September 21, 2017

20.09.2017: Сепаратистку Штепу звільнено з-під варти

Сепаратистку Штепу звільнено з-під варти
Сепаратистку Штепу звільнено з-під варти

Головні події і теми доби 20.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Звільнено з-під варти звинувачувану у сепаратизмі колишнього мера Слов'янська Штепу.
  • Порошенко запропонував ООН ввести на Донбас миротворчий контингент.

В Україні

  • Кабмін затвердив концепцію розвитку електронного урядування на період до 2020 р. Одним з її етапів буде запровадження до кінця року мобільної ідентифікації абонентів MobileID, що, як стверджують чиновники, дозволить громадянам отримати доступ до більш ніж 100 державних послуг.
  • Нового незалежного члена наглядової ради Нафтогазу не обрано через відсутність кворуму членів конкурсної комісії.
  • Харківський суд змінив запобіжний захід з утримання в СІЗО на домашній арешт колишньому меру Слов'янська Штепі, що обвинувачується за статтею "сепаратизм". Штепа перебувала в СІЗО протягом трьох років. Незважаючи на доведені факти її антиукраїнської  діяльності під час захоплення Слов'янська російським найманцем Гіркіним, вирок їй досі не оголошено. В Одесі відбулися сутички українських активістів із поліцією та Нацгвардією. Активісти вимагали притягнути до відповідальності суддів і співробітників прокуратури, які допустили виправдувальний вирок бойовикам "Антимайдану", що брали участь у вбивствах разом зі співробітниками правоохоронних органів 2 травня 2014 року. Апеляційний суд Києва випустив з-під варти під домашній арешт колишнього співробітника спецпідрозділу "Беркут" Лободу, який брав участь у знущаннях над активістами "Автомайдану" у січні 2014 г. Ще одного учасника переслідування активістів Майдану – колишнього заступника  начальника МВС Києва Кравченка відпущено вінницьким судом з-під домашнього арешту.
  • Держстат констатував зниження темпів зростання ВВП України в другому кварталі з 2,5 % до 2,3 %.
  • Повернення кількох мільярдів гривень ПДВ експортерам дало їм можливість притримати валюту, що ослабило гривню: 26,16 ₴/$ (+0,06 грн), 31,45 ₴/€ (+0,17 грн), 4,51 грн/10₽ (-0,05 грн). НБУ на торги в офіційному форматі не виходив.

Війна

  • Обстановка на Донбасі не змінюється. Унаслідок обстрілів бойовиками позицій українських військ поранено ще одного українського військовослужбовця. Під обстріл потрапили мирні жителі, які опинилися на лінії бойових дій після закінчення роботи пункту пропуску. Даних про постраждалих немає.

Україна й світ

  • Президент Порошенко виступив на сесії Генеральної Асамблеї ООН із пропозицією ввести на Донбас миротворчий контингент для врегулювання ситуації, а для підготовки до його введення – направити до України оціночну місію. Порошенко був змушений визнати, що мінські домовленості не працюють, навіть у питанні звільнення заручників, не кажучи вже про дотримання режиму припинення вогню. Крім того, він закликав Генеральну асамблею визнати Голодомор актом геноциду та створити міжнародну групу з деокупації Криму. За повідомленням прес-служби, Порошенко також обговорив ці питання із віце-президентом США Пенсом, держсекретарем Тіллерсоном і президентом Франції Макроном.
  • Нідерланди, Бельгія, Малайзія, Австралія та Україна підписали меморандум про довготермінову співпрацю у розслідуванні катастрофи авіалайнера MH17, що був збитий у небі над Донбасом у липні 2014 року, а також про спільне судове переслідування винних у загибелі пасажирів і членів екіпажу.
  • Нафтогаз і шість його дочірніх компаній подали до міжнародного арбітражного суду Гааги позов про відшкодування збитків від захоплення активів Росією, що окупувала Крим. Сума позову становить близько $5 млрд.

Тренди


  • Мер Одеси Труханів усіляко намагається зняти з себе підозри у причетності до пожежі у дитячому таборі, на якій загинули троє дівчаток. Після виплати символічної компенсації сім'ям загиблих він відправляє у відставку "стрілочників", нібито відповідальних за трагедію.
  • Провал голосування поправок до законопроекту про реформування судової системи продемонстрував новий метод боротьби влади із незручними для неї законами або поправками. Депутати правлячої коаліції просто ігнорують засідання, де розглядаються ці документи, що автоматично спричиняє їх відхилення. При цьому голова Верховної Ради Парубій не розпускає парламент через відсутність кворуму. З іншого боку, коли владі вкрай важливий є той чи інший законопроект, за нього іноді голосують навіть його "непримиренні противники", що дозволяє припустити підкуп депутатів.

No comments:

Post a Comment