July 01, 2017

30.06.2017: У Херсонській області затримано диверсантів ФСБ

 У Херсонській області затримано диверсантів ФСБ

Головні події і теми доби 30.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Херсонській області затримано диверсантів ФСБ.
  • Генпрокурор має намір передати через російську владу ще одну підозру Януковичу.
  • Газпром побачив у рішенні Стокгольмського арбітражу неоплачений борг Нафтогазу.

В Україні

  • Генпрокуратура "попросить компетентні органи РФ" вручити ще одну підозру колишньому президенту Януковичу – в організації розстрілу активістів Майдану. Крім Януковича, Генпрокуратура збирається оголосити підозру ще 5 колишнім чиновникам його режиму – главі СБУ та його заступнику, міністру внутрішніх справ і його заступнику, а також начальнику міліції громадської безпеки Києва. Усі колишні чиновники також підозрюються в організації масового вбивства й терористичного акту.
  • Курс гривні зміцнився у зв'язку із відкладеним продажем валютної виручки через додатковий вихідний день і період бюджетних платежів: 26,02 ₴/$ (-0,08 грн), 29,70 ₴/€ (-0,09 грн), 4 , 38 ₴/10₽ (-0,04 грн). Нацбанк інтенсивно продавав і купував валюту, ціна деяких лотів на покупку валюти впала нижче від психологічної позначки 26 ₴/$.

Війна

  • Унаслідок боїв на Донбасі за попередню добу армія знову зазнала важких втрат – 1 військовослужбовця вбито, ще 9 – поранено й травмовано. Окупаційні війська ведуть обстріли позицій українських військ і населених пунктів із житлових кварталів, після чого швидко покидають місця дислокації, що призводить до жертв серед мирного населення в результаті вогню. Місія ОБСЄ заявила про зменшення кількості обстрілів "у зв'язку із хлібним перемир'ям", проте кількість постраждалих мирних жителів знову збільшилася – загинуло 2 мирних жителів, поранено – 4.
  • У Херсонській області затримано двох чинних російських військовослужбовців прикордонної служби ФСБ, які незаконно перетнули кордон і спробували висадитися на українській території. Їх заарештовано на 15 діб. ФСБ РФ підтвердила інформацію про зникнення своїх співробітників.

Україна й світ

  • Глава Газпрому Міллер заявив, що за результатами розгляду позовів Стокгольмським арбітражем Нафтогаз винен російському монополісту $1,7 млрд. Міллер повідомив, що рішення арбітражу буде оскаржено в апеляційному суді Швеції. Нафтогаз заперечує, що арбітраж оголосив суму заборгованості. Глава Нафтогазу Коболєв стверджує, що в рішенні викладено принципи, за якими має бути розрахована сума компенсацій і ціна за поставлений газ.
  • Главою представництва МВФ в Україні призначено функціонера Фонду Люнгмана.
  • Голосування у Парламентській асамблеї Ради Європи щодо дострокового припинення повноважень глави ПАРЄ Аграмунт відбудеться у жовтні.
  • Влада Нідерландів оголосила, що міжнародний трибунал щодо притягнення до відповідальності осіб, винних у катастрофі малазійського авіалайнера MH17, буде створено у Нідерландах через постійне блокування створення подібного трибуналу Росією у Раді Безпеки ООН.

Тренди


  • Олігарх Коломойський подав ще один адміністративний позов до суду проти НБУ та Мінфіну. Заступник глави НБУ Рожкова заявила, що Коломойський просить визнати незаконним оголошення неплатоспроможним і націоналізацію Приватбанку в грудні 2016 року. Директор департаменту фінансової стабільності НБУ Ваврищук заявив, що Приватбанк кредитував "порожні", афільовані із власниками, компанії, у результаті чого "кожному українцю зі своїх податків доведеться заплатити 3500 грн".

No comments:

Post a Comment