December 18, 2017

17.12.2017: Маніфестанти спробували захопити Жовтневий палац

Маніфестанти спробували захопити Жовтневий палац
Маніфестанти спробували захопити Жовтневий палац

Головні події і теми доби 17.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Маніфестанти спробували захопити Жовтневий палац.
  • Глава МЗС Польщі вважає за необхідне надання Україні летальної зброї.

В Україні

  • У Києві відбувся ще один численний "Марш за імпічмент", частина учасників якого після проходження колони Хрещатиком і мітингу на Майдані спробувала увірватися до Жовтневого палацу й влаштувати там штаб "Руху за звільнення".
    Саакашвілі заявив, що не закликав своїх прихильників захоплювати будівлю, назвав події у Жовтневому палаці "грою Порошенка" та звинуватив у провокаціях співробітників правоохоронних органів. Спікер МВС повідомив, що у ході зіткнень постраждало 60 бійців Нацгвардії. За фактом інциденту поліція відкрила 2 кримінальних провадження. Співробітники Міжнародного Червоного Хреста повідомляють про потерпілих серед маніфестантів. Після невдалої спроби захоплення активісти пройшли колоною до наметового містечка під Верховною Радою, а після закінчення мітингу розійшлися.
    Посли Канади та Великої Британії засудили спробу штурму Жовтневого палацу. Посольство США заявило, що захоплення громадських будівель є зловживанням права на протест. На суддю, яка відпустила Саакашвілі, подано 2 скарги до Вищої ради правосуддя. Заступник голови Верховної Ради від Блоку Порошенка Геращенко назвала дії маніфестантів тероризмом, а депутат від цієї самої партії Фриз вимагала депортувати Саакашвілі до Грузії.

Війна

  • Окупаційні війська знову посилили інтенсивність обстрілів на приморській ділянці фронту під Маріуполем, на Світлодарській дузі та у районі Зайцевого. За офіційними даними, унаслідок обстрілів загинули 3 військовослужбовців.

Україна й світ


  • Міністр закордонних справ Польщі Ващиковський у ході візиту до США заявив про необхідність надання Україні летальної зброї для захисту суверенітету. Таке рішення рано чи пізно буде прийнято країнами Заходу – першим дозволив постачання стрілецької зброї канадський уряд. Він вважає, що Україна не в змозі перемогти у війні з Росією, однак постачання летальних озброєнь дозволять утримати "сепаратизм" на Донбасі та у Криму.
  • Президент Порошенко відбув із дводенним візитом до Португалії.
  • У понеділок в окупованому Криму відбудеться 70 судових засідань за фактом поодиноких пікетів кримськотатарських активістів 14 жовтня.

No comments:

Post a Comment