September 20, 2017

19.09.2017: Два останніх незалежних члени Наглядової ради Нафтогазу подали у відставку

Два останніх незалежних члени Наглядової ради Нафтогазу подали у відставку
Два останніх незалежних члени Наглядової ради Нафтогазу подали у відставку

Головні події і теми доби 19.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Два останніх незалежних члени Наглядової ради Нафтогазу подали у відставку.
  • Саакашвілі зажадав від Порошенка документи про позбавлення його українського громадянства.
  • Верховна Рада не встигла розглянути 4383 поправки до законопроекту про реформу судочинства.

В Україні

  • Верховна Рада цілий день "розглядала" поправки до президентського законопроекту про реформування судової системи. Більшість провладних депутатів просто не з'явилися на засідання, що призвело до автоматичного відхилення всіх поправок за відсутності кворуму. Із майже 4383 поправок було відхилено більше 1300, проте в залі не набралося достатньої кількості депутатів, щоб продовжити засідання, на чому наполягав глава парламенту Парубій. На думку експертів у сфері права, президентська "реформа" судової системи різко обмежує права громадян, у тому числі гарантовані Конституцією, і повністю підпорядковує суди президенту, виводячи їх з-під громадського контролю.
  • Мін'юст затвердив порядок проведення тендера серед мобільних операторів на частотний ресурс 4G.
  • Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект про підвищення акцизів на тютюнові вироби 2017 року додатково на 11,2 %, 2018 – на 16,7 %, і далі щорічно, до 2020 року, – по 20 %.
  • Колишній президент Грузії Саакашвілі з'явився у Києві та передав чиновникам президентської адміністрації вимогу про надання документів, на підставі яких його позбавлено українського громадянства.
  • Під Верховною Радою відбувся численний мітинг медиків, які вимагали підвищення зарплат і погашення багатомісячних боргів з їх виплати, посилення соціального захисту медпрацівників і призначення повноцінного міністра охорони здоров'я. Комітет Верховної Ради з охорони здоров'я визнав роботу виконувача обов'язків міністра Супрун незадовільною та висловив їй недовіру.
  • Два останні члени Наглядової ради Нафтогазу – Уорвік і Річардс – подали у відставку, причиною якої названо згортання реформ з боку уряду. Вони підкреслили, що ще у квітні попереджали про можливу відставку, якщо Кабмін відмовиться проводити реформу корпоративного управління. Уорвик і Річардс констатували збільшення політичного втручання до роботи Нафтогазу.
  • Проросійський олігарх Григоришин, бізнес-партнер президента Порошенка, може отримати можливість приватизувати одне із найбільших українських підприємств – виробника турбін для енергетики "Турбоатом", якщо Фонд держмайна проголосує за реорганізацію форми власності із публічного акціонерного товариства на приватне.
  • Апеляційний суд Києва дозволив затримати суддю Кірєєва, який виніс 2011 року вирок голові партії "Батьківщина" Тимошенко. За даними ЗМІ, Кірєєв втік з України 2014 року та ховається у Росії.
  • СБУ провела обшуки в офісах Інтернет-операторів Евротранстелеком і Фіорднет за підозрою у маршрутизації Інтернет-трафіку до невизнаних донбаських "республік", окупованого Росією Криму та Придністров'я.
  • Держстат повідомив про зростання обороту роздрібної торгівлі за 8 місяців поточного року на 8,7 %, порівняно з аналогічним періодом попереднього.
  • Нацбанк трохи зміцнив офіційний курс гривні: 26,13 ₴/$ (-0,05 грн), 31,28 ₴ /€, 4,50 грн/10₽ (-0,05 грн). Попит підтримували імпортери пального та енергоносіїв, які викупили всю виставлену на продаж валюту. НБУ на торги не виходив.

Війна

  • Обстановка на Донбасі не змінюється, бойовики не припиняють обстріли позицій українських військ і населених пунктів, у тому числі, з артилерії. За офіційними даними, за минулу добу серед військовослужбовців втрат немає. Уточнено дані за попередню добу – поранено 3 військовослужбовців.

Україна й світ


  • Президент Порошенко перед виступом на сесії Генеральної Асамблеї ООН провів зустрічі із президентами Австрії і Польщі, єврокомісаром із закордонних справ Могеріні та главою Євроради Туском. Однією із тем зустрічей було введення миротворчого контингенту ООН на Донбас. Президент США Трамп виступив перед Генеральною Асамблеєю та заявив про необхідність відстоювати повагу до кордонів і відхиляти загрози суверенітету, "починаючи від України до Південно-Китайського моря".
  • Міністр закордонних справ Німеччини Габріель вважає, що згода президента РФ Путіна на введення миротворчої місії на Донбас – це великий крок назустріч Заходу, тому необхідно послабити або взагалі скасувати санкції проти Росії, оскільки вони заважають виконати мінські домовленості у повному обсязі.

No comments:

Post a Comment