December 23, 2017

22.12.2017: Нафтогаз заявив про перемогу в арбітражі над Газпромом

Нафтогаз заявив про перемогу в арбітражі над Газпромом
Нафтогаз заявив про перемогу в арбітражі над Газпромом

Головні події і теми доби 22.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Нафтогаз заявив про перемогу в арбітражі над Газпромом.
  • Конституційний суд скасував норму закону про "диктат партійних лідерів".
  • Гройсман виступив проти вільного ринку землі.

В Україні

  • Нафтогаз повідомив про виграш арбітражного процесу проти Газпрому за контрактом за 2009-2017 рр. на постачання газу за формуло "бери або плати". Суд при арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма повністю відхилив вимоги Газпрому про виплату Нафтогазом $56 млрд за газ, що поставлений у 2009-2015 рр., і визнав контракт неринковим. Таким чином, обсяги обов'язкових річних закупівель Нафтогазу було знижено у 10 разів і приведено до фактичних потреб. Ціну на газ, що поставлений в 2014-2015 рр., знижено на 27 %. Арбітраж також визнав, що Нафтогаз не зобов'язаний платити за газ, поставлений до ОРДЛО. Нафтогаз оцінив виграш в арбітражі в більш ніж $75 млрд за весь термін дії контракту. Керівництво Нафтогазу очікує наприкінці лютого позитивне рішення арбітражу за другою справою – щодо транзиту газу, сума претензій за яким становить близько $16 млрд. Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що остаточні розрахунки за всіма контрактами із Газпромом буде проведено після оголошення другого рішення арбітражу.
    Газпром наполягає, що Нафтогаз зобов'язаний оплатити прострочену заборгованість у розмірі понад $2 млрд, а також відсотки за нею із 22 грудня 2017 року, з моменту винесення рішення зі справи. У Газпромі стверджують, що Нафтогазу було відмовлено в перегляді цін і стягнення переплати за газ із травня 2011 по квітень 2014 року у сумі $14 млрд, а до контракту не може бути застосовано ні європейське, ні українське антимонопольне законодавство. Нарешті, Газпром наполягає на тому, що принцип контракту "бери або плати" залишився в силі, і Нафтогаз зобов'язаний купувати газ, починаючи з 2018 року, в обсязі 5 млрд м
    3 щорічно.
  • Прем'єр-міністр Гройсман на прес-конференції за підсумками року висловився проти відкриття ринку землі. Він стверджує, що дозволити продаж земель сільгосппризначення можна дозволити тільки українським фермерам, причому, в обмеженій кількості. Гройсман виступив категорично проти продажу землі іноземцям і великим компаніям, оскільки такі дії можуть викликати лише короткочасний сплеск ділової активності.
    Прем'єр-міністр оголосив про черговий перерахунок пенсій для українських громадян 2019 року. Він також заявив, що наступного року ціну на газ для населення буде розраховано за новою формулою, що прив'язаною до цін на світовому ринку. Однак у нинішньому опалювальному сезоні причин для підвищення тарифу немає. Гройсман вважає, що ставки ввізного мита на старі автомобілі не мають бути непомірними, але платити мито повинні всі – ввозити машини без реєстрації до країну не можна через погіршення криміногенної ситуації.
  • Конституційний суд визнав неконституційними та скасував низку статей закону "про диктатуру партійних лідерів", який дозволяв виключати кандидатів із виборчого списку партій після закінчення виборів. Однак незмінною залишилася норма закону про "імперативний мандат", що дає право парламентським фракціям забирати мандати у депутатів, які вийшли з їх складу.
  • У рамках судової реформи заплановано ліквідацію 142 місцевих судів і створення 74 окружних, зокрема, у Києві буде створено 6 окружних судів замість 10 районних.
  • Підготовче засідання суду у справі про крадіжку державних коштів колишнім главою Державного агентства України з інвестицій Каськівим призначено на 25 січня. Генпрокуратура стверджує, що Каськів не пішов на угоду зі слідством.
  • Суд відправив під арешт на 2 місяці без права внесення застави особистого помічника прем'єр-міністра Гройсмана, якого викрито на шпигунстві на користь Росії.
  • Концерн Укроборонпром повідомив про відмову Міністерства оборони від побудованого на верфі Миколаївського суднобудівного заводу ракетного крейсера "Україна", готового на 95 %, оскільки він "не відповідає військовій доктрині". У разі прийняття рішення про добудову в державному замовленні на майбутній рік слід передбачити відповідні кошти на утримання крейсера біля причалу. Фінансування його будівництва припинено з лютого 2015 року, після чого у держави виникла заборгованість перед підприємством на більш, ніж 61 млн грн.
  • Мінфін планує дозволити підприємцям використання електронних касових апаратів на базі гаджетів і персональних комп'ютерів. Видані електронні чеки покупець зможе перевірити на порталі електронних операцій.
  • Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку запланувала провести до 26 грудня ще одну додаткову капіталізацію Приватбанку на 16 млрд грн. Загальна сума витрат на докапіталізацію банку зросте до більш ніж 155 млрд грн.
  • Нацбанк вніс корективи до графіка докапіталізації банків. Контрольний термін збільшення статутного й регулятивного капіталу комерційних банків буде пересунено на два роки – до 11 липня 2020 р. Регулятор пояснив своє рішення стабілізацією банківської системи та позитивною динамікою її розвитку.
  • Курс гривні помітно впав перед довгими вихідними, незважаючи на продаж Нацбанком на відкритому аукціоні $42,9 млн: 27,94 ₴/$ (+0,09 грн), 33,13 ₴/€ (+0,10 грн), 4,79 ₴/10 (+0,04 грн). За відгуками учасників ринку, майже всю цю суму купили нерезиденти, яким НБУ, мабуть, дозволив репатріацію дивідендів перед новорічними святами та неробочими днями. Валюти, що запропонував Нацбанк, на всіх охочих не вистачило, однак істотних стрибків курсу не зафіксовано. Наступного тижня, перед святами та закриттям року, банкіри не прогнозують істотних коливань курсу, оскільки населення буде інтенсивно здавати валюту, а більшість контрактів імпортери вже закрили. На думку експертів, навіть виплати Держказначейством відшкодування ПДВ навряд чи вплине на настрої ринку, і курс гривні до нового року не перестрибне психологічний бар'єр 28 грн/$.
Війна

  • Говорити про перемир'я На Донбасі не доводиться. Окупаційні війська не припиняють обстріли підконтрольної Україні території з усіх видів артилерії, мінометів, БМП і стрілецької зброї. Епіцентрами протистояння були приморська ділянка фронту, околиці Донецька, Авдіївки, Зайцеве, населені пункти на Світлодарському виступі. Під обстріл артилерії потрапили позиції українських військ під Старим Айдаром у Луганській області. За офіційними даними, у ході бойових дій минулої доби загинув ще один військовослужбовець, двох – поранено й травмовано.
  • Місія ОБСЄ зафіксувала 2017 року на Донбасі понад 400 тис. випадків порушення режиму припинення вогню. Заступник глави місії Хуг повідомив, що за рік загинуло 85 мирних жителя, поранено – ще 384. Тільки за останні 2 дні було зафіксовано понад 7 тис. випадків порушення перемир'я, у тому числі, із застосуванням ракетних систем залпового вогню. За словами Хуга, сторони конфлікту на деяких ділянках фронту не розведено й вони розташовані на відстані менше 100 м, що у будь-який момент може призвести до ескалації.

Україна й світ


  • Прес-секретар Держдепартаменту США Нойерт заявила, що Україна буде забезпечена оборонною зброєю для стримування подальшої агресії Росії. Телеканал ABC News повідомив, що серед систем, що плануються до постачання, є протитанкові комплекси Javelin і ракети до них.
  • Відбулися телефонні переговори президента Порошенка та канцлера Німеччини Меркель. Керівники країн очікують завершення процесу обміну "заручниками" з ОРДЛО до кінця поточного року.
  • Росія розмістила в окупованому Криму ще 2 ракетних дивізіони систем С-400, які стануть на бойове чергування із 1 січня 2018 р.
  • Прес-секретар президента РФ Пєсков заявив, що Росія готова обговорювати включення до складу так званого "Спільного центру з контролю та координації" французьких і німецьких офіцерів, і російські військові можуть повернутися на роботу до центру "на певних умовах", якщо "припиняться провокаційні дії з боку Києва та їм буде надано можливість і забезпечено умови для виконання своїх функцій". Заява Пескова послідувала слідом за вчорашніми телефонними переговорами Путіна із канцлером Німеччини Меркель з цього питання.
  • Нідерланди видали візу главі "Руху нових сил" Саакашвілі для возз'єднання із сім'єю. Міністр закордонних справ Зейлстра заявив, що Саакашвілі буде прийнятий Нідерландами, якщо вирішить покинути Україну.

No comments:

Post a Comment