July 28, 2017

27.07.2017: Саакашвілі оскаржить указ про позбавлення його українського громадянства

Саакашвілі оскаржить указ про позбавлення його українського громадянства
Саакашвілі оскаржить указ про позбавлення його українського громадянства

Головні події і теми доби 27.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Саакашвілі оскаржить указ про позбавлення його українського громадянства.
  • Сенат США затвердив антиросійські санкції.
  • Вищий адмінсуд підтвердив незаконність ліквідації Нацбанком банку "Хрещатик".

В Україні

  • Прихильники колишнього грузинського президента Саакашвілі провели мітинг у центрі Києва з вимогою скасування указу про позбавлення його українського громадянства. На мітингу оголошено про те, що указ буде оскаржено. Чиновники президентської адміністрації заявили, що документ не буде оприлюднено, оскільки він містить персональні дані.
  • Головний бухгалтер партії Свобода може бути притягнутий до адміністративної відповідальності за результатами перевірки звіту Нацагентством щодо запобігання корупції. Перевіркою виявлено незаконне внесення великої суми коштів до каси партії під виглядом членських внесків. Згідно з протоколами НАЗК, з усіх партій до бюджету мають бути стягнені майже 1,3 млн грн.
  • Депутат Поляков відмовляється носити електронний браслет для відстеження його місцезнаходження за рішенням суду.
  • Слідчі Генпрокуратури отримали доступ до тексту рішення Стокгольмського арбітражу за взаємними позовами Газпрому та Нафтогазу в рамках розслідування справи про "харківські угоди", підписані президентом Януковичем 2010 року, за якими оренду Севастополя для базування російського Чорноморського флоту було подовжено на 50 років в обмін на "знижку на газ ".
  • Глава НАБУ Ситник повідомив, що слідство щодо голови Держфіскальной служби Насірова завершено, йому оголошено остаточну підозру.
  • Міністерства соцполітики, економічного розвитку, фінансів, а також Держстат і Національна академія наук затвердили методику комплексного оцінювання рівня бідності.
  • Вищий адміністративний суд підтвердив незаконність визнання Нацбанком неплатоспроможним і ліквідації банку "Хрещатик", чверть статутного капіталу в якому належала Київраді. Однак механізму повернення банку на ринок не існує, до того ж Фонд гарантування вкладів фізосіб устиг продати значну частину активів банку.
  • Незважаючи на період бюджетних платежів, долар на міжбанківському ринку продовжує дорожчати: 25,90 ₴/$ (+0,02 грн), 30,29 ₴/€ (+0,15 грн), 4,36 ₴/10₽ (+ 0,04 грн). НБУ на торги не виходив, попит і пропозиція були збалансовані за великого обсягу угод. Фінансові аналітики зазначають, що зміцнення гривні наприкінці місяця не відбулося через відшкодування експортерам ПДВ, сума якого перевищила 6 млрд грн.

Війна

  • На Донбасі знову загострення. Бойовики обстрілюють населені пункти та позиції українських військ із мінометів, ведуть розвідку боєм. Унаслідок бойових дій 1 військовослужбовець загинув, 5 – поранені.

Україна й світ

  • Сенат США переважною більшістю затвердив законопроект про санкції проти Росії, Ірану та КНДР. В адміністрації президента США Трампа заявили, що закон може бути ветовано, а замість нього – подано новий законопроект, в якому санкції буде ще більш посилено.
  • Посол Італії у Росії Рагальіні заявив, що Крим був “не першою країною в Європі, яка проголосувала за свою незалежність".
  • Після розгляду апеляції російський суд збільшив із 12 до 15 років термін ув'язнення українському громадянину, кримському татарину Зейтуллаеву, що обвинувачений російською прокуратурою в участі в терористичній організації "Хізб ут-Тахрір".

Тренди


  • Заява адміністрації Порошенка про те, що президент був "змушений" підписати указ про позбавлення громадянства колишнього президента Саакашвілі на вимогу Держміграційної служби та Генпрокуратури, виявилася брехнею. Чиновники стверджують, що Саакашвілі здобув громадянство незаконно, оскільки не вказав наявність у нього судимості. Однак журналісти виявили відповідь Генпрокуратури прокуратурі Грузії із відмовою видати Саакашвілі, оскільки він, за висновком українських чиновників, є жертвою політичного переслідування. Президент Порошенко зберігає вперте мовчання з приводу того, що сталося, розраховуючи, мабуть, що все "розсмокчеться" само собою, і суспільство забуде про "інцидент". Тим часом адвокати Саакашвілі мають намір оскаржити указ про позбавлення його громадянства. Більшість коментаторів та експертів переконані, що указ є спробою "видавити" політичного конкурента із країни. При цьому всі зазначають, що діями Порошенка іміджу України завдано серйозної шкоди, а позбавлення громадянства Саакашвілі грає на руку країні-агресору – Росії.

No comments:

Post a Comment