December 01, 2017

30.11.2017 : Генпрокуратура затримала агента НАБУ за "дачу хабара чиновнику ДМС"

Генпрокуратура затримала агента НАБУ за "дачу хабара чиновнику ДМС"
Генпрокуратура затримала агента НАБУ за "дачу хабара чиновнику ДМС"

Головні події і теми доби 30.11.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генпрокуратура затримала агента НАБУ за "дачу хабара чиновнику ДМС".
  • Курс гривні обвалився наприкінці місяця.
  • Батько потерпілого підірвав гранату у Нікопольському суді.

В Україні

  • Порошенко підписав закон про приєднання до європейської конвенції ПанЕвроМед, що, за заявою президентської прес-служби, розширить обсяг безмитного експорту українських товарів до ЄС. Підписано також закон про пільги для українського кінематографу.
  • Генпрокуратура та СБУ затримали агента НАБУ за дачу хабара чиновнику Державної міграційної служби. НАБУ вказує на наявність документального підтвердження вимагання хабара, називаючи ці дії свідомою диверсією ГПУ, і заявляє, що прократура зірвала спецоперацію з розкриття корупційної схеми у міграційному відомстві. На думку депутата Чумака, головною метою повністю підконтрольних президенту прокуратури та СБУ є дискредитація боротьби із корупцією та головного її інструменту – НАБУ. До Нацагентства із питань запобігання корупції довіру повністю втрачено після останнього скандалу з фальсифікацією перевірки декларацій за участі адміністрації президента та СБУ.
  • Пленум нового Верховного суду обрав своєю головою суддю Касаційного господарського суду Данішевську, що раніше працювала суддею арбітражного суду Запорізької області. Новий склад Верховного суду приступить до роботи 15 грудня.
  • У суді Нікополя під час слухання справи батько потерпілого, розстріляного підсудними, підірвав гранату на знак протесту проти затягування розгляду справи адвокатом і суддею. Загинув він та один із підсудних, 11 людей поранено.
  • Міністерство екології і природних ресурсів заявило про остаточний перехід резиденції колишнього президента Януковича "Межигір'я" у державну власність. Начальник управління спецрозслідувань Горбатюк повідомив, що землю резиденції передано у держвласність ще 2016 року, а будівлі, що перебувають під арештом, досі належать фірмі "Танталіт". Горбатюк відкрито звинуватив Порошенка, Луценка та Авакова в затягуванні розслідування справ про переслідування та вбивства активістів Майдану. Він заявив, що справи осіб, причетних до побиття студентів 30 листопада 2013 року, не розглядаються.
  • Офіційний представник МВФ в Україні Люнгман повідомив, що експерти фонду та Світового банку продовжують роботу з урядом України для вирішення "деяких питань після прийняття пенсійної реформи", зокрема, про заохочення за триваліший час роботи та декларування реального доходу. Люнгман заявив, що для видачі наступного траншу кредиту головними умовами є прийняття законодавства про Антикорупційний суд та узгодження тарифів на газ для населення із цінами на світовому ринку.
  • Агентство Fitch Ratings прогнозує, що рівень інфляції в Україні за підсумками року сягне 13,7 %.
  • Нацбанк і Нацкомісія із цінних паперів і фондового ринку заявили, що правовий статус криптовалюти досі не визначено. Інвестори здійснюють операції з криптовалютою на власний страх і ризик, оскільки вона не є ні валютою, ні платіжним засобом, ні електронними грошима, ні навіть грошовим сурогатом.
  • Мінфін успішно розмістив на внутрішньому ринку валютні облігації держпозики на $575,1 млн, що спровокувало ажіотажний попит на валюту на міжбанку й подальше падіння курсу гривні: 27,16 ₴/$ (+0,14 грн), 32,18 ₴/€ (+0,23 грн), 4,64 грн/10₽. Нацбанк був змушений вийти на торги й продати на відкритому аукціоні $29,1 млн. Мінфін відрапортував, що валютні резерви за підсумками місяця після розміщення облігацій перевищили $19 млрд.

Війна

  • Обстановка на Донбасі не змінюється. За офіційними даними, за попередню добу внаслідок обстрілу поранено військовослужбовця.
  • Агентство з міграції ООН повідомило за результатами власного опитування, що 70 % вимушених переселенців повертаються на окуповану територію через відсутність роботи та грошей для оплати оренди квартири й їжі. Більше половини з тих, що повернулися, – пенсіонери та особи, старші від 60 років, які заявляють, що пенсія покриває лише витрати на харчування. Середньомісячний дохід ВПО набагато нижче від прожиткового мінімуму, що розрахований Міністерством соціальної політики. У той самий час чиновники Міністерства у справах окупованих територій і ВПО стверджують, що більше половини переселенців не збирається повертатися на колишнє місце проживання.

Україна й світ

  • Німецький міністр закордонних справ Габріель заявив про підтримку Німеччиною введення миротворчого контингенту ООН на Донбас із широким мандатом для забезпечення виведення військ і військової техніки та підтримання миру. Однак Габріель визнав, що з Росією із цього приводу існують серйозні розбіжності, і вона може скористатися правом вето.
  • "Влада" самопроголошеної республіки Придністров'я оголосили у розшук колишнього "президента" Шевчука, якого звинувачують у різних злочинах, у тому числі в організації контрабандних схем і великих розкраданнях коштів.
  • Помічник президента РФ Сурков заявив, що наступна зустріч зі спецпредставником Держдепартаменту США Волкером можливо відбудеться на початку наступного року.
  • Адміністрація президента США заявила про те, що санкції проти Росії діють ефективно, особливо у сфері нафтовидобутку.

Тренди


  • Російська православна церква “уточнила”, що УПЦ Московського патріархату має "особливий статус", а її керівництво здійснюється із Києва. Митрополит УПЦ МП Онуфрій заявив, що "деякі політичні сили в Україні ігнорують особливий статус УПЦ, закріплений визначенням архієрейського собору від 1990 року та посилаються на чинний статус РПЦ".

No comments:

Post a Comment