January 01, 2018

31.12.2018: Країна відсвяткувала Новий рік

Головні події і теми доби 31.12.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Країна відсвяткувала Новий рік.
  • Новий рік ознаменується підняттям комунальних тарифів і зростанням середньої зарплати.
  • Новорічна ніч не стала ніччю перемир'я.

В Україні

  • Президент Порошенко привітав українців із Новим роком. У відеоролику було використано фрагмент зустрічі його головного політичного конкурента – глави партії Батьківщина Тимошенко – із президентом РФ Путіним. Порошенко пообіцяв зробити наступний рік періодом економічного підйому та підвищення рівня життя населення. Він назвав головними досягненнями минулого року отримання "безвізового режиму" з ЄС, а також медичну, освітню, пенсійну реформи й ремонт доріг.
  • Із початку року підвищено вартість електроенергії для населення на 9,5 %, ще на 6,1 % її буде підвищено з 1 квітня. Міністерство економічного розвитку передбачив також підвищення тарифів на опалення й гарячу воду на 20 %, на газ – на 19 %. Оголошена "монетизація субсидій" стосуватиметься тільки постачальників комунальних послуг, що отримуватимуть її  у грошовому вигляді безпосередньо від Мінфіну.
  • Крім того, протягом року на 30 % підвищиться акциз на сигарети, а до 2025 року його буде доведено до €90 за 1000 шт. (наразі він становить близько €18).
  • Із 1 січня Укртелеком підвищує тарифи на фіксований телефонний зв'язок більш ніж на 8 %, а Укрпошта – на поштові відправлення всередині України – на 12 % і більш ніж на 43 % – за кордон.
  • Згідно із постановою Кабміну від 10 жовтня 2017 року, з 1 січня швидкість руху автотранспорту в населених пунктах обмежена 50 км/год, однак на окремих ділянках швидкісних автомагістралей місцева влада може дозволити збільшення граничної швидкості руху.
  • Із 1 січня збільшується мінімальна заробітна плата – до 3723 грн, прожитковий мінімум – до 1700 грн, а з 1 липня – до 1777 грн, з 1 грудня – до 1853 грн. Мінімальна пенсія з 1 січня становитиме 1373 грн, з 1 липня – 1435 грн, з 1 грудня – 1497 грн.
  • Згідно з "пенсійною реформою", на пенсію за віком у 60 років можна вийти тим, хто має 25 років страхового стажу, у 65 років – тим, хто на 1 січня 2019 року матимуть 15 років страхового стажу, у 63 роки – тим, хто пропрацював 15 років, але без 25 років страхового стажу.
  • Посадові оклади військовослужбовців із 1 січня буде прив'язано до мінімальної зарплати, вони зростуть у середньому в 4,5 рази, а за заявою прем'єр-міністра Гройсмана, пенсія військовим пенсіонерам зросте у середньому на 1500 грн.
  • Із 1 січня в Україні має бути введено обов'язкове роздільне збирання побутових відходів, заборонено їх поховання у непереробленому вигляді.
  • "Харківський терорист", який захопив 30 грудня заручників у відділенні Укрпошти, на запитання про мотиви своїх дій відповів, що журналісти їх не зрозуміють. Керівництво МВС стверджує, що він нібито вимагав справедливості при обміні "заручників" на Донбасі. Суд заарештував його без права внесення застави на 60 діб.

Війна

  • На Донбасі новорічна ніч не стала ніччю перемир'я. На приморській ділянці фронту, в околицях Донецька, Авдіївки, уздовж траси Донецьк-Горлівка, на Світлодарському виступі та в районі Станиці Луганської українські війська були обстріляні із мінометів, гранатометів і стрілецької зброї. Унаслідок обстрілів, за офіційними даними, поранений військовослужбовець. Ще один військовий за попередню добу дістав поранень, підірвавшись на вибуховому пристрої.

Україна й світ


  • Із 1 січня офіційно вводиться біометричний контроль для жителів РФ при в'їзді до України.
  • Україна за 11 місяців 2017 року збільшила експорт електроенергії на 34 %. Основна частина електроенергії поставлена ​​з Бурштинського енергоострова підприємствами, що належать олігарху Ахметову. До Білорусі та Росії електроенергія не поставлялася.
  • На думку міністра закордонних справ Польщі Ващиковського, існує три варіанти введення миротворчої місії ООН на Донбас. Перший – передбачає розміщення військ уздовж "лінії розмежування" і "відрізання" території ОРДЛО від решти України – на це, на його думку, українська влада не піде. Другий варіант передбачає розміщення миротворців на українсько-російському кордоні, але проти його реалізації виступає Росія, оскільки це позбавить військової допомоги "сепаратистів". І, нарешті, третій варіант – об'єднання місій ООН та ОБСЄ із моніторингом усієї непідконтрольною території. Однак такий сценарій також вкрай важко реалізувати, оскільки він потребує багатотисячного контингенту, до того ж, Росія наполягає на тому, щоб в складі миротворців не було військових із країн НАТО. Крім того, цей варіант дозволить Росії легітимізувати "сепаратистів", оскільки для введення подібної місії необхідні прямі переговори із "владою республік".

No comments:

Post a Comment