July 12, 2017

11.07.2017: Верховна Рада позбавила недоторканності 3 із 5 депутатів

Верховна Рада позбавила недоторканності 3 із 5 депутатів
Верховна Рада позбавила недоторканності 3 із 5 депутатів

Головні події і теми доби 11.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада на вимогу Генпрокуратури позбавила недоторканності 3 із 5 депутатів.
  • Уряд має намір відновити діалог з RyanAir.
  • Порошенко доручив збільшити фінансування оборони та безпеки на 9 млрд грн.

В Україні

  • Верховна Рада розглянула питання про зняття недоторканності із 5 депутатів. Голосування щодо 2 із них – Дейдея з Народного фронту та Лозового з Радикальної партії – провалено. Трьох депутатів – Розенблата від Блоку Порошенка, Полякова із Народного фронту та Довгого із Волі народу – позбавлено недоторканності. Однак депутати не дали згоди на притягнення їх до кримінальної відповідальності.
    Глава Спеціальної антикорупційної прокуратури Холодницький стверджує, що без зняття недоторканності з Дейдея та Лозового слідство завершити неможливо. Генпрокурор Луценко на засіданні парламенту заявив, що таке рішення депутатів позбавляє сенсу закон про електронне декларування та пообіцяв повторно внести подання. До списку може бути додано депутата від Народного фронту Дзензерського, якого Спеціальна антикорупційна прокуратура підозрює у несплаті податків.
  • Президент Порошенко ввів у дію рішення РНБО про збільшення фінансування потреб безпеки та оборони у 2017 році на 9 млрд грн і доручив уряду підготувати зміни до закону про бюджет.
  • Одеський припортовий завод прийняв рішення зупинити виробництво у зв'язку з тим, що ціна на його продукцію – карбамід та аміак – на світових ринках падає, а ціна на газ – зростає. У той самий час підприємство "Рівнеазот", що належить олігарху Фірташу, відновило виробництво карбаміду після чотиримісячного простою.
  • Президент Порошенко призначив заступником глави СБУ начальника департаменту захисту національної державності Кононенка.
  • В Україні зареєстрований і пройшов ліцензування великий віртуальний оператор мобільного зв'язку LycaMobile.
  • Міністерство фінансів розмістило облігації на 429 млн грн із терміном погашення 3 роки.
  • Пропозиція валюти від експортерів ситуативно перевищувала попит, що дало гривні можливість зміцнитися: 25,97 ₴/$ (-0,03 грн), 29,62 ₴/€ (+0,01 грн), 4,28 ₴/10₽ (-0,04 грн). Нацбанк не оголошував аукціон з викупу валюти, однак придбав, за оцінками учасників ринку, приблизно $6 млн в уповноважених банків за "механізмом запиту кращого курсу".

Війна

  • У ході бойових дій за попередню добу на Донбасі поранено військовослужбовця. Усією лінією фронту бойовики активізували авіарозвідку. Незважаючи на "хлібне перемир'я", вони обстріляли житлові квартали Мар'їнки. На щастя, втрат серед мирного населення немає.

Україна й світ

  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг закликав Росію виконати свої зобов'язання, прописані у Віденській конвенції, при проведенні спільних російсько-білоруських навчань "Захід-2017", що запланові на вересень. Столтенберг заявив, що Альянс уважно стежитиме за ходом навчань.
  • Заступник глави президентської адміністрації Єлісєєв заявив, що на наступній сесії Генеральної Асамблеї ООН Україна представить нові ініціативи з деокупації Криму, однак не пояснив, які саме пропозиції буде озвучено.
  • Єврокомісар із закордонних справ Могеріні заявила міністру закордонних справ РФ Лаврову, що, незважаючи на те, що між ЄС і Росією наявні розбіжності у зовнішній політиці, мінські домовленості мають виконуватися. Вона наполягає на продовженні діалогу з РФ зі всіх питань, де це можливо.
  • Спецпредставник США із врегулювання в Україні Фолкер обговорив із чиновниками Адміністрації президента України кроки, "які дадуть імпульс мінському процесу".
  • Концерн Siemens подав позови проти російських компаній, що причетні до постачання вироблених їм турбін до окупованого Криму.
  • Рада ЄС остаточно ратифікувала Угоду про асоціацію з Україною.

Тренди


  • Після гучного скандалу з RyanAir прем'єр-міністр Гройсман доручив чиновникам уряду та аеропортів відновити переговорний процес з авіакомпанією-лоукостером. Авіакомпанія МАУ, що належить олігарху Коломойському, спростувала звинувачення в тому, що перешкоджала виходу RyanAir на ринок. Міністр інфраструктури Омелян заявив, що внесе на розгляд уряду подання про звільнення директора аеропорту "Бориспіль" Рябікина, через провину якого, як він стверджує, зірвано угоду з RyanAir.

No comments:

Post a Comment