September 18, 2017

17.09.2017: РФ та Білорусь проходять масштабні військові маневри "Захід-2017

РФ та Білорусь проходять масштабні військові маневри "Захід-2017
РФ та Білорусь проходять масштабні військові маневри "Захід-2017

Головні події і теми доби 17.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Білорусі та Росії проходять масштабні військові маневри "Захід-2017".
  • Прокуратура порушила кримінальну справу про халатність за фактом загибелі дітей під час пожежі в Одесі.
  • Порошенко затвердив виділення 5 % ВВП на безпеку та оборону у бюджеті-2018.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів указом рішення РНБО про витрати на оборону, за яким уряду наказано передбачити у проекті бюджету на наступний рік виділення на ці цілі не менше 5 % ВВП.
  • Прокуратура відкрила кримінальну справу за фактом халатності у дитячому таборі "Вікторія" в Одесі, де напередодні під час пожежі загинули 3 дівчаток. Місцева влада Одеси вирішила виділити батькам загиблих дітей по 200 тис. грн. Мер міста Труханов заявив, що "основну увагу у таборі було приділено питанням безпеки", однак громадськість нагадала, що ремонт об'єкта здійснювали фірми, пов'язані з ним. Поліція закликала "не спекулювати на подіях заради задоволення політичних амбіцій" та пообіцяла провести незаангажоване розслідування.

Війна

  • Ситуація на Донбасі за минулу добу не змінилася. Бойовики не припиняють обстріли позицій українських військ і населених пунктів зі стрілецької зброї, мінометів, а в Луганській області – і з артилерії. Окупаційні війська ведуть активну авіарозвідку за допомогою БПЛА російського виробництва. Один із таких апаратів впав в тилу українських військ і був продемонстрований журналістам. Спостерігачі ОБСЄ постійно фіксують переміщення військової техніки на окупованій території поблизу лінії бойових дій.
    За офіційними даними штабу антитерористичної операції, у ході обстрілів один український військовослужбовець дістав поранень.
  • Зону бойових дій на Донбасі відвідав колишній генеральний секретар НАТО Расмуссен. За результатами поїздки він заявив, що Європа має продовжити підтримку України.

Україна й світ

  • Спільні російсько-білоруські військові навчання "Захід-2017" перейшли в активну стадію. 18 вересня для інспекції військ, що беруть участь у маневрах, до Білорусі прибуває президент РФ Путін. На думку західних військових експертів, навчання "Захід-2017" схожі на підготовку до великої локальній війні в Європі. Однією із заявлених цілей навчань стала репетиція введення воєнного стану у Вітебській області. Голова військового комітету НАТО генерал Павел наполягає на відновленні взаємодії з Росією, аби уникнути небажаних інцидентів під час маневрів. За офіційними заявами РФ, кількість військових, що беруть в них участь, становить 12,5 тис. чол., проте більшість західних спостерігачів вважають, що цифра занижена у рази, і чисельність угруповання може доходити до 100 тис. військовослужбовців.

Тренди


  • Колишній грузинський президент, лідер "Руху нових сил" Саакашвілі виступив на черговому мітингу в Вінниці, де заявив, що не збирається влаштовувати нову революцію. Він оголосив, що протягом наступного місяця має намір відвідати всі регіони країни та зібрати вимоги людей, які збирається пред'явити владі в Києві 17 жовтня.

No comments:

Post a Comment