August 01, 2017

31.07.2017: Прокуратура оголосила підозру у несплаті податків міністру фінансів Данилюку

Прокуратура оголосила підозру у несплаті податків міністру фінансів Данилюку
Прокуратура оголосила підозру міністру фінансів Данилюку

Головні події і теми доби 31.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Прокуратура оголосила підозру у несплаті податків міністру фінансів Данилюку.
  • Порошенко підписав скандальний закон про Конституційний суд.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав скандальний закон про Конституційний суд, прийнятий Верховною Радою 13 липня. Проти закону різко виступають правозахисні організації через незаконне включенням до нього статті про вибори уповноваженого Верховної Ради із прав людини.
  • Вищий адміністративний суд оштрафував водія легкового автомобіля з іноземними номерами та конфіскував його на користь держави. Це не перше рішення судів у питанні автомобілів з іноземною реєстрацією, проте воно може стати прецедентом для винесення рішень іншими судами з аналогічних справ. Ціни на старі автомобілі в Україні вищі за європейські в кілька разів, тому громадяни намагаються ввозити їх за "сірими схемами".
  • Генеральна прокуратура висунула підозру у несплаті податків міністру фінансів Данилюку, який придбав дорогу нерухомість та автомобіль у період роботи головою координаційного центру запровадження економічних реформ при Адміністрації президента Януковича в 2010-2014 рр., що не відповідає рівню його доходів за цей період. Данилюк назвав незаконними дії Генпрокуратури та повідомив, що не збирається переривати відпустку.
  • Фонд держмайна здав в оренду на 49 років частину території Чорнобильської АЕС для будівництва сонячної електростанції.
  • Кабмін переніс робочий день із п'ятниці 25 серпня на суботу – 19 серпня. Таким чином, українські підприємства й установи отримають "довгі вихідні" у зв'язку із святкуванням Дня Незалежності – з 24 по 27 серпня.
  • В останній день місяця більшість експортерів та імпортерів постаралися закрити угоди за підсумками місяця. Ситуативно пропозиція валюти на торгах перевищила попит, що дозволило гривні зміцнитися: 25,85 ₴/$ (-0,06 грн), 30,32 ₴/€ (-0,08 грн), 4,30 ₴/10₽ (- 0,05 грн). Нацбанк не оголошував аукціон з покупки долара, але, за твердженнями учасників ринку, встиг придбати близько $8 млн за механізмом "запиту кращого курсу" у двадцятки уповноважених банків.

Київ

  • Київська влада планує до кінця поточного року почати будівництво нової гілки метро на житловий масив "Виноградар".

Війна

  • Незважаючи на оголошене перемир'я, українські війська продовжують зазнавати втрат. Під час бойових дій попередньої доби поранено й травмовано 5 військовослужбовців.
  • Бойовики включили до списків на обмін російського найманця Агєєва, що був захоплений у ході бою в Луганській області.

Україна й світ

  • Президент РФ Путін підписав закон, що дозволяє жителям окупованого Криму не платити борги українським банкам.
  • МЗС України назвав підписання президентом РФ Путіним закону, що спрощує отримання російського громадянства громадянами України, порушенням міжнародного права та замахом на український суверенітет.
  • Міністр юстиції Грузії заявив, що сподівається на видачу колишнього президента Саакашвілі, проти якого грузинськими судами винесені вироки, у разі його повернення до України.
  • За повідомленням видання Deutsche Welle, екстрадицію олігарха Фірташа з Австрії до США, остаточно дозволену судом у Відні ще 8 місяців тому, гальмує влада Іспанії, де проти нього відкрито подібну справу.

Тренди


  • Захист колишнього президента Януковича вимагає від Адміністрації президента долучити до матеріалів справи договір із лідерами опозиції, підписаний 21 лютого 2014 року за участі міністрів закордонних справ Німеччини, Франції і Польщі, а також стенограму переговорів. Адвокати повторюють твердження російського президента Путіна про те, що в лютому 2014 року в Україні відбувся державний переворот. Адвокат Януковича Сердюк продовжує виступати від його імені, незважаючи на те, що колишній президент, який переховується в Росії, вийшов із процесу та відкликав із нього своїх захисників.

No comments:

Post a Comment