September 17, 2017

16.09.2017: В Одесі, у дитячому таборі, під час пожежі загинуло 3 дівчаток

В Одесі, у дитячому таборі, під час пожежі загинуло 3 дівчаток
В Одесі, у дитячому таборі, під час пожежі загинуло 3 дівчаток

Головні події і теми доби 16.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • В Одесі, у дитячому таборі, під час пожежі загинуло 3 дівчаток.
  • Луценко стверджує, що майже всі справи з подій на Майдані розслідувано.
  • Білорусь і Росія проводять масштабні військові навчання "Захід-2017".

В Україні

  • В Одесі, у дитячому таборі, сталася трагедія – унаслідок пожежі загинуло 3 дівчаток. Жителі звинувачують мера Одеси Труханова, фірми якого за бюджетні кошти "відремонтували" дитячий табір і мали встановити там системи пожежогасіння та сигналізацію, через непрацездатність яких загинули діти. Перед мерією виник стихійний мітинг, жителі спробували прорватися до будівлі, проте були відтіснені підрозділом Національної гвардії. Міська влада усунула 4 посадових осіб табору від посад, двох із них поліцією взято під варту. Ситуацію загострює й те, що відремонтований корпус відкривав у травні особисто президент Порошенко, який відкрито підтримує Труханова й не чіпає його, незважаючи на наявність у нього російського громадянства та участь у скандалі з панамським офшорами.
  • Генеральний прокурор Луценко заявив про завершення розслідування "майже всіх кримінальних справ" проти колишнього президента Януковича та його оточення. Він повідомив, що в судах уже слухаються справи щодо 116 осіб, причетних до подій на Майдані. Він стверджує, що наказ про розстріл Майдану віддавали колишній президент, глави МВС Захарченко та СБУ Якименко.

Війна

  • Обстановка на Донбасі не змінюється. Бойовики ведуть обстріли із мінометів і стрілецької зброї по позиціях ЗСУ на різних ділянках фронту. Місцеві жителі на окупованій території фіксують періодичну стрілянину бойовиків із важкої артилерії і навіть РСЗВ "Град". За офіційними даними штабу антитерористичної операції, втрат серед українських військовослужбовців за попередню добу немає.
  • За даними ОБСЄ, із початку року на Донбасі загинули 58 мирних жителів, 315 – дістали поранень.

Україна й світ

  • Міністерство оборони Білорусі назвало вигадкою участь 100 тис. військовослужбовців у навчаннях "Захід-2017" і заявило, що жодна держава не розглядає РБ як ймовірного військового супротивника. Прес-секретар відомства заявив, що обстановка навколо країни напружена, війська перебувають у стані найвищої бойової готовності, однак "військової загрози для Білорусі наразі немає". У ЗМІ з'явилися повідомлення про перекидання Росією "для участі у навчаннях" додаткового танкового контингенту й літаків без узгодження із владою Білорусі.

Тренди


  • Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання в Україні Волкер заявив, що пропозиція про введення миротворчих сил, висунена Росією в проекті резолюції Ради Безпеки ООН, спрямована на розділення України. За його словами, сам факт пропозиції Росії свідчить про зрушення її позиції щодо конфлікту та його "варто вивчити". Він вважає, що введення миротворців може стати суттєвим кроком у забезпечення безпеки, дозволить забезпечити контроль над кордоном з Росією. Український міністр закордонних справ Клімкін заявив, що місія необхідна для роззброєння бойовиків і підготовки місцевих виборів на Донбасі. Колишній генеральний секретар НАТО Расмуссен припускає ослаблення антиросійських санкцій у разі її згоди на розміщення місії ООН уздовж всієї неконтрольованої ділянки кордону. Волкер анонсував ще одну зустріч із помічником президента РФ Сурковим у жовтні щодо ситуації на Донбасі. Один із "лідерів ДНР" Пушилін заявив, що без узгодження із "республіками" миротворців на Донбасі не буде. Міністр Клімкін змушений був визнати, що процес введення миротворчих сил тривалий, і для його початку Рада Безпеки ООН має ухвалити кілька резолюцій. Будь-яка із них може бути заблокована Росією, що має право вето.
  • Здається, реакція американської влади на спробу президента Порошенка та його оточення видати Грузії колишнього її президента Саакашвілі була дуже жорсткою. Генеральний прокурор Луценко був змушений заявити, що арешту та екстрадиції Саакашвілі через "прорив" в Україні через кордон не буде. Однак він пообіцяв "проблеми" його соратникам, які брали участь в акції.

No comments:

Post a Comment