July 18, 2017

17.07.2017: Річниця катастрофи MH17

Річниця катастрофи MH17
Річниця катастрофи MH17

Головні події і теми доби 17.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Річниця катастрофи MH17.
  • Порошенко та Філат відкрили прикордонний перехід до невизнаної Придністровської  республіки.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман закликав розвивати міжнародний аеропорт Антонов у Гостомелі та зробити його базовим для авіакомпаній-лоукостерів.
  • Період бюджетних платежів змушує експортерів продавати валюту, що збільшило її пропозицію на ринку та дозволило гривні зміцнитися: 25,96 ₴/$ (-0,05 грн), 29,76 ₴/€ (+0,06 грн), 4,40 ₴/10₽ (+0,05 грн). За оцінками учасників торгів, НБУ знову викупив близько $12 млн в уповноважених банків "нишком" без оголошення аукціону. Експерти не очікують істотних коливань курсу найближчим часом.

Війна

  • Під час бойовий дій під Авдіївкою за попередню добу дістали поранень і травм 2 бійців.

Україна й світ

  • Глава МЗС Нідерландів Кундерс оголосив, що суд у справі про катастрофу авіалайнера MH17 проходитиме в Гаазі. За його словами, міжнародна група слідчих дістала широкої міжнародної підтримки, і він повністю довіряє її висновкам. Заступник глави місії ОБСЄ на Донбасі Хуг заявив, що завданням спостерігачів було дати інформацію з місця події, і за підсумками моніторингу було опублікований звіт. Генеральний секретар ООН Гутерреш закликав всі країни встановити винних у трагедії. У Нідерландах відкрито меморіал жертвам катастрофи.
  • Президент Порошенко із прем'єр-міністром Молдови Філатом відкрили ще один прикордонний перехід Кучургун-Первомайськ на ділянці, що контролюється невизнаною Придністровською республікою. Філат заявив про безпідставність заяв "керівництва" невизнаної "республіки" про економічну блокаду регіону та стверджує, що пункт відкрито "винятково в інтересах людей, які проживають на території ПМР".

Тренди


  • Правління НБУ заявило про виконання Україною всіх вимог МВФ для надання чергового траншу. За повідомленнями ЗМІ, чиновники Фонду відмовилися від вимоги про зняття мораторію на продаж землі сільгосппризначення, проте наполягають на прийнятті пенсійної реформи. Тому на самому початку осінньої сесії слід очікувати затвердження Верховною Радою змін до пенсійного законодавства, а перед цим - "переконання" фракцій у необхідності прийняття цих законів шляхом відкриття нових кримінальних справ на депутатів і посилення тиску на бізнес спонсорів фракцій.
  • Євросоюз намагається пом'якшити наслідки висловлювання голови Єврокомісії Юнкера про відсутність необхідності створення окремих антикорупційних судів. Представник ЄС в Україні Мінгареллі заявив, що позиція Європи щодо ситуації із корупцією в країні залишається незмінною. Він заявив, що ЄС і надалі пильно спостерігатиме за створенням незалежної судової інстанції для розгляду корупційних правопорушень та закликав до прозорого процесу відбору суддів до неї.

No comments:

Post a Comment