March 01, 2018

28.02.2018: Нафтогаз виграв і другий процес проти Газпрому

Нафтогаз виграв і другий процес проти Газпрому
Нафтогаз виграв і другий процес проти Газпрому

Головні події і теми доби 28.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Нафтогаз виграв і другий процес проти Газпрому.
  • Порошенко провів прес-конференцію, а Парубій і Гройсман – спільний прес-брифінг.
  • Конституційний суд скасував "мовний закон" Ківалова-Колесніченка.
  • Єврокомісія відкриває нову програму макрофінансової допомоги Україні.

В Україні

  • Президент Порошенко провів екстрену прес-конференцію, на якій повідомив, що найближчим часом парламентом буде прийнято закони про Антикорупційний суд в його редакції, обрано нових членів Центральної виборчої комісії, аудитора НАБУ за квотою Верховної Ради, глава Нацбанку, а також доукомплектовано Рахункову палату та Конституційний суд. Порошенко запропонував внести до Конституції зміни, що закріплюють євроатлантичний "вектор" України. За словами президента, робота парламенту поки його влаштовує, і він не вбачає необхідності у проведенні дострокових виборів. Порошенко не сказав прямо, чи збирається балотуватися на наступний термін, проте заявив, що "не програв жодних виборів".
    Порошенко стверджує, що літав на відпочинок на Мальдіви власним коштом, а кордон перетинав під власним прізвищем.
    Паралельно із прес-конференцією Порошенка у Верховній Раді проходив прес-брифінг голови парламенту Парубія та прем'єр-міністра Гройсмана, на якому не було сказано нічого суттєвого. Журналісти припускають, що на цих заходах могло бути оголошено про створення "широкої коаліції" у складі Блоку Порошенка, Народного фронту та прем'єр-міністра, проте, мабуть, переговори зірвалися, й такої домовленості не було досягнуту.
  • Конституційний суд визнав неконституційним закон "Про засади державної мовної політики" авторства депутатів від Партії регіонів Ківалова та Колесніченка, прийнятий у липні 2014 року. Підставою стали системні порушення регламенту та "кнопкодавство" при його прийнятті. Верховна Рада скасувала закон 24 лютого 2014 року, однак глава парламенту Турчинов відмовився його підписувати нібито через заяви про утиски російськомовного населення у Криму. Скасування закону не було затверджено й після окупації Криму.
  • Неконституційним визнано також положення Податкового кодексу щодо оподаткування пенсій. Рішення стосується пенсій розміром понад 8800 грн, які виплачують колишнім чиновникам, суддям, депутатам.
  • Генеральна прокуратура повідомила про підозру 3 колишнім керівникам підрозділів одеського управління МВС через події 2 травня 2014 року, під час яких загинуло 48 осіб і більше 200 було поранено.
  • Покупці гривневих держоблігацій, що розміщені Мінфіном на аукціоні 27 лютого, продовжували продавати валюту для закриття угод, що дозволило гривні зміцнитися: 26,81 ₴/$ (-0,14 грн), 33,74 ₴/€ (-0,41 грн) , 4,75 ₴/10 (-0,09 грн). Нацбанк купив у режимі "запиту кращого курсу" в уповноважених банків $17 млн.

Київ

  • Апеляційний суд Києва повернув у держвласність історичну будівлю Гостинного двору на Контрактовій площі, який 2011 року був переданий в оренду компанії, що належить особам з оточення колишнього президента Януковича. 2014 року будівлю було повернено державі із закріпленням охоронного статусу, проте 2015 – суд скасував це рішення.

Війна

  • За минулу добу, за офіційними даними, армійських втрат на Донбасі немає. Окупаційні війська обстріляли українські позиції із мінометів, гранатометів і стрілецької зброї на кількох ділянках фронту – у районі Павлополя під Маріуполем, а також на Світлодарській дузі та у Попаснянському районі.
  • Спецпредставник ОБСЄ на переговорах у Мінську Сайдік повідомив про підготовку угоди про "абсолютне перемир'я" на Донбасі, однак "рішення ще не прийнято". Оліфер, прес-секретар українського представника на переговорах Кучми, заявила, що розведення військ у районі Станиці Луганської може статися 5 березня за умови повного дотримання режиму припинення вогню.

Україна й світ

  • Нафтогаз оголосив про перемогу над Газпромом у Стокгольмському арбітражі за другим позовом. За підсумками розгляду двох зустрічних позовів (про постачання й про транзит газу) Газпром має виплатити Нафтогазу $2,56 млрд. Російська газова монополія заявила про незгоду з рішенням арбітражу й подасть на нього апеляцію.
  • Президент РФ Путін заявив, що "Північний потік-2" не є конкурентом українському транзиту, і Росія готова розглянути українські пропозиції  "у разі надання економічно обґрунтованих умов".
  • Єврокомісія затвердила нову програму макрофінансової допомоги (кредитування) України. Запланована сума кредитів, а також умови й графіки фінансування поки не опубліковано. Попередню програму кредитування так і не було завершено. Останній транш в €600 млн Україна не отримала через невиконання суттєвих умов – скасування мораторію на експорт лісу-кругляка та провалу боротьби із корупцією.
  • Крім того, на сайті Єврокомісії опубліковано повідомлення про надання гуманітарної допомоги особам, які постраждали у ході "конфлікту" на Донбасі, у сумі € 24 млн.
  • Посли ЄС виключили зі списку санкцій колишню міністра юстиції режиму Януковича Лукаш і депутата від Партії регіонів Клюєва. Генпрокуратура стверджує, що рішення ЄС не вплине на розслідування відкритих щодо них кримінальних справ.
  • Високий суд Лондона перевів у закритий режим розгляд позову націоналізованого Приватбанку проти Коломойського та Боголюбова, оскільки адвокати олігархів наполягли на нерозголошення інформації про їхні компанії.

Тренди

  • Адвокат родичів героїв "Небесної Сотні" Маселко повідомив, що Верховний суд скасував рішення парламенту про звільнення суддів за винесення завідомо неправосудних рішень щодо активістів Майдану через порушення процедури голосування. За словами адвоката, всі вони будуть відновлені на посаді, і повторне їх звільнення за законом буде неможливо. Адвокат також заявив, що готується рішення Верховного суду про поновлення на посаді люстрованого колишнього глави Господарського суду Татькова, одіозної судді Волкової, рішення якої про звільнення з-під варти командира спецпідрозділу Беркут Садовника дозволило йому втекти до Росії, а також голови Апеляційного суду Криму Чорнобука, який закликав суддів півострова визнати законною окупаційну російську владу.

No comments:

Post a Comment