June 23, 2017

22.06.2016: ЄС подовжив санкції проти Росії ще на півроку

ЄС подовжив санкції проти Росії ще на півроку
ЄС подовжив санкції проти Росії ще на півроку

Головні події і теми доби 22.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • ЄС подовжив санкції проти Росії ще на півроку.
  • Верховна Рада прийняла закони про підвищення енергоефективності та встановлення комерційних лічильників тепла й води.
  • За вимагання затримано головного редактора видання Strana.ua Гужву.

В Україні

  • Верховна рада прийняла закон про обов'язковий комерційний облік постачання тепла та води, згідно з яким оператор мереж зобов'язаний установити споживачам лічильники на тепло та воду: для нежитлових будівель – до 1 жовтня 2017 р, для житлових – до 1 жовтня 2018 р.
    Також прийнято закон про посилення покарання за жорстоке поводження із тваринами. У разі жорстокого вбивства тварин у присутності неповнолітнього максимальний термін покарання становитиме 5 років позбавлення волі.
    Урядовий законопроект про внесення змін до держбюджету щодо збільшення доходів і витрат на поточний рік, у тому числі на збільшення виплат за субсидіями до 14,1 млрд грн, пройшов лише перше читання, незважаючи на попередження прем'єр-міністра Гройсмана про те, що неприйняття закону спричинить зрив опалювального сезону.
    Прийнято закон про заходи щодо підвищення енергоефективності.
    До парламенту внесено проект постанови про подовження сесії до 15 серпня, оскільки депутати не встигають розглянути всі законопроекти.
  • Генеральний прокурор Луценко повідомив про затримання головного редактора видання strana.ua Гужви за вимагання за нерозміщення компрометуючих матеріалів на "чинного політика".
  • Віце-прем'єр-міністр Зубко, призначений головою урядової комісії із розв'язання "сміттєвої проблеми" у Львові заявив, що, виходячи із розрахунку наявних можливостей, вивезення із міста сміття, що скупчилося, завершиться до 5 липня.
  • Охоронці депутата Розенблата, на якого до Верховної Ради внесено подання про позбавлення недоторканності, пішли на угоду зі слідством. Спеціальна антикорупційна прокуратура відкликала подання про їх арешт.
  • Держстат повідомив про зростання промислового виробництва в травні 2017 року на 1,2 %. Місяцем раніше, у квітні, промвиробництво впало на 6,1 %. Нацбанк прогнозує подальше уповільнення зростання економіки у ІІ кварталі. Поточна динаміка ВВП свідчить про посилення ризиків, незважаючи на деяку активізацію споживчого попиту та зростання зарплат. НБУ не виключає, що річне зростання ВВП може бути нижче від прогнозованого на кінець року значення в 1,9 %.
  • Заступник глави НБУ Рожкова повідомила про спроби колишнього власника Приватбанку, олігарха Коломойського, оскаржити націоналізацію банку в суді. Коломойський не заперечую висновки аудиторської компанії Ernst & Young про видачу кредитів Приватбанком пов'язаним із ним компаніям у сумі близько 9 млрд грн.
  • Обсяги торгів на валютній біржі були незначними через технічні проблеми у системі міжнародних розрахунків. Це призвело до перенесення угод більшості учасників ринку на п'ятницю. Офіційний курс гривні залишається стабільним: 26,03 ₴/$ (+0,02 грн), 29,07 ₴/€ (+0,06 грн), 4,33 ₴/10₽ (-0,01 грн).

Війна

  • Під час бойових дій на Донбасі поранено 2 військовослужбовців. Під час мінометного обстрілу бойовиками Мар'їнки поранено місцеву мешканку, околиці Авдіївки знову обстріляно з танків. Штаб антитерористичної операції повідомляє про деяке зниження активності бойовиків.
  • Заступник голови Верховної Ради Геращенко повідомила, що кількість заручників, яких утримують бойовики, зросла до 132 осіб. Ще 16 червня ця кількість становила 129 осіб. За її словами, питання про обмін буде одним із ключових під час наступних переговорів у "нормандському форматі".
  • Деякі депутати повідомили про підготовку законопроекту, що посилює вимоги для отримання біометричних паспортів для українців, які проживають на окупованій території ОРДЛО та в Криму, а також до тимчасових переселенців.

Україна та світ

  • ЄС подовжує санкції проти РФ ще на півроку – до 31 січня 2018 р.
  • Речник Держдепартаменту США Нойерт закликала Росію вплинути на бойовиків на Донбасі для припинення насильства та залякування спостерігачів моніторингової місії ОБСЄ.
  • Сейм Польщі прийняв закон про зміну правил працевлаштування іноземців. За оцінками експертів, наразі у Польщі працюють понад 1 млн українців.
  • Пошукова система Яндекс обнулила рахунки рекламодавців з України через "обставини непереборної сили" та повідомила користувачам, що зможе продовжити роботу з українськими користувачами тільки після скасування санкцій.
  • Кілька російських провайдерів заблокували пошукову систему Google в домені google.ru на вимогу Роскомнадзора.
  • Окупаційний суд в Криму подовжив перебування під арештом одному із лідерів кримських татар Чийгозу ще на 3 місяці – до 6 жовтня.
  • Президент Порошенко анонсував проведення вже наступного тижня телефонних перемовин лідерів країн "нормандської четвірки" щодо врегулювання на Донбасі.

Тренди


  • Глава української делегації на мінських переговорах, колишній президент Кучма, вважає, що Росія створює на Донбасі заморожений конфлікт, а будь-яких зрушень у ситуації у регіоні не буде до завершення виборів у Росії і Німеччині. Він стверджує, що спроби "переформатування" антитерористичної операції ні на що не вплинуть. Кучма переконаний, що у Заходу є достатні важелі тиску на Росію та механізми для припинення війни в Україні.

No comments:

Post a Comment