September 02, 2017

01.09.2017: Порошенко затвердив введення біометричного контролю на кордоні

Головні події і теми доби 01.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко затвердив введення біометричного контролю на кордоні з 1 січня 2018 року.
  • Транзит російського газу Україною до Європи б'є рекорди.
  • Росія та Білорусь підвищили експортні мита на бензин.

В Україні

  • Україна відзначила День знань.
  • Президент Порошенко підписав указ про введення в дію рішення РНБО щодо впровадження з січня 2018 року біометричного контролю для іноземців, які перетинають державний кордон, і внесення Росії до переліку країн міграційного ризику. У громадян РФ зчитуватимуться біометричні дані (зніматимуться відбитки пальців) на кордоні, для чого планується створити мережу центрів адміністративних послуг. Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що указ не матиме негативних наслідків для громадян ЄС та інших країн із біометричними паспортами.
  • НАЗК наполягає на вилученні у партії "Свобода" 2,3 млн грн, отриманих із порушенням порядку внесення членських внесків.
  • Міністерство фінансів повідомило, що бюджет за підсумками 7 місяців перевиконано на 27 млрд грн, доходи становили майже 448 млрд грн. При цьому міністерство не повідомило, чи враховано у розрахунках кошти, отримані після спецконфіскаціі "грошей Януковича".
  • Залишки коштів на єдиному казначейському рахунку досягли історичного максимуму 61,2 млрд грн.
  • Мінфін запропонував у проекті змін до Податкового кодексу підвищувати акцизи на сигарети на 20 % щорічно.
  • У перший день місяця гривня знову подешевшала: 25,75 ₴/$ (+0,05 грн), 30,69 ₴/€ (+0,31 грн), 4,44 грн/10₽ (+0,05 грн). Попит на валюту помітно перевищував пропозицію. Для стабілізації ситуації на ринку Нацбанк був змушений знову продавати долари, проте аукціон оголошено не було, уповноважені банки купили валюту за механізмом "запиту кращого курсу". Аналітики кажуть про зміну тренда та істотне послаблення гривні, тим більше, що уряд запланував підвищення пенсій уже з жовтня. У той самий час НБУ повідомив, що в серпні золотовалютні резерви поповнено на $278 млн за рахунок покупки валюти на міжбанківському ринку. Ослаблення гривні негативно вплине на показники інфляції, закладені до бюджету. Доволі імовірно, що така тенденція негативно позначиться на переговорах з МВФ, делегація якого приїжджає до України вже наступного тижня.

Війна

  • За офіційними даними, втрат за минулу добу серед українських військовослужбовців не було. Бойовики ведуть обстріли позицій українських військ зі стрілецької зброї, більшість випадків порушення режиму припинення вогню зафіксовано в околицях Донецька та промзоні Авдіївки. Прес-служба Доманівської районної адміністрації Миколаївської області повідомила про загибель під Мар'їнкою 30 серпня бійця Української добровольчої армії. Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив, що "шкільне перемир'я" на Донбасі вже закінчилося, а сторонам вдалося тільки зробити паузу у військових діях, а не припинити їх.

Україна й світ

  • Командувач сухопутними силами США в Європі генерал Ходжес не вірить заявам влади РФ про кількість військ, що беруть участь у спільних російсько-білоруських військових навчаннях "Захід-2017". Він закликав Росію запросити спостерігачів – журналістів для висвітлення маневрів. Начальник українського Генштабу Муженко вважає, що цілі навчань виходять за рамки оголошених оборонних завдань, він заявив, що Збройні сили опрацьовують різні сценарії, у тому числі наступ російських військ.
  • Обсяг транзиту російського газу Україною продовжує зростати, досягнувши максимуму з 2011 року. За 8 місяців обсяг прокачування становив близько 62 млрд м3, що майже на чверть перевищує торішні показники.
  • Росія та Білорусь підвищили експортні мита на бензин і продукти переробки нафти на 15 % з 1 вересня.
  • Президент США Трамп, посол США при ООН Хейлі та Генеральний секретар ООН Гутерріш планують виступити на Генеральній асамблеї із пропозицією про реорганізацію структури й функцій організації. США фінансує 22 % із дворічного бюджету ООН у розмірі $5,4 млрд і 28,5 % бюджету на підтримку миру, який становить $7,3 млрд.

Тренди


  • Президент Порошенко перервав місячне мовчання з приводу позбавлення українського громадянства колишнього президента Грузії Саакашвілі. Порошенко заявив, що діяв "за законом", оскільки комісія з громадянства "надала документи, які свідчать, що при оформленні громадянства Саакашвілі повідомив недостовірну або фальсифіковану інформацію", зокрема, не вказав інформацію про кримінальні справи, відкриті на нього в Грузії. Саакашвілі заявив, що оскаржуватиме рішення Порошенка в суді та має намір повернутися до України 10 вересня через пропускний пункт Кролевець на українсько-польському кордоні. Депутати від Радикальної партії і помічник міністра внутрішніх справ Авакова заявили, що "стрілятимуть в осіб, які незаконно перетинають кордон". Влада Грузії вимагає видачі Саакашвілі, і не виключено, що Порошенко санкціонує екстрадицію в разі, якщо Саакашвілі все-таки потрапить до України.

No comments:

Post a Comment