October 26, 2017

25.10.2017: Із російських в'язниць звільнено лідерів Меджлісу Умерова та Чийгоза

Із російських в'язниць звільнено лідерів Меджлісу Умерова та Чийгоза
Із російських в'язниць звільнено лідерів Меджлісу Умерова та Чийгоза

Головні події і теми доби 25.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Із російських в'язниць звільнено лідерів Меджлісу Умерова та Чийгоза.
  • У Києві скоєно замах на депутата від Радикальної партії Мосійчука.
  • Саакашвілі видали документи про позбавлення його громадянства.

В Україні

  • На депутата від Радикальної партії Мосійчука скоєно замах після телеефіру на телеканалі Еспрессо – було підірвано скутер, що стояв поруч з його автомобілем. Унаслідок вибуху загинули охоронець депутата та випадковий перехожий, ще кілька людей дістали поранень різних ступенів тяжкості. СБУ розслідує подію за статтею "теракт".
  • Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що за зрив опалювального сезону відповідальність несуть місцеві органи влади.
  • Фонд держмайна планує продати до кінця року Херсонську та Дніпровську ТЕЦ, а також волинське підприємство "Оснастка". Продаж Запорізького алюмінієвого комбінату намічено на початок наступного року.
  • 24 жовтня на Київський метрополітен, Одеський аеропорт, низку інших підприємств і державних структур здійснено кібератаку. Експерти вважають, що вона могла бути прикриттям для більш масштабного проникнення.
  • Суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту колишньому комбату ОУН Коханівському, якого прокуратура підозрює у скоєнні хуліганських дій. Адвокати Коханівського стверджують, що він поранив нападника із травматичного пістолета, здійснюючи необхідну оборону, та мають намір оскаржити рішення суду.
  • Державна аудиторська служба підтвердила факт завищення цін при закупівлі пального для Міністерства оборони за участі компанії Трейд Коммодити, в якій замішані заступник міністра й директор департаменту міністерства.
  • Колишній грузинський президент Саакашвілі, глава партії Рух нових сил, повідомив, що Адміністрація президента нарешті надала на його запит документи про позбавлення його громадянства. Саакашвілі має намір звернутися до суду з оскарженням рішення Порошенка.
  • Гривня подешевшала ще на 10 коп. щодо долара через виплати ПДВ експортерам: 26,77 ₴/$ (+0,10 грн), 31,55 ₴/€ (+0,18 грн), 4,65 грн/10₽ (+0, 02 грн). Учасники ринку прогнозують невелике корегування курсу наприкінці місяця.

Київ

  • За даними Київенерго, столичні споживачі заборгували за тепло й гарячу воду 2,6 млрд грн. 1,3 млрд грн становлять борги населення, більше 433 млн грн – борг бюджету з компенсації пільг і субсидій.

Вйна

  • Бойові дії на Донбасі не припиняються. Окупаційні війська ведуть обстріл українських позицій усією лінією фронту. Троїцьке Донецької області потрапило під обстріл із важких мінометів і систем залпового вогню "Град". Обстріляно контрольний пункт пропуску на окуповану територію "Майорськ" у той час, коли там перебували мирні жителі. Місія ОБСЄ повідомила, що бойовики погрожували спостерігачам і цілилися в машину патруля із великокаліберного кулемета. За офіційними даними, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця, щодо постраждалих серед мирного населення інформації немає.

Україна й світ


  • РФ передала Туреччині представників Меджлісу кримськотатарського народу Чийгоза та Умерова, що засуджені російськими судами в окупованому Криму за сфабрикованими звинуваченнями. Глава Меджлісу Чубаров заявив, що Чийгоз та Умеров житимуть і працюватимуть у Києві до звільнення Криму. Їх адвокат заявив, що вироки проти них залишаються в силі, однак не будуть приведені у виконання. Обидва звільнених відмовилися підписувати прохання про помилування. Президент Порошенко подякував за допомогу у звільненні кримськотатарських лідерів президентові Туреччини Ердогану. Деякі експерти вважають звільнення результатом сильного міжнародного тиску на Росію. Безсумнівно, що російська влада спробує використати те, що трапилося, для пом'якшення санкцій і повернення своєї делегації до ПАРЄ. Заступник глави Меджлісу Чийгоз заявив, що його звільнення не може бути платою за легалізацію окупації Криму.
    США закликали Росію звільнити й інших українських політв'язнів.
  • Західні ЗМІ стверджують, що експерти НАТО на підставі аналізу фотоданих із супутників виявили багаторазове перевищення чисельності військ, які брали участь у спільних російсько-білоруських військових навчаннях "Захід-2017", порівняно з цифрами, що озвучило Міністерством оборони Росії.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер обговорив із міністром закордонних справ України Клімкіним можливу ​​допомогу ООН у реалізації урегулювання на Донбасі.

No comments:

Post a Comment