September 07, 2017

09.06.2017: У Мінську обговорили реалізацію "особливого статусу" ОРДЛО

У Мінську обговорили реалізацію "особливого статусу" ОРДЛО
У Мінську обговорили реалізацію "особливого статусу" ОРДЛО

Головні події і теми доби 09.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Мінську обговорили реалізацію "особливого статусу" ОРДЛО.
  • ЄС подовжив санкції проти Росії за окупацію Криму.
  • У Києві проходить акція власників автомобілів з іноземними номерами.

В Україні

  • Міністерство фінансів внесло на розгляд Кабміну проект бюджету на 2018 рік. За словами глави відомства Данилюка, бюджет уперше зверстаний на основі трирічної резолюції, він "реалістичний, збалансований і розрахований на перспективу".
  • Кабінет міністрів призначив керівника апарату Фонду держмайна Трубарова виконувачем обов'язків глави Фонду.
  • Віце-прем'єр-міністр Розенко повідомив, що профільний комітет парламенту підтримав введення накопичувальної пенсійної системи з 2019 року. Міністр соціальної політики Рева оголосив, що, відповідно до урядового законопроекту про реформу пенсійного забезпечення, громадяни зможуть оформити пенсію в будь-який час після досягнення 40 років страхового стажу.
  • Прес-служба Нафтогазу назвала керівництво Міністерства енергетики винним у затягуванні формування переліку активів для передавання "Магістральним трубопроводам України", що гальмує реструктуризацію компанії. У відповідь міністр енергетики Насалик звинуватив Нафтогаз у саботажі реформи.
  • В урядовому кварталі Києва проходить маніфестація власників автомобілів з іноземними номерами, які вимагають зниження мит на ввезення старих автомобілів, ціни на які в Європі в кілька разів нижчі за ціни в Україні. Учасники акції перекрили вулицю Грушевського та оголосили акцію безстроковою до задоволення їхніх вимог.
  • Курс гривні продовжує падіння: 25,98 ₴/$ (+0,03 грн), 31,00 ₴/€ (+0,14 грн), 4,49 грн/10₽ (+0,05 грн). Нацбанк змушений продати ще $6 млн для стабілізації курсу.

Війна

  • За попередню добу на Донбасі, за офіційними даними, втрат серед українських військовослужбовців не було. Бойовики не виконують умови перемир'я і продовжують обстріли позицій українських військ, в основному, зі стрілецької зброї, гранатометів, на деяких ділянках фронту – із мінометів.
  • У Мінську відбулася ще одна зустріч тристоронньої контактної групи з врегулювання на Донбасі за участі представників "республік" ОРДЛО. Спецпредставник ОБСЄ Сайдік після закінчення переговорів заявив, що в політичній підгрупі обговорювалася реалізація надання самопроголошеним республікам особливого статусу "згідно з мінськими домовленостями". Російський представник Гризлов відмовляється обговорювати розгортання миротворчого контингенту до надання особливого статусу "республікам", відповідно до "формули Штайнмайера". Оліфер, прес-секретар українського представника на переговорах Кучми, повідомила, що за час "шкільного перемир'я" зафіксовано "рекордно низьку кількість обстрілів" з 2015 року. За її словами, українська делегація наполягає на введенні миротворчої місії на всю окуповану територію Донбасу. Для контролю дотримання режиму припинення вогню сторони переговорів проведуть скайп-конференцію 13 вересня. Чергову зустріч намічено на 20 вересня.

Україна й світ

  • Держдепартамент США вважає пропозицію, внесену Росією про введення миротворців ООН уздовж лінії бойових дій на Донбасі, неприйнятною та підтримує надання місії мандата на всю окуповану територію України, що допоможе відновити державний суверенітет. Федеральний уряд Німеччини також наполягає на розміщенні миротворців на всій території Донбасу та не вбачає підстав для включення представників "республік" до переговорної групи щодо статусу миротворчої місії. МЗС України повідомив ООН про неприйняття російського проекту резолюції Ради Безпеки, оскільки "в ньому немає миротворчості". Постійний представник України при ООН Єльченко заявив про неприпустимість ведення переговорів з терористами і назвав пропозиції Росії нереальними.
  • Президент Порошенко призначив послом у Македонії посла з особливих доручень Загороднюк.
  • Суд у справі про катастрофу малайзійського авіалайнера рейсу MH17 відбудеться в Гаазі, обвинувачені притягуватимуться до відповідальності відповідно до законодавства Нідерландів.
  • Посли ЄС погодили подовження санкцій проти Росії через окупацію Криму.

Тренди


  • Підприємство "Луганське енергетичне об'єднання", що входить до холдингу "Енергетичний стандарт" бізнес-партнера президента Порошенка Григоришина, досі зареєстровано на окупованій території, що, на думку віце-прем'єр-міністра Зубка, є загрозою для енергопостачання Луганської області. ЛЕО поставляє електроенергію на окуповану територію без отримання оплати й не може розплатитися за боргами з Енергоринком і кредиторами. У листі-ультиматумі ЛЕО до Луганської військово-цивільної адміністрації керівництво компанії попередило про зрив підготовки до зимового сезону через проблеми з фінансуванням і "заборгованістю комунальних підприємств". У Мінську тривають переговори про способи сплати за електроенергію, яку Україна постачала і продовжує постачати на окуповану територію. Офіційні підстави для отримання грошей від "республік" за українським законодавством відсутні.

No comments:

Post a Comment