February 19, 2018

18.02.2018: Український спортсмен виборов золото зимової Олімпіади

Український спортсмен виборов золото зимової Олімпіади
Український спортсмен виборов золото зимової Олімпіади

Головні події і теми доби 18.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Український спортсмен виборов золото зимової Олімпіади.
  • Білорусь і Фінляндія готові направити миротворців на Донбас.

В Україні

  • У центрі Києва відбулися жалобні заходи, присвячені пам'яті "Небесної сотні" – активістів, що були розстріляні на Майдані. Відбувся також марш пам'яті захисників Дебальцевського плацдарму. Прихильники "Руху нових сил" Саакашвілі пройшли колоною від університету ім. Шевченка до Михайлівської площі. Майдан Незалежності влада перекрила "патріотичними" металоконструкціями, що перешкоджають проведення заходів. Усі центральні станції метро були закриті нібито через повідомлення про мінування.
    Активісти ОУН та інших націоналістичних організацій знову розгромили офіс "Росспівробітництва", а також відділення російських банків. Поліція пообіцяла покарати організаторів – тих, хто подав заявку на проведення заходу.
  • Президента Порошенка буде допитано як свідка у судовому засіданні за обвинуваченням у державній зраді колишнього президента Януковича 21 лютого.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі минулої доби не припинялися, окупаційні війська обстріляли із мінометів українські позиції у районі Широкиного під Маріуполем, на Світлодарській дузі, і в районі траси Горлівка–Костянтинівка. Зі стрілецької зброї українські війська були обстріляні біля Станиці Луганської і Кримського. За офіційними даними, унаслідок обстрілів поранений український боєць. Штаб антитерористичної операції повідомив, що у районі Світлодарської дуги на власних мінах підірвалися двоє окупантів -– громадян РФ, один з яких загинув, а другий – узятий у полон.

Україна й світ

  • Український спортсмен Абраменко завоював золоту медаль на зимових Олімпійських іграх у Південній Кореї у лижній акробатиці – фристайлі. Це третя золота медаль за всю історію виступів України на зимових Олімпіадах.
  • Постійний представник Німеччини при ООН Гойсген вважає, що переговори із врегулювання в Україні у "нормандському форматі" мають бути продовжені, "доки не з'явиться більш ефективний план".
  • Білоруський президент Лукашенко готовий направити війська для участі в миротворчій місії ООН, якщо про це домовляться президенти Путін і Порошенко. Лукашенко обіцяє, що підрозділи білоруських військ не братимуть нічию сторону. Порошенко у відповідь зазначив, що в таких операціях зазвичай не беруть участь сусідні країни. Білорусь є членом військової організації ОДКБ, що створена Росією, а також Митного союзу й голосує з усіх питань у міжнародних організаціях синхронно із РФ.
    Президент Фінляндії Нііністе також висловив готовність країни брати участь у миротворчій місії на Донбасі.

Тренди


  • Заступник голови правління Світового банку Мюллер заявив, що Україна зобов'язана платити за своїми зовнішніми боргами, бо інакше втратить можливість отримання нових кредитів. За його словами, уже готовий новий план фінансування, який не дозволить Україні залишитися один на один із боргами. Мюллер наполягає на тому, що українська влада зобов'язана оптимізувати управління держборгом, аби уникати ситуації, за якої поточний і два наступні роки виплат кредиторам будуть піковими. Він також зазначив, що Україна має зберегти доступ до зовнішніх ринків запозичень, оскільки грошей на поточні виплати не вистачить. Економічна програма уряду повинна відповідати очікуванням інвесторів, які мають бути впевнені у розвитку економіки країни й повернення боргів.

No comments:

Post a Comment