February 18, 2018

17.02.2018: Порошенко відмовився змінювати свій законопроект про Антикорупційний суд

Порошенко відмовився змінювати свій законопроект про Антикорупційний суд
Порошенко відмовився змінювати свій законопроект про Антикорупційний суд

Головні події і теми доби 17.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко відмовляється змінювати свій законопроект про Антикорупційний суд.
  • Польське керівництво вважає провальним результат переговорів із віце-прем'єром Розенком.
  • Активісти націоналістичних рухів розгромили офіс "Россотрудничества" у Києві.

В Україні

  • Президент Порошенко заявив на міжнародній конференції з безпеки у Мюнхені, що вважає важливими пропозиції міжнародних партнерів щодо реалізації закону про Антикорупційний суд, однак "українська сторона не буде до них безальтернативно дослухатися". Він не має наміру змінювати законопроект, що внесений ним до Верховної Ради.
  • Активісти С14, Правого сектора та інших націоналістичних організацій розгромили приміщення "Россотрудничества" у Києві та спалили перед будівлею прапор Росії. Поліція нікого не затримала й повідомила, що внаслідок інциденту ніхто не постраждав. Представник "Россотрудничества" Воробйов назвав дії активістів незаконними.
  • Чоловіка, що пошкодив сокирою автомобілі суддів і співробітників Солом'янського суду, відправлено під домашній арешт.
  • Троє активістів, яких затримано під час сутички з "тітушками" і правоохоронцями під судом під час розгляду справи мера Одеси Труханова, відпущено судом під поручительство депутатів Верховної Ради, ще одного - відправлено під домашній арешт.

Війна

  • За попередню добу ситуація на Донбасі не змінилася. Українські війська зазнали обстрілів з мінометів та артилерії у районі Луганського, Лозового та Троїцького на Світлодарській дузі. Укріплення у Пісках були обстріляні із танків і мінометів, під мінометний обстріл потрапили захисники Кримського на північній ділянці фронту у Луганській області. За офіційними даними, у ході бойових дій за минулу добу дістав поранення військовослужбовець. Оголошено про зникнення ще одного бійця. "Влада ДНР" повідомила, що в результаті зіткнення з української диверсійною групою вбито, щонайменше 2 українських солдата, одного - взято у полон.

Україна й світ

  • Канцелярія польського президента Дуди висловила глибоке розчарування результатами переговорів віце-прем'єрів Польщі та України щодо закону про Інститут національної пам'яті, оскільки український міністр Розенко відмовився обговорювати питання про скасування заборони ексгумації польських громадян на українській території. Співголова групи із міжпарламентських зв'язків із Польщею Юринець заявила, що польській делегації був переданий список претензій України, які бажано усунути, зокрема, про захист українців у Польщі та відновленні українських пам'яток. МЗС України вважає необґрунтованою реакцію польської влади на результати переговорів.
    Президент Порошенко на Мюнхенському форумі з безпеки провів зустріч із прем'єр-міністром Польщі Моравецким і запросив його відвідати Україну з офіційним візитом. Порошенко зазначив, що його позиція щодо польського закону не змінилася, і він пропонує вирішувати поточні завдання та працювати на майбутнє, а питання національної історії слід залишити експертам та історикам.
  • На "українському ланчі" у рамках Мюнхенського безпекового форуму глава МЗС Данії Самуельсон кілька разів поспіль відмовився відповідати на питання про реформи в Україні та заявив, що не хоче брати участь у дискусії "чи є склянка наполовину порожньою або наполовину повною".
  • Міністр закордонних справ РФ назвав "базіканням" звинувачення американських правоохоронних органів про втручання російських громадян, які працювали на "фабриці тролів", в президентські вибори в США.
  • Президент Порошенко знову назвав себе “президентом миру! та заявив, що його метою є не перемога над Росією, а лише виведення російських військ з окупованих територій. Він заявив, що для введення миротворців на Донбас необхідно "дотиснути Росію".
    Колишній командувач військами США в Європі Ходжес заявив, що озброєння України ПТРК "Javelin" підсилять її позиції на переговорах щодо Донбасу. Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання на Донбасі Волкер наполягає на повному виконанні мінських домовленостей, чому, за його думкою, можуть допомогти миротворчі сили ООН. Міністр закордонних справ РФ Лавров також наполягає на реалізації домовленостей, проте у порядку, що визначений протоколом, тобто на проведенні виборів в ОРДЛО до отримання контролю України над цими територіями й кордоном з РФ.

Тренди

  • Німецькі політики та президент Австрії Курц заявляють, що російський газогін "Північний потік-2" є корисним проектом для Європи. У той самий час німецький міністр закордонних справ Габріель заявив, що обсяги транзиту російського газу через Україну мають зберегтися. Глава Нафтогазу Коболєв вважає, що будівництво "Північного потоку-2" можуть заблокувати тільки Данія, територіальними водами якої планується його прокладання, а також США – через застосування санкцій. Спецпредставник Держдепартаменту Волкер назвав газогін найпотужнішим механізмом російського впливу на Євросоюз.


No comments:

Post a Comment