December 07, 2017

06.12.2017: БПП і Народний фронт мають намір поставити НАБУ під повний контроль

БПП і Народний фронт мають намір поставити НАБУ під повний контроль
БПП і Народний фронт мають намір поставити НАБУ під повний контроль

Головні події і теми доби 06.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • БПП і Народний фронт мають намір поставити НАБУ під повний контроль.
  • Парламентський комітет з боротьби з корупцією проголосував за звільнення його глави Соболєва.

В Україні

  • У Верховній Раді членами правлячої коаліції зареєстровано законопроект, що дозволяє звільнення керівників антикорупційних органівv після винесення недовіри 1/3  депутатів парламенту. Депутат Лещенко вважає, що законопроект може бути розглянуто та прийнято вже найближчим часом за прискореною процедурою разом у всіх читаннях. Комітет Верховної Ради з питань боротьби з корупцією проголосував за звільнення з посади його голови депутата Соболєва із фракції "Самопоміч", учасника протестів під Верховною Радою. Це рішення, за умови підтвердження голосуванням у сесійній залі, відкриє шлях до призначення аудитора НАБУ, кандидатуру якого коаліції не вдалося "протягти" під час попередньої спроби навесні й поставить Бюро під контроль президента та його партнерів із "Народного фронту". Глава "Народного фронту" Яценюк заявив, що законопроект про підпорядкування антикорупційних органів парламенту необхідний для того, "щоб боротьба з корупцією не перетворювалася на політичну".
    Генпрокурор Луценко припускає, що заступник глави НАБУ Углава обіймає посаду незаконно, оскільки, хоча він і подав заяву про вихід із грузинського громадянства до моменту подання своєї кандидатури на конкурс, проте рішення Грузії про це було отримано тільки після його призначення. Луценко пригрозив главі Бюро Ситнику кримінальною відповідальністю за скоєні помилки та закликав парламент призначити аудит за фактами прослуховування співробітниками НАБУ мобільних телефонів.
    Після внесення законопроекту про процедуру винесення недовіри керівникам антикорупційних органів глава НАБУ Ситник на форумі з повернення активів у Вашингтоні заявив, що його виступ перед колегами може бути останнім як керівника відомства.
  • "Народний фронт" підтвердив, що підтримає законопроект про Антикорупційний суд. Джерела в парламенті повідомили ЗМІ, що закон може бути зареєстровано та проголосовано вже 7 грудня, однак його тексту досі у відкритому доступі немає.
  • Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики рекомендував подовжити мораторій на продаж землі на 2018 рік.
  • Парламент прийняв закон про боротьбу щодо запобігання насильству проти жінок і боротьби із домашнім насильством.
  • Президент Порошенко привітав військовослужбовців із днем ​​Збройних сил і передав армії сертифікати на 40 медичних автомобілів, що отримані за програмою військової допомоги від США.
  • Генпрокурор Луценко заявив, що прихильники Саакашвілі не дозволили його затримати та захопили приміщення комітету Верховної Ради в готелі "Київ", однак управління київської поліції цю інформацію не підтвердило. Генпрокурор заявив, що Саакашвілі оголошено у розшук. За твердженням активістів, Саакашвілі ночує в наметовому містечку під Верховною Радою. Поліція повідомила, що у ході ранішніх бійок у наметовому містечку, коли спецпідрозділ спробував затримати Саакашвілі, постраждало кілька людей, "більшість з яких – співробітники поліції". Саакашвілі на прес-конференції після інциденту закликав Порошенка припинити провокації. Він заявив, що не збирається йти на допит до СБУ, однак готовий зустрітися зі слідчими у наметовому містечку. Президент Порошенко вперше прокоментував ситуацію навколо Саакашвілі, заявивши, що "армія не для того тримає фронт, щоб ворог орудував у глибокому тилу".
    Печерський суд заарештував соратника лідера "Руху нових сил" Донгадзе, якого Луценко з трибуни Верховної Ради звинуватив у створенні злочинної організації і державній зраді.
    Посли в Україні країн "великої сімки" висловили надію, що розслідування щодо Саакашвілі буде проведено оперативно, відповідно до юридичних норм і заявили, що уважно спостерігають за розвитком ситуації.
    Російський правозахисник Шехтман, який емігрував в Україну, вважає, що країна все швидше скочується до російських реалій, а внутрішньополітична ситуація стає схожою на російську.
  • Кабмін створив Національну вугільну компанію, об'єднавши всі державні шахти.
  • Нацбанку вдалося купити ще близько $10 млн за механізмом "запиту кращого курсу" в уповноважених банків на тлі невеликого перевищення пропозиції валюти від експортерів сільгосппродукції і металу над попитом: 27,11 ₴/$ (-0,05 грн), 32,03 ₴/€ (-0,15 грн), 4,60 ₴/10₽ (-0,03 грн).

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, ситуація на Донбасі не змінюється, окупаційні війська не припиняють обстріли позицій української армії, переважно, у темний час доби. У ході боїв на Донбасі за попередню добу втрат в армії немає.

Україна й світ

  • Директор-розпорядник МВФ Лагард висловила стурбованість подіями навколо антикорупційних органів в Україні. Вона вважає, що атака на НАБУ та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру може звести нанівець прогрес країни в боротьбі з корупцією. Лагард закликала українську владу й парламент захистити незалежність НАБУ та САП і якомога швидше прийняти закон про Антикорупційний суд. Глава Світового банку Йонг Кім також заявив, що антикорупційні органи в Україні потребують міжнародної підтримки.
  • ФБР США заявило, що в НАБУ й САП працюють професіонали, взаємодія з українськими колегами відбувається на підставі меморандуму, що підписаний 2016 року. Експерт Atlantic Counciil Аслунд заявив, що зачистка НАБУ позбавить Україну підтримки Заходу. Аналогічне твердження висловив й експерт Центру Байдена, колишній заступник помічника міністра оборони Карпентер.
  • Президент РФ Путін офіційно оголосив про свою участь у наступних президентських виборах.
  • Посол України при НАТО Пристайко висловив обурення активізацією контактів Альянсу з Росією. Держсекретар США Тіллерсон стверджує, що діалог НАТО з Росією поки неможливий.

Тренди


  • На думку багатьох економістів, метою підвищення мінімальної заробітної плати є збільшення надходжень до бюджету, які прив'язані до цієї суми. Експерти вважають, що бізнес сам має реагувати на збільшення конкуренції на ринку праці, а адміністративні заходи призведуть до згортання малого й середнього підприємництва та відходу його у тінь.

No comments:

Post a Comment