December 22, 2017

21.12.2017: СБУ затримала свого співробітника на шпигунстві на користь Росії

СБУ затримала свого співробітника на шпигунстві на користь Росії
СБУ затримала свого співробітника на шпигунстві на користь Росії

Головні події і теми доби 21.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • СБУ затримала свого співробітника на шпигунстві на користь Росії.
  • Данилюк вимагає відставки генпрокурора.
  • Тимошенко лідирує у президентському рейтингу за опитуваннями ще однієї соцслужби.
  • Київрада прийняла бездефіцитний бюджет на наступний рік.

В Україні

  • Верховна Рада внесла зміни до законів про транспортні засоби та дозволила відеофіксацію порушень за неправильну парковку. Тепер відеофіксація може бути використана як доказ адмінпорушення власника транспортного засобу.Прийнято також поправки до Бюджетного кодексу, що частково задовольняють вимоги представників агробізнесу про обмеження відшкодування ПДВ при експорті соєвих бобів і ріпаку.
    На вимогу Міністерства оборони Верховна Рада внесла зміни до бюджету на наступний рік, збільшивши пенсійне забезпечення військовослужбовців.
    Прийнято закон про встановлення лічильників до 1 січня 2021 року індивідуальним споживачам, які використовують газ для приготування їжі, із компенсацією їх вартості власниками пального. Заборонено встановлення загальнобудинкових лічильників без згоди власників багатоквартирних будинків.
    Відкликано законопроект про Антикорупційний суд, що дозволяє президенту внести анонсований ним власний документ. Депутат від Блоку Порошенка Найєм повідомив, що прийняття такого закону до кінця січня є жорсткою умовою, яку поставив керівництву України Міжнародний валютний фонд.
  • СБУ оголосила про затримання високопосадовця центрального апарату відомства за передавання службової інформації і надання допомоги в проведенні підривної діяльності спецслужб Росії.
  • Нафтогаз у черговий раз підвищив ціни на газ для промисловості з 1 січня 2018 року, що, на думку експертів, призведе й до підвищення роздрібних цін на товари та послуги для населення.
  • 26 лютого буде проведено конкурс на частоти діапазону 4G 1,7-1,8 ГГц.
  • Нацрада з питань телебачення та радіомовлення оголосила попередження телеканалу NewsOne за поширення недостовірної інформації про розгляд фінансовим комітетом Сенату США питань про корупцію в НБУ.
  • Харківська прокуратура та СБУ затримали в Запоріжжі керівника обласного осередку партії "Самопоміч" та керівника фракції партії у міськраді за організацію схеми разом із представниками "Опозиційного блоку" для виграшу тендерів на благоустрій із заздалегідь визначеними переможцями. Керівник фракції Самопомочі у Верховній Раді Березюк назвав ці дії силових структур політичними репресіями.
  • Міністерство економічного розвитку прогнозує зростання інфляції за підсумками 2017 року на рівні 13,4 %. НБУ визнав, що фактичне зростання ВВП може виявитися нижчим від прогнозованого.
  • Міністр фінансів Данилюк привітав арешт Високим судом Англії рахунків колишніх власників Приватбанку Коломойського та Боголюбова. При цьому він звинуватив керівництво Генпрокуратури та особисто генпрокурора Луценко в затягуванні розслідування справ проти колишніх власників і фіксації масштабів збитків, що завдані ними державі. Данилюк вимагає відставки генпрокурора. У відповідь Луценко заявив, що своїми заявами Данилюк намагається піти від відповідальності через відкриті проти нього кримінальні справи. Коломойський у різкій формі заперечував можливі зв'язки й домовленості із Луценком, звинувативши Данилюка у брехні.
  • Рада НБУ рекомендувала підвищити гарантовану суму виплат компенсації вкладникам збанкрутілих банків з 200 до 500 тис. грн.
  • На міжбанку – нестійка рівновага: 27,86 ₴/$, 33,03 ₴/€ (+0,03 грн), 4,76 ₴/ 0 (+0,02 грн). На готівковому ринку курс продажу іноземної валюти знову виріс, що неминуче спричинить зростання котирувань на біржі. Крім того, залишки на кореспондентських рахунках комерційних банків хоча і знизилися, але є цілком достатніми для спекуляцій. Ринок очікує продовження виплати компенсації ПДВ Держказначейством – частина цих коштів обов'язково потрапить на міжбанк. Банкіри прогнозують подальше ослаблення курсу гривні через закінчення періоду бюджетних платежів.

Київ

  • Київрада затвердила програму соціально-економічного розвитку бюджет столиці на 2018 рік без дефіциту із дохідною частиною бюджету 49,1 млрд грн, видаткової -– 49,0 млрд грн. Доходи мають бути забезпечені за рахунок надходжень від плати за землю, податку на доходи фізосіб, єдиного податку, податку на прибуток та акцизів.

Війна

  • Незважаючи на "домовленості", досягнуті в Мінську щодо"новорічного перемир'я", обстановка на Донбасі не змінюється. Окупаційні війська не припиняють обстріли українських позицій і населених пунктів, у тому числі, із важких озброєнь. Мінометному обстрілу піддалися населені пункти в околицях Донецька та Авдіївки, на приморській ділянці фронту та на Світлодарському виступі. За офіційними даними, за попередню добу загинув ще один український вояк, двох – поранено.
    Українська сторона СЦКК повідомила, що незаконні збройні формування "ДНР" навмисно затягують оформлення пропуску автотранспорту контрольними пунктами в'їзду-виїзду Новотроїцьке та Мар'їнка, що призводить до скупчення мирного населення у сірій зоні. Українські КПВВ змушені подовжувати час роботи, щоб пропустити всіх осіб, які пройшли блокпости "ДНР".
    Прикордонники повідомили, що на блокпосту "Березове" в лісосмузі на розтяжці підірвався й дістав поранень чоловік, який не звернув уваги на знаки мінування.

Україна й світ

  • Голова Гельсінської комісії Сенату США Вікер назвав рішення президента США Трампа про виділення летальних стрілецьких озброєнь Україні першим кроком допомоги країні, що воює. Він сподівається, що слідом за ним буде прийнято й рішення про постачання важких озброєнь, у тому числі, протитанкової зброї. МЗС Росії заявив, що постачання стрілецької зброї Україні приведе до відновлення масштабних військових дій на Донбасі.
  • Міністр закордонних справ Канади Фрилянд заявила, що прохань про постачання зброї від України не надходило.
  • Міністерство внутрішніх справ повідомило, що з 1 січня 2018 року створено електронну біометричну база іноземців. Перший етап системи вже запущено в аеропорту Київ (Жуляни).
  • Правозахисна організація Amnesty International заявила, що українського політв'язня Клиха в Росії піддавали тортурам каральної психіатрії.
  • ЄС офіційно подовжив секторальні санкції проти Росії ще на півроку через агресію проти України.
  • Міністр інфраструктури Омелян заявив, що Україна повернула контроль над в'єтнамським портом Лотос, в якому їй належить 37 % власності, незважаючи на те, що Чорноморське морське пароплавство, якому належали акції, збанкрутувало. Порт перестав виплачувати дивіденди з 2011 року. Омелян повідомив, що, завдяки зусиллям СБУ та НАБУ контроль відновлено, а проти українських бізнесменів, які захопили порт, відкрито кримінальні провадження.
  • Прес-служба російського президента повідомила про телефонні переговори Путіна з канцлером Німеччини Меркель щодо повернення російського контингенту до так званого "Спільний центр з контролю та координації". Путін повідомив, що офіцерів виведено через "цілеспрямовані провокації української сторони, що ускладнюють умови їх перебування". Путін і Меркель також обговорили процес обміну полоненими.
  • Керівництво Німеччини та Франції несхвально поставилися до пропозицій президента Порошенка про введення їх представників до складу "СЦКК", назвавши пропозиції "завчасними".
  • Посол Франції в Україні Дюмон висловила незадоволення зривом операції НАБУ щодо чиновників Міграційної служби, які незаконно оформляли документи іноземцям, оскільки це може викликати наслідки для безвізового режиму, що наданий Україні.

Тренди


  • Згідно із соціологічним опитуванням, що провела група "Рейтинг", 47 % респондентів вважають за необхідне дострокові парламентські вибори, а 44 % – що країні потрібен новий президент. При цьому 54 % – проти масових загальнонаціональних протестів, хоча 33 % готові їх підтримати. 45 % вважають, що Порошенко має допрацювати до кінця президентського терміну, а 38 % – виступають за його негайне відсторонення. Опитування підтвердило, що лідер партії "Батьківщина" Тимошенко має більшу довіру виборців у президентському рейтингу, а на вибори готові прийти майже 3/4 усіх опитаних.

No comments:

Post a Comment