February 03, 2018

02.02.2018: ВВП 2017 року зріс на 2,1%

ВВП 2017 року зріс на 2,1%
ВВП 2017 року зріс на 2,1%

Головні події і теми доби 02.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • ВВП 2017 року зріс на 2,1%.
  • НБУ знизив прогноз золотовалютних резервів на кінець року із $21,1 млрд до $17,8 млрд.
  • Гройсман анонсував підвищення ціни на газ для населення після опалювального періоду.

В Україні

  • Кабінет міністрів планує укласти з китайськими фінансовими компаніями кредитну угоду на $7 млрд для реалізації інфраструктурних проектів.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що до кінця опалювального сезону підвищення ціни на газ для населення не буде, у наступних періодах ціну буде сформовано після переговорів з МВФ.
  • НБУ опублікував інфляційний звіт, згідно з яким зростання ВВП України 2017 року становило 2,1%. На 2018 рік регулятор планує зниження держборгу до рівня менше 70 % ВВП. На 2018 рік Нацбанк запланував виплатити за державними зобов'язаннями 175,7 млрд грн, із них 61,7 млрд грн – за зовнішнім державним та гарантованим державою боргом, у тому числі планується погашення зобов'язань перед МВФ в сумі 43,8 млрд грн, перед ЄБРР – 8,3 млрд грн. Оцінка розміру золотовалютних резервів на кінець 2018 року знижена з $21,1 млрд до $17,8 млрд у зв'язку із великими виплатами за зовнішнім боргом. Згідно із прогнозом НБУ, еміграція з України може істотно зрости.
  • Курс гривні на торгах знизився незначно, оскільки поряд із купівлею валюти для виведення дивідендів нерезидентами, на ринку з'явилися іноземні покупці гривні, які продавали долари для участі в аукціоні з розміщення ОВДП, який заплановано на вівторок: 27,89 ₴/$ (+0,02 грн), 34,84 ₴/€ (+0,11 грн), 4,98 ₴/10 (+0,02 грн).

Війна

  • За минулу добу армія знову зазнала втрат – на вибуховому пристрої підірвався й загинув військовослужбовець, ще 3 – поранені внаслідок обстрілу на приморській ділянці фронту. Заступник глави місії ОБСЄ Хуг повідомив про зниження напруженості у зоні бойових дій – за минулий тиждень зафіксовано набагато менше випадків порушення режиму припинення вогню, порівняно із попередньою.
  • Адвокат російського військового Агєєва, що засуджений "за тероризм" (участь у бойових діях на Донбасі проти України), клопотатиме про перекваліфікацію справи й пом'якшення покарання для нього на підставі закону "про реінтеграцію Донбасу", оскільки "республіки" ОРДЛО не визнано терористичними організаціями.

Україна й світ

  • Міністр закордонних справ Канади Фрілянд вважає, що польський закон про "заборону бандерівської ідеології" загрожує свободі слова та відкритості дискусії на історичну тематику. Віце-прем'єр-міністр з євроінтеграції Климпуш-Цинцадзе заявила, що давати "дзеркальну відповідь" України на польський закон контрпродуктивно, тому що це зажене ситуацію у глухий кут, хоча українська влада має жорстко вимагати внести до зміни до закону. У той самий час, на її думку, необхідно повернути відносини двох країн у русло стратегічного партнерства.

Тренди


  • Експерт Atlantic Council Аслунд вважає, що до президентських виборів Україна навряд чи отримає кредити від МВФ та ЄС. Він упевнений, що українська влада не бореться з корупцією, а отримує від неї доходи за рахунок контролю над економікою.
  • Колишній президент Кравчук стверджує, що наразі переговори спецпредставника Держдепартаменту США Волкера й помічника президента РФ Суркова набагато ефективніші для врегулювання на Донбасі, ніж обговорення в рамках тристоронньої контактної групи, оскільки головною темою у Мінську є звільнення "заручників", а без припинення вогню їх кількість зростатиме. На думку Кравчука, війну на Донбасі зупинять дипломатичні й політичні кроки США, Росії і всього світового співтовариства.

No comments:

Post a Comment