October 04, 2017

03.10.2017: Верховна Рада прийняла закони про пенсійне забезпечення та внесення змін до кодексів судочинства

Верховна Рада прийняла закони про пенсійне забезпечення та внесення змін до кодексів судочинства
Верховна Рада прийняла закони про пенсійне забезпечення
та внесення змін до кодексів судочинства

Головні події і теми доби 03.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада прийняла закони про пенсійне забезпечення та внесення змін до кодексів судочинства.
  • Сироїд опублікувала один із варіантів "закону про реінтеграцію Донбасу".
  • Земельний кадастр переведено на технологію Blockchain.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів в дію таємне рішення РНБО про зміну умов військово-технічної співпраці з деякими країнами.
  • Депутати Верховної Ради із численними порушеннями та голосуванням за відсутніх затвердили закон про внесення змін до всіх кодексів судочинства. Закон прийнято завдяки підтримці депутатів Опозиційного блоку та Радикальної партії. Опозиційні політики та експерти громадянського суспільства попереджають, що закон обмежив права громадян і їх доступ до здійснення правосуддя, а також збільшив судові збори. Перед голосуванням було прийнято низку поправок "з голосу", за допомогою яких, на думку громадських активістів, з-під переслідування виводяться президент Янукович та особи, причетні до розстрілу активістів Майдану.
  • Також прийнято у другому читанні та у цілому закон про пенсійне забезпечення. Він змінює умови призначення пенсій із 1 січня 2018 року з урахуванням збільшення страхового стажу для виходу на пенсію з 25 до 35 років на 1 рік щорічно після досягнення 60 років. Закон підвищує мінімальну пенсію з 1312 до 1452 грн і скасовує 15-відсотковий податок на пенсії для пенсіонерів, що працюють. Крім того, вводиться механізм пенсійного страхування. Чиновники Світового банку повідомили, що зміни до пенсійного закону із ними узгоджено. Партія "Батьківщина" заявила про намір оскаржити закон у Конституційному суді, оскільки, за заявою її лідера Тимошенко, закон звужує права громадян. Проти закону також виступив Опозиційний блок.
  • Міністерство агрополітики спільно із Держгеокадастром оголосили про переведення земельного кадастру на технологію Blockchain.
  • Нафтогаз повідомив про внутрішню реорганізацію компанії задля створення окремого підприємства "Оператор газотранспортної системи України", якому буде передано всі активи, бізнес-процеси, а також фахівці для забезпечення транспортування газу. Нове підприємство має пройти сертифікацію, згідно з вимогами ЄС до операторів ГТС. Процес відділення оператора ГТС від Нафтогазу має завершитися до 1 грудня цього року.
  • Начальник Генштабу Муженко має намір збільшити чисельність Збройних сил шляхом призову офіцерів запасу, за допомогою яких він збирається забезпечити охорону складів із боєприпасами. Незважаючи на твердження головного військового прокурора Матіоса про те, що вибух на складі під Вінницею стався через недбалість, генпрокурор Луценко наполягає на версії теракту.
  • У Дніпрі розглядається апеляція по справі генерала Назарова, якого Павлоградський міськрайонний суд засудив до 7 років позбавлення волі за злочинну недбалість. Унаслідок бездіяльності генерала бойовики 14 червня 2014 року збили у Луганському аеропорту військово-транспортний літак Іл-76 із 40 десантниками та 9 членами екіпажу на борту.
  • Як і передбачали фінансові аналітики, гривня продовжує дешевшати: 26,70 ₴/$ (+0,06 грн), 31,39 ₴/€ (+0,08 грн), 4,61 грн/10₽. Попит на валюту, як і раніше, значно перевищує пропозицію, на готівковому ринку в обмінних пунктах курс продажу перевалив за 27,0 грн/$. Нацбанк повідомив про покупку за 9 місяців 2017 року на міжбанківському ринку майже $ 2 млрд, із яких за механізмом "запиту кращого курсу" без оголошення аукціону – $817 млн. За цей самий період продано $546 млн, у тому числі через механізм "запиту кращого курсу" – $93 млн. Нацбанк залишив без змін список 20 уповноважених банків, що беруть участь у валютних інтервенціях за механізмом "запиту кращого курсу".

Війна

  • Обстановка на Донбасі знову загострилася. Бойовики обстріляли позиції українських військ в околицях Маріуполя із РСЗВ "Град", мобільних пускових установок "Град-Партизан" і важких мінометів. Не спокійно було й на інших ділянках фронту. За офіційними даними, унаслідок обстрілів поранено українського військовослужбовця.

Україна й світ

  • Окупаційна влада заарештували в Криму ще трьох кримських татар нібито за участь в екстремістській ісламської організації.
  • Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що ситуація навколо позбавлення українського громадянства колишнього грузинського президента Саакашвілі не впливає на зовнішню політику України. Генпрокурор Луценко заявив, що перевірку можливості екстрадиції Саакашвілі ще не завершено, однак уже анонсував позитивний результат розгляду подання грузинської прокуратури.
  • МЗС висловив протест проти призову громадян Криму до російської армії.
  • Румунія та Угорщина мають намір спільно чинити тиск на Україну з метою внесення змін до закону про освіту, який, за твердженням міністерств закордонних справ, серйозно порушує права румунської та угорської громад.

Тренди


  • Заступник глави парламенту Сироїд опублікувала один із варіантів тексту законопроекту "Про особливості державної політики в забезпеченні державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях України". Текст документа легалізує "мінські домовленості", а також схвалює дії президента Порошенка при їх підписанні в 2014 і 2015 роках. Крім того, незважаючи на часткове визнання Росії агресором, він виводить президента з-під відповідальності за бездіяльність при втраті території унаслідок окупації і агресії. Відповідно до Конституції і закону про оборону, Порошенко, а до нього виконувач обов'язків президента Турчинов зобов'язані були оголосити стан війни та запровадити воєнний стан, проте не зробили цього. Остаточного тексту документа у відкритому доступі досі немає. Президент, його оточення, секретар РНБО Турчинов і частина депутатів від партії "Народний фронт" заявляють про узгодження законопроекту із міжнародними партнерами, не збираються його обговорювати із громадянським суспільством і мають намір прийняти його в авральному порядку відразу ж після внесення до парламенту.

No comments:

Post a Comment