January 27, 2018

26.01.2018: США розширили санкції проти Росії та ОРДЛО

США розширили санкції проти Росії та ОРДЛО
США розширили санкції проти Росії та ОРДЛО

Головні події і теми доби 26.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • США розширили санкції проти Росії та ОРДЛО.
  • Зустріч Порошенка й Трампа у Давосі не відбулася.
  • Рішення щодо апеляції України про повернення "боргу Януковича" перенесено на пізніший термін.
  • Переговори Волкера та Суркова щодо Донбасу завершилися безрезультатно.

В Україні

  • Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Супрун повідомила, що з серпня 2017 року Україні захворіли на кір близько 6,5 тис. чол.
  • Апеляційний суд Києва ухвалив рішення про вибір запобіжного заходу для голови "Руху нових сил" Саакашвілі у вигляді домашнього арешту. У виступі на суді Саакашвілі заявив, що збирається влаштувати у своїй квартирі телестудію, а також анонсував на неділю черговий марш за імпічмент.
  • Журналісти програми "Схеми", що розкрили таємну подорож президента Порошенка на Мальдіви, заявили про тиск на них з боку силових структур та інформаційніу атаку провладних ЗМІ та "лідерів громадської думки".
  • Несподіваний для учасників ринку продаж великих сум валюти державним "Укргазбанком" дозволив Нацбанку зміцнити курс гривні й купити за механізмом "запиту кращого курсу" близько $30 млн: 28,55 ₴/$ (-0,20 грн), 35,50 ₴/€ (-0,16 грн), 5,11 ₴/10 (-0,03 грн). При цьому найбільші експортери валюту практично не продавали. Нацбанк розширив можливості для продажу валюти підприємствами. Із 27 січня вони можуть продавати свої кошти через будь-який банк. На думку чиновників НБУ, бізнес отримає ширші можливості для вибору оптимального курсу, а нововведення не вплинуть істотно на стан валютного ринку.

Війна

  • За даними штабу антитерористичної операції, за минулу добу зафіксовано лише одне порушення режиму припинення вогню. Під Авдіївкою внаслідок обстрілу зі стрілецької зброї поранено військовослужбовця.

Україна й світ


  • США ввели додаткові санкції проти "чиновників і міністрів республік" ОРДЛО, а також розширили список російських підприємств, що підпадають під режим санкцій. До списку додано компанію "Силові машини", через яку в Крим поставлені турбіни для електростанцій, акціонерне товариство ВАД, яке будує дорогу в Крим, а також низку підприємств нафтогазового комплексу. МЗС Росії заявив, що керівництво країни залишає за собою право на адекватну відповідь на введення санкцій.
  • Зустріч, яку президент Порошенко планував провести в Давосі із президентом США Трампом, так і не відбулася. Замість неї з українським президентом зустрівся держсекретар Тіллерсон. На брифінгу за підсумками поїздки на Всесвітній економічний форум Порошенко повідомив, що "все було дуже добре", проведено консультації із міжнародними фінансовими організаціями та визначено кроки, необхідні для приїзду місії МВФ до Києва, за результатами роботи якої Україна може отримати ще один транш кредиту EFF. Зокрема, Порошенко стверджує, що уряд "врегулює" ціни на газ для населення, як вимагають чиновники МВФ, крім того, повним ходом йде підготовка до "земельної реформи" – проведено ревізію податкового кодексу, триває децентралізація земельного кадастру.
  • За повідомленнями російських ЗМІ, у результаті проведених у Дубаї переговорів спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання на Донбасі Волкер і помічник президента РФ Сурков не змогли досягти взаєморозуміння щодо українського закону "про реінтеграцію Донбасу".
  • Порошенко сподівається на ухвалення Радою Безпеки ООН рішення про введення миротворчого контингенту на Донбас 2018 року.
  • В Україну прибули ще 50 канадських інструкторів для участі в підготовці українських військових.
  • Апеляційний суд Англії переніс на пізніший термін винесення та оголошення рішення з апеляції, що подана Україною у справі про повернення Росії "боргу Януковича" в сумі $3 млрд, а також відсотків з нього й судових витрат.
  • Польський Сейм прийняв закон про Інститут національної пам'яті, який забороняє "бандерівську ідеологію". МЗС України заявив про категоричне несприйняття спроби нав'язування однобічного трактування історичних подій, у тому числі некоректної назви частини української території в офіційному документі.

No comments:

Post a Comment