July 11, 2017

10.07.2017: RyanAir припиняє співпрацю з Україною

RyanAir припиняє співпрацю з Україною
RyanAir припиняє співпрацю з Україною

Головні події і теми доби 10.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Компанія RyanAir припиняє співпрацю з Україною.
  • У Києві відкрито новий об'єднаний офіс НАТО.
  • Парубій пропонує подовжити сесію Верховної Ради до осені.

В Україні

  • Президент Порошенко скористався правом вето та скасував закон про подовження ввізного мита на брухт чорних металів на 2 роки, запропонувавши парламенту залишити її тільки на 1 рік.
  • Глава Верховної Ради Парубій запропонував не закривати сесію 14 липня, а подовжити її до кінця серпня, щоб депутати могли "у будь-який час ... зібратися для прийняття важливих рішень".
    Парламентський комітет із питань соцполітики у неповному складі рекомендував депутатам прийняти пенсійні законопроекти, запропоновані урядом.
    Депутата Розенблата виключено із фракції Блоку Порошенка "на його прохання" після подання Генпрокуратури. Депутат заявив, що захищатиме свої інтереси у суді.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг у ході візиту до України виступив у Верховній Раді. Президент Порошенко після зустрічі зі Столтенбергом заявив, що Україна наразі не відповідає критеріям вступу до НАТО. Столтенберг запевнив, що НАТО продовжить підтримку України щодо зближення з Альянсом і сприятиме реалізації реформ, спрямованих на перехід на стандарти НАТО. Він заявив, що припинення вогню на Донбасі немає, Росія повинна негайно вивести звідти війська та припинити підтримку бойовиків "республік" озброєнням та управлінням. Столтенберг відкрив в Києві нове представництво НАТО, в якому працюватимуть офіс зв'язку та центр інформації і документації.
    За словами Порошенка, сторони почали дискусії щодо плану дій для членства в Альянсі (ПДЧ), "дорожня карта" підготовки розрахована на 3 роки – до 2020 р. Однак чиновники Альянсу стверджують, що не давали згоди на початок діалогу з Україною.
  • РНБО рекомендувала збільшити витрати на оборону на 3 млрд грн, Мінюсту – на 400 млн грн. Президент Порошенко ініціював виділення 1,4 млрд грн на будівництво заводу з виробництва боєприпасів із власної сировини "відповідно до стандартів НАТО".
  • В Одесі стартували міжнародні військово-морські навчання Sea Breeze-2017 року за участі більш як 3000 представників із 16 країн. Навчання пройдуть на територіях Одеської і Миколаївської областей, а також у північно-західній частині акваторії Чорного моря.
  • Президент Порошенко заявив, що кібератака проти України організована Російською федерацією. Столтенберг заявив, що НАТО надасть Україні обладнання для розслідування кібератак і повідомив про виділення €40 млн через 10 трастових фондів на підтримку України.
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що план реструктуризації Нафтогазу та виділення із нього підрозділу з транспортування газу практично зупинено. Це може призвести до зриву співпраці з ЄБРР, який надає українському газовому монополісту кредити під закупівлю газу. На думку експертів, якщо програму кредитування буде зірвано, то валютний ринок миттєво відчує тиск при закупівлі валюти Нафтогазом для оплати поставок, що, у свою чергу, призведе до досить різкого зростання курсу долара.
  • Суд надав безкоштовного адвоката колишньому президенту Януковичу після того, як той відкликав своїх захисників із заочного процесу та оголосив про відмову брати участь у ньому.
  • Нацбанк дозволив дострокове погашення кредитів нерезидентами, обмежене з 2014-2015 рр, якщо кредитором виступає міжнародна фінансова організація, а для резидентів – іноземний банк.
  • ЄБРР рекомендує на посаду голови правління Приватбанку німецького банкіра Мюллера-Ханке.
  • НБУ допускає, що інфляція за підсумками року виявиться вищою за прогнозовану.
  • Курс гривні залишається стабільним, коливання котирувань на ринку незначні: 26,00 ₴/$ (-0,02 грн), 29,61 ₴/€ (-0,09 грн), 4,31 ₴/10₽. Попит і пропозицію валюти збалансовано. НБУ офіційно на торги не виходив.

Війна

  • На Донбасі, як і раніше, неспокійно, бойовики ведуть провокаційний вогонь по українським військам усією лінією фронту. У Луганській області внаслідок підриву на вибуховому пристрої загинув військовослужбовець.
  • Колишній президент Кучма повідомив про досягнення домовленості зі спецпредставником США із врегулювання на Донбасі Фолкером про постійні зустрічі та консультації.

Україна й світ

  • Авіакомпанія-лоукостер RyanAir офіційно оголосила про відмову співпраці з Україною та згорнула продаж квитків до аеропортів "Львів" і "Бориспіль".
  • Президентська адміністрація США підтримує закон про санкції проти Росії, розроблений верхньою палатою Конгресу, однак заперечує можливість звуження повноважень президента у визначенні політики санкцій. На думку спостерігачів, законопроект буде прийнято до початку серпня обома палатами американського парламенту. Крім того, вони вважають, що є достатня кількість голосів для подолання президентського вето.
  • РНБО запропонував ввести біометричний контроль на кордоні з 1 січня 2018 року, оскільки до цього часу "не буде готова інфраструктура". Росія жорстко відреагувала на цю заяву, пригрозивши відповідними заходами. Міністр закордонних справ України Клімкін заявив, що для громадян ЄС введення біометричного контролю не матиме практичних наслідків.
  • Компанія Siemens заявила, що турбіни для споруджуваних в окупованому Криму електростанцій були поставлені без її відома. Російське керівництво стверджує, що обладнання вироблено на російських підприємствах та обслуговуватиметься російськими фахівцями. За деякий час на електростанціях можуть виникнути проблеми при експлуатації турбін, оскільки фірма Siemens відмовилася здійснювати шеф-контроль і налагоджувальні роботи. При цьому експерти вже не ставлять під сумнів можливість запуску електростанцій.

Тренди


  • Секретар РНБО Турчинов заявив, що закон про деокупацію Донбасу буде розглянуто парламентом на початку осені, після завершення консультацій із країнами ЄС та США. Глава парламенту Парубій стверджує, що документ "уже напрацьовано, але ще не узгоджено". Текст законопроекту у відкритому доступі так і не з'явився.
  • На думку багатьох експертів, у відмові авіакомпанії RyanAir у співпраці з Україною є кілька складових. Перша – RyanAir завжди веде переговори жорстко та наполягає на своєму, в іншому випадку, просто йде з ринку, незважаючи на втрати. Друга – за існуючого пасажиропотоку й прогнозу його зростання навіть за таких цін і преференцій рейси RyanAir могли бути збитковими. Третя – українська влада порушила попередньо досягнуті угоди, маючи на меті зрив домовленості. І четверта – під виглядом виконання вимог регуляторних державних актів могло мати місце лобіювання директором аеропорту Бориспіль інтересів української авіакомпанії МАУ, що належить олігарху Коломойському.

No comments:

Post a Comment