July 10, 2017

09.07.2017: Київ відвідали держсекретар США та Генеральний секретар ООН

Київ відвідали держсекретар США та Генеральний секретар ООН
Київ відвідали держсекретар США та Генеральний секретар ООН

Головні події і теми доби 09.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Київ відвідали держсекретар США та Генеральний секретар ООН.
  • Парламентська асамблея ОБСЄ засудила "гібридну агресію" Росії в Україні.

В Україні

  • Глава Спеціальної антикорупційної прокуратури Холодницький заявив, що у нього на столі лежить подання про позбавлення недоторканності та притягнення до кримінальної відповідальності ще одного депутата Верховної Ради. Генеральний прокурор Луценко сподівається, що парламент задовольнить вимоги прокуратури, що дозволить продовжити розслідування проти деяких депутатів. Він анонсував відкриття нових кримінальних справ щодо депутатів і міністрів.

Війна

  • Кількість обстрілів позицій українських військ бойовиками за попередню добу знову різко зросла. На щастя, серед українських військовослужбовців, згідно з офіційними даними, втрат немає.
  • Громадянин Росії Агєєв – боєць диверсійної групи, що був захоплений в червні під час бою в Луганській області, підтвердив, що служить за контрактом у Збройних силах РФ. Агєєв заявив, що його не було попереджено про те, що Росія від нього відмовиться в разі його полону.

Україна й світ

  • Київ відвідав Генеральний секретар ООН Гутерреш. Глава Верховної Ради Парубій запропонував Гутеррешу позбавити Росію права вето у Раді безпеки. Заступник глави парламенту Геращенко поінформувала Генерального секретаря про ситуацію на Донбасі, у тому числі про звільнення заручників та обмін полоненими. Президент Порошенко заявив, що очікує від ООН застосування більш дієвих інструментів у питаннях миру та безпеки. Він підтвердив, що Україна продовжить участь у миротворчих місіях, незважаючи на озброєну агресію Росії. Гутерреш визнав недостатність зусиль ООН у підтримці переселенців із Криму й Донбасу.
  • На думку спецпредставника Держдепартаменту США по Україні Фолкера, кращою допомогою Україні стане перетворення її на сильну, процвітаючу та життєздатну демократію, привабливу для жителів Донбасу. Він не підтримав обмеження діяльності російських мас-медіа та соцмереж в Україні.
  • Президент Порошенко провів переговори із держсекретарем США Тіллерсоном, у ході яких було обговорено механізм просування "мінського процесу" врегулювання на Донбасі. Тіллерсон закликав Україну не зупинятися у реформуванні правосуддя та боротьбі із корупцією. Він заявив, що спецпредставник Держдепартаменту Фолкер спробує змінити статус-кво на переговорах "нормандської четвірки". Порошенко заявив, що Тіллерсон детально поінформував його про результати зустрічі президентів США та РФ на саміті G20. Він повідомив, що зі США досягнуто домовленості у сфері боротьби із кіберзлочинністю.
  • Президент США Трамп заявив, що під час переговорів із президентом РФ Путіним питання санкцій не обговорювалося, однак підтвердив, що змін не буде до повного врегулювання на Донбасі та в Сирії. З іншого боку, він вважає, що "настав час рухатися до конструктивної роботи з Росією".
  • Парламентська асамблея ОБСЄ включила до підсумкової декларації дві резолюції щодо України із засудженням гібридної агресії Росії.

Тренди

  • Генеральний прокурор Луценко продовжує стверджувати, що створення спеціалізованого антикорупційного суду з нуля не має сенсу через відсутність підготовлених суддівських кадрів і фінансування. Він наполягає на тому, щоб справи проти корупціонерів розглядали звичайні судді. Луценко запропонував створити спеціальну палату у Верховному суді для розгляду справ топ-корупціонерів. Однак останні події з обранням до складу Верховного суду кандидатів, яких було відхилено Громадською радою доброчесності, ставлять під сумнів твердження Луценко.

No comments:

Post a Comment