітражі оголосив про намір розірвати контракт із Нафтогазом і 2 березня знизив на 20 % тиск на вході до української газотранспортної системи, що призвело до критичної ситуації у газовій сфері. Незважаючи на це, Україна повністю виконала всі зобов'язання з транзиту газу до Європи, що підтвердили газові оператори Словаччини та Польщі. Комерційний директор Нафтогазу Вітренко заявив, що Газпром сам потрапив у пастку, яку готував Україні та показав, що є ненадійним постачальником. Цей факт особливо актуальний у світлі будівництва другої гілки газопроводу "Північний потік".

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, у ході бойових дій за попередню добу втрат в українській армії не було. Окупаційні війська обстріляли українські позиції із мінометів в околицях Маріуполя, у Пісках під Донецьком і на Світлодарській дузі. У Луганській області знову обстріляно зі стрілецької зброї і гранатометів позиції під Станицею Луганською, визначену як одну із ділянок фронту для розведення військ.
Україна й світ
  • Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання на Донбасі Волкер вважає, що Росія створила терористичні "республіки" для того, аби замаскувати свою агресію та закріпити довготривалий конфлікт. Ці створення мають зникнути, оскільки сам факт їх існування суперечить конституційному устрою України та мінським домовленостями. У відповідь глава комісії Ради федерації Держдуми РФ Пушков заявив, що "ЛНР" і "ДНР" є частиною мінських "угод", без їх згоди миротворці не можуть бути введені на Донбас, і за такого підходу перспектива місії Волкера падає до нуля.
  • Посол США в Україні Йованович підтвердила, що США не визнають результатів президентських виборів у Криму. При цьому, очевидно, результати виборів у РФ у цілому США під сумнів не ставлять.

No comments:

Post a Comment