October 25, 2017

24.10.2017: На Донбасі загинули ще 4 військовослужбовців

На Донбасі загинули ще 4 військовослужбовців
На Донбасі загинули ще 4 військовослужбовців

Головні події і теми доби 24.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • На Донбасі загинули ще 4 військовослужбовців.
  • Укроборонпром виправдовується після звинувачень журналістів у відмиванні держкоштів.
  • Влада погрожує Саакашвілі екстрадицією.
  • Суд над Коханівським продовжиться у середу.

В Україні

  • На засіданні Національної ради реформ при президенті було розглянуто законопроект про створення служби фінансових розслідувань, що має замінити всі економічні підрозділи силових відомств. У найближчу п'ятницю рада розгляне законопроект про дерегуляцію бізнесу. Порошенко заявив, що нинішнього року Україна піднялася на 5 позицій у глобальному рейтингу конкурентоспроможності Doing Business і наразі посідає 76 місце.
  • Міністерство енергетики має намір створити нове підприємство – Національну вугільну компанію, якій буде передано в управління всі державні шахти.
  • За даними Держстату, промислове виробництво у вересні скоротилося на 0,3 %, порівняно із минулим роком.
  • Прем'єр-міністр Гройсман відсторонив від посади голову Держслужби геодезії, картографії і земельного кадастру Цвяха та пригрозив притягнути його до кримінальної відповідальності.
  • Державна міграційна служба відмовила колишньому грузинському президенту Саакашвілі у наданні політичного притулку, оскільки "цю заяву зроблено із порушеннями". Апеляційний суд Львівської області визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону. Таким чином, шлях до процедури екстрадиції Саакашвілі до Грузії відкрито, про що заявив генеральний прокурор Луценко.
  • Вища рада правосуддя звернувся до Верховної Ради із проханням дати оцінку діям депутатів під час слухання справи колишнього комбата батальйону ОУН Коханівського. Суддя, що розглядає справу Коханівського, заявила про втручання у роботу суду невідомих осіб і депутатів парламенту. ВСП направив також заяви до прокуратури та Національної поліції для встановлення та притягнення до відповідальності осіб, які порушили гарантії незалежності суддів. Під час штурму співробітниками поліції приміщення суду, де забарикадувалися прихильники Коханівського, постраждали журналісти. Заступник глави МВС Яровий був змушений вибачитися перед ними та пообіцяв розслідувати інцидент із побиттям журналістів поліцейськими. Депутат Геращенко, радник міністра внутрішніх справ Авакова, повідомив, що сума збитків, яких завдано прихильниками Коханівського, становить 500 тис. грн. Коханівського відпущено з-під варти, він має з'явитися у судовому засіданні 25 жовтня. 6 затриманим активістам оголошено підозру.
  • Генеральний прокурор Луценко звинуватив маніфестантів під Верховною Радою в "черговій спробі державного перевороту". Він стверджує, що протести "фінансуються з-за кордону". Президент Порошенко вважає, що акція не зможе розхитати ситуацію та пообіцяв, що не допустить позачергових виборів.
  • Суд заарештував на 18 діб казахську опозиційну журналістку Ахмет, що оголошена владою Казахстану у розшук в Інтерпол за звинуваченням у шахрайстві. Журналістка приїхала до України в березні й попросила політичного притулку. Вона назвала дії казахської влади політичним переслідуванням. Після оголошення рішення Ахмет оголосила про початок голодування. Захист має намір оскаржити рішення суду.
  • Адміністративний суд відмовив у задоволенні позову Центру протидії корупції щодо розсекречення податкових декларацій вищого керівництва СБУ у зв'язку з тим, що "декларанти мають доступ до державної таємниці".
  • Заарештовано рахунки компанії "Трейд Коммодити", на які, за твердженням слідчих НАБУ, незаконно перераховано 149 млн бюджетних коштів при закупівлях пального для Міністерства оборони.
  • Падіння курсу гривні прискорилося: 26,67 ₴/$ (+0,09 грн), 31,37 ₴/€ (+0,17 грн), 4,63 грн/10₽ (+0,01 грн). Після початку виплат Держказначейством відшкодування ПДВ на ринку утворився надлишок гривні, пропозиція валюти скоротилося, незважаючи на період бюджетних платежів. Залишки на кореспондентських рахунках банків достатні для ведення валютних спекуляцій. Імпортери, яким необхідно закривати контракти, змушені прийняти правила гри та купувати валюту за високою ціною.

Війна

  • Обстановка на Донбасі знову загострилася, окупаційні війська збільшили інтенсивність обстрілів, підвищилася активність диверсійних груп. Унаслідок обстрілів і підривів на вибухових пристроях загинули 4 українських військовослужбовців, ще 4 – дістали поранень.
  • Помічник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мюллер назвала Донбас одним із найбільш замінованих регіонів у світі, що спричиняє великі втрати мирного населення. Тільки 22 жовтня на вибуховому пристрої поблизу лінії бойових дій у Березовому Донецької області підірвалися й дістали поранень двоє місцевих жителів.

Україна й світ

  • До Україну прибула делегація Комітету з питань гуманітарної і продовольчої допомоги ЄС для оцінювання засобів на відновлення інфраструктури Донбасу.

Тренди


  • Укроборонпром намагається спростувати звинувачення  у корупції з боку журналістів-розслідувачів програми "Наші гроші".  Журналісти заявили, що державний концерн переказав 100 млн бюджетних коштів на рахунки фіктивних фірм, які пов'язані із президентом Порошенком і його оточенням, а розслідування схем покривають співробітники Генпрокуратури. Чиновники Укроборонпрому стверджують, що не отримують грошей із бюджету, перед укладанням контрактів звертаються до правоохоронних органів для перевірки постачальників на можливу фіктивніст, а усі закупівлі здійснюються через майданчик Prozorro.

No comments:

Post a Comment