February 07, 2018

06.02.2018: Дуда підписав закон про заборону ідеології українського націоналізму.

Дуда підписав закон про заборону ідеології українського націоналізму.
Дуда підписав закон про заборону ідеології українського націоналізму.

Головні події і теми доби 06.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Польський президент підписав закон про заборону ідеології українського націоналізму.
  • Прийнято закони про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю, а також про кредитний реєстр НБУ.
  • Курс гривні на міжбанку різко зміцнився.
  • Із БПП вийшли двоє депутатів-перебіжчиків.

В Україні

  • Верховна Рада відкрила весняну сесію, що триватиме до кінця червня.
    Прийнято закон про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю, який передбачає корпоративні договори між засновниками ( "shareholder agreements"). Учасникам товариств дозволено створювати наглядові ради, як для акціонерних товариств.
    Прийнято також закон про створення кредитного реєстру НБУ, який розширить доступ банків до інформації про позичальників і дасть можливість Бюро кредитних історій ураховувати її при оцінці кредитних ризиків. Закон встановлює розмір заборгованості позичальника перед банком-кредитором, при перевищенні якого інші банки отримують доступ до інформації про нього у кредитному реєстрі.
    Верховна Рада не прийняла проект постанови про скасування голосування за закон "Про порядок забезпечення державного суверенітету України над окупованими територіями Донецької і Луганської областей", що дозволяє підписати його голові парламенту Парубію.
  • Із Блоку Порошенка вийшли двоє депутатів. Таким чином, правляча коаліція БПП і Народного фронту навіть формально не має у своєму складі достатньої кількості депутатів. Обох депутатів – Кривенка та Кішкаря – обрано за списком "Об'єднання Самопоміч", звідки їх було виключено через голосування за зміни до Конституції про "децентралізацію" (за особливий статус ОРДЛО).
  • Із 6 лютого набув чинності закон про відповідальність неплатників аліментів, який передбачає можливість заборони їх виїзду за межі України.
  • Саакашвілі програв ще один суд проти Державної міграційний служби. У позові він вимагав визнати протиправним бездіяльність управління служби у Київській області при оформленні документів для визнання його біженцем або особою, що потребує додаткового захисту. Адвокати Саакашвілі заявили, що оскаржуватимуть рішення судів першої та апеляційної інстанції у Верховному суді. Сам політик заявив про повну підконтрольність судової системи президенту, однак має намір пройти всі стадії судового процесу для подання скарги до ЄСПЛ.
  • На міжбанку відбулося різке зміцнення гривні: 27,46 ₴/$ (-0,28 грн), 33,86 ₴/€ (-0,66 грн), 4,80 ₴/10 (-0,10 грн). На ринку практично не виявилося покупців валюти, що дозволило Нацбанку маніпулювати курсом, аби максимально його збити й скупити надлишки за мінімальним курсом. У результаті, за оцінками учасників торгів, регулятору вдалося купити близько $88,4 млн на аукціоні, а також за механізмом "запиту кращого курсу" в уповноважених банків.

Війна

  • Минулого вечора обстановка на фронті знову різко загострилася – практично всією лінією фронту у Луганській області, на Світлодарській дузі та в околицях Маріуполя українські війська були обстріляні зі стрілецької зброї, мінометів і зенітних установок. Унаслідок обстрілів 4 військовослужбовців дістали бойові поранень і травм.

Україна й світ


  • Президент Польщі Дуда підписав скандальний закон "про Інститут національної пам'яті", за яким вводиться, у тому числі, кримінальна відповідальність за "ідеологію українського націоналізму", заперечення злочинів Бандери та його послідовників. Закон підписано, незважаючи на різкі заперечення Ізраїлю, України та США. Ізраїль заявив, що вестиме діалог із польською владою про внесення змін до закону, який, нібито заперечує Голокост.

No comments:

Post a Comment