October 30, 2017

29.10.2017: Відбулися місцеві вибори у об'єднаних територіальних громадах

Відбулися місцеві вибори у об'єднаних територіальних громадах
Відбулися місцеві вибори у об'єднаних територіальних громадах

Головні події і теми доби 29.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Відбулися місцеві вибори у об'єднаних територіальних громадах.
  • В Одесі забудовник спробував захопити частину військового аеродрому.
  • Росія готова до переговорів щодо "боргу Януковича".

В Україні

  • Відбулися місцеві вибори у понад 200 об'єднаних територіальних громадах. Партія "Батьківщина" оголосила на підставі власного екзит-полу про перемогу в 23 % виборчих округів, за цими самими даними, результат Блоку Порошенка – лише у 18 %. Президентська партія звинуватила політичних супротивників у порушенні законодавства й також оголосила про свою перемогу. Громадянська мережа "Опора" повідомила, що станом на 16:00 явка виборців була вкрай низькою – близько 40 %. Спостерігачі зафіксували велику кількість порушень виборчого процесу – підвезення голосуючих до дільниць, голосування без пред'явлення паспорта, помилки в бюлетенях, присутність на дільницях невідомих осіб, видача бюлетенів без підпису виборців у списку. У Дніпропетровській області скоєно напад на виборчу дільницю осіб у камуфляжі, які намагалися зіпсувати бюлетені та кидали димові шашки. Поліція відкрила 10 кримінальних проваджень за фактами підкупу виборців.
  • В Одесі здійснено спробу захоплення частини території військового аеродрому. Група "тітушок" знесла паркан і встановила власний, стверджуючи, що Одеська міськрада дозволила забудовнику зайняти цю площу. Поліція стверджує, що захоплення не було, а перенесення паркану виконували будівельники забудовника, якому належить частина земельної ділянки, що прилягає до частини. Головна військова прокуратура розслідує вторгнення невідомих на територію аеродрому та порушення військовослужбовцями статуту караульної служби.
  • Під Верховною Радою відбулося віче, на якому виступив глава "Руху нових сил" Саакашвілі. Він заявив, що закликав маніфестантів підтримати вимоги до Порошенка, серед яких – прийняття закону про імпічмент, дострокові вибори президента й парламенту. Саакашвілі повідомив, що оскаржив у суді позбавлення його громадянства президентом Порошенком.

Війна

  • Обстановка на Донбасі не змінюється – окупаційні війська обстрілюють українські позиції зі стрілецької зброї, гранатометів, БМП. Гарячими точками залишаються околиці Донецька – Мар'їнка, Піски, Авдіївка, де поранено військовослужбовця, а також ділянки фронту на світлодарському та на горлівському напрямку до Зайцевого.

Україна й світ


  • Міністр фінансів РФ Силуанов заявив про готовність Росії до переговорів з Україною про повернення "боргу Януковича". Він наполягає на повному поверненні $3 млрд, причому умови погашення мають бути кращими, ніж у комерційних кредиторів.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер заявив, що введення миротворчої місії ООН на Донбас має стати головним елементом виконання вимог безпеки, а також дозволить перейти до реалізації політичної частини мінських домовленостей. В іншому випадку проведення виборів на цій території буде неможливим. Волкер вважає, що рішення про введення міжнародного контингенту залежить винятково від політичної волі керівництва Росії. Глава комітету із міжнародних справ Ради федерації РФ Косачев пригрозив ветуванням спільної українсько-американської резолюції, якщо в ній не буде враховано побажання РФ.

No comments:

Post a Comment