September 19, 2017

18.09.2017: Чорноморський суд одеських бойовиків "Антимайдану"

Чорноморський суд одеських бойовиків "Антимайдану"
Чорноморський суд одеських бойовиків "Антимайдану"

Головні події і теми доби 18.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Чорноморський суд виправдав учасників подій 2 травня 2014 року в Одесі.
  • Приватні інвестори дали в борг Україні $3 млрд.

В Україні

  • Суд Чорноморська виправдав 20 учасників "Антимайдану", які 2 травня 2014 року влаштували разом зі співробітниками правоохоронних органів бійню у центрі Одеси, під час якої загинуло кілька активістів. Судді не взяли до уваги доводи звинувачення, зазначивши, що докази було отримано із порушенням процесуальних норм, і заявили, що підслідні "просто допомагали" співробітникам правоохоронних органів. Крім того, рішенням суду визнано недоведеними й голослівними твердження про те, що до злочину причетні чиновники та керівництво країни у період президентства Януковича. Двох із виправданих судами прокуратура знову затримала за іншими звинуваченнями. Перед будівлею суду виникла бійка, у ході якої, за заявою МВС, постраждали 35 бійців Національної гвардії і поліцейських.
  • Кабмін запропонував затвердити бюджет із прибутковою частиною 877 млрд грн, видаткової – 948 млрд грн. Граничний поріг держборгу України до кінця наступного року встановлено у розмірі майже 2 трлн грн, гарантованого державою боргу – 748 млрд грн.
  • Після трьох тижнів майже безперервного ослаблення, гривня трохи зміцнилася: 26,18 ₴/$ (-0,04 грн), 31,28 ₴/€ (-0,09 грн), 4,56 грн/10₽ (+0, 03 грн). НБУ в офіційному форматі на торги не виходив. Учасники ринку припускають ситуативне збільшення курсу гривні протягом вересня. Однак із врахуванням курсу в 30,1 грн/$, що закладений до бюджету, і реальної інфляції, фінансові експерти пророкують подальше ослаблення гривні.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, унаслідок обстрілів за попередню добу поранено 2 військовослужбовців.
  • У центрі Луганська підірвано "пам'ятник десантникам", що встановлений “владою ЛНР”.

Україна й світ

  • Сенат США схвалив законопроект про бюджет 2018 року на потреби національної безпеки. Президент Порошенко повідомив, що сума фінансування для України становитиме $500 млн і включатиме військові оборонні системи. Однак у тексті документу, розміщеного на офіційному сайті, ідеться лише про $150 млн, які буде спрямовано на навчання та підготовку військовослужбовців, а також на обладнання для української армії, Нацгвардії і СБУ.
  • 128 країн підписали декларацію про реформування ООН, яку просували президент США Трамп і генеральний секретар організації Гутерреш. За словами останнього, нова структура має бути орієнтована на людей, а не на процес, і зменшити бюрократію, час прийняття процедур і децентралізацію рішень.
  • За повідомленнями зарубіжних ЗМІ, кілька приватних інвесторів дадуть в борг Україні $3 млрд у результаті розміщення єврооблігацій із терміном погашення в 2032 році під 7,38-7,5 % річних. Президент Порошенко заявив, що $1,5 млрд з них буде використано на викуп держборгу із термінами погашення 2019-2020 рр., решту коштів – зараховано до бюджету.
  • Міністр оборони Болгарії Борисов заявив, що, незважаючи на те, що його країна є членом НАТО, головним військовим супротивником якого є РФ, Болгарії необхідно "прагматично працювати" над скасуванням антиросійських санкцій, аби "залучати російських туристів, мати інтерконнектор з Росією для європейського газового хаба та разом боротися із тероризмом ".
  • Колишній генеральний секретар НАТО Расмуссен заявив після відвідування лінії бойових дій на Донбасі, що Захід має забезпечити Україну сучасними захисними військовими системами.
  • Прем'єр-міністр Канади Трюдо повідомив, що наступного року інструктори з Канади і Великої Британії запустять ще одну тренувальну програму для українських військовослужбовців.

Тренди


  • У справі про загибель дітей під час пожежі в Одесі заарештовано двох посадових осіб – директора та виховательку дитячого табору. Мер міста Труханів, якого пов'язують із фірмами, які здійснювали ремонт у дитячому закладі, жодним чином не відреагував на трагедію, а міськрада запропонувала сім'ям загиблих як компенсацію по 200 тис. грн. Більшість експертів вважають, що Труханів впевнений у власній невразливості й підтримці з боку вищого керівництва держави.

No comments:

Post a Comment