October 02, 2017

01.10.2017: Матіос поклав відповідальність за вибух складу під Вінницею на Генштаб

Матіос поклав відповідальність за вибух складу під Вінницею на Генштаб
Матіос поклав відповідальність за вибух складу під Вінницею на Генштаб

Головні події і теми доби 01.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Матіос поклав відповідальність за вибух складу під Вінницею на Генштаб.
  • Каплін став головою Соцпартії.

В Україні

  • З'їзд Соціалістичної партії обрав нового главу – депутата Капліна, який оголосив незаконною реєстрацію Мін'юстом керівником партії радника міністра внутрішніх справ Авакова Ківи. Каплін оголосив про створення "Блоку простих людей", до якого ввійшли Соціалістична та Соціал-демократичні партія, Партія пенсіонерів, а також близько 50 профспілок та організацій ветеранів армії і МВС.
  • Генеральний прокурор Луценко заявив, що підтримує створення окремого антикорупційного суду для VIP-корупціонерів. Однак, на його думку, уже наразі необхідно набирати суддів до звичайних судів для розгляду справ про корупцію.
  • Головний військовий прокурор Матіос заявив, що слідчі не знайшли фактів про причетність диверсійної групи до вибуху складу із боєприпасами під Вінницею. Він поклав відповідальність за те, що сталося, на Генштаб, який заощадив на пожежній сигналізації і зарплаті військовослужбовців для охорони об'єкта. У той самий час генпрокурор Луценко заявив, що слідство розглядає дві версії – диверсію та злочинну недбалість.

Війна

  • Обстановка на Донбасі не змінюється. Бойовики обстрілюють позиції українських військ зі стрілецької зброї, гранатометів і мінометів, на окремих ділянках ведуть атаки із застосуванням бронемашин. Унаслідок підриву на міні у Волноваському районі загинув ще один український військовослужбовець.
  • Член української групи на перемовинах у Мінську Геращенко стверджує, що в складі моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі за останній рік істотно збільшилася кількість російського персоналу, а також персоналу із Сербії і Білорусі, які активно співпрацюють з Росією. Ці спостерігачі "не помічають" обстрілів, які ведуть бойовики.
  • Головний військовий прокурор Матіос озвучив оцінку російської військової присутності на Донбасі. За його словами, на окупованій території присутні більше 11 тис. російських військовослужбовців, 650 танків, 1310 бронемашин, 260 РСЗВ різних типів, понад 500 одиниць ствольної артилерії і близько 100 зенітно-ракетних комплексів, що перевищує сили НАТО та європейських країн.

Україна й світ

  • Деякі румунські депутати вважають, що спільне засідання парламентів Румунії і Молдови, що намічене на 2018 рік, може стати початком об'єднання двох країн.

Тренди

  • Міністр фінансів Данилюк заявив, що в майбутньому Україні не варто розраховувати на кредити МВФ, а за необхідності – самостійно виходити на міжнародні фінансові ринки запозичень. На думку експертів міжнародного агентства Fitch Ratings, співпраця з МВФ є для України набагато важливішою та вигіднішою, ніж запозичення під високі відсотки на зовнішніх ринках. Міністр Данилюк фактично озвучив, що українська влада не має наміру виконувати політичні та економічні вимоги МВФ, навіть за умови отримання грошей на вигідніших умовах. Розміщення держоблігацій на $3 млрд зменшило вірогідність дефолту 2019 року, на який заплановано чергові президентські вибори, що підвищує шанси переобрання Порошенка на другий термін.

No comments:

Post a Comment