May 31, 2017

30.05.2017: Нідерланди ратифікували угоду про асоціацію України з ЄС

Нідерланди ратифікували угоду про асоціацію України з ЄС
Нідерланди ратифікували угоду про асоціацію України з ЄС

Головні події і теми доби 30.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Парламент Нідерландів останнім ратифікував угоду про асоціацію України з ЄС.
  • Міністр оборони Полторак видав наказ про призов офіцерів запасу на 18 місяців.
  • У Берліні відбулися переговори представників МЗС "нормандської четвірки".
  • Соцмережі підірвала інформація про затримання митницею посилок із товарами світових брендів.

В Україні

  • Міністр оборони Полторак підписав наказ про призов офіцерів запасу у віці до 43 років, які пройшли повний курс військової підготовки та мають вищу освіту. Термін служби для них визначено у 18 місяців.
  • Державна фіскальна служба провела обшуки в офісі компанії "Міранда" – розробника системи електронного декларування, а також у її засновника за підозрою у несплаті податків.
  • У Києві вбито колишнього директора держкомпанії "Укрспирт".
  • Суд відмовив Нацбанку в арешті майна олігарха Бахматюка, колишнього власника ліквідованого банку "Фінансова ініціатива".
  • Міністерство фінансів повідомило, що за підсумками 4 місяців платіжний баланс зведено з профіцитом $386 млн. При цьому у квітні істотно зменшився обсяг експорту в грошовому вираженні, особливо, металургійної продукції. Також скоротився й імпорт за рахунок зменшення закупівлі енергоносіїв.
  • В Одесі відкрито офіс ЄБРР.
  • Українська митниця почала затримувати посилки з-за кордону від Інтернет-магазинів, які містять товари відомих торгових марок – Apple, Samsung, Xiaomi, Meizu, Nokia, Nike тощо. Разом у списку – понад 1100 торгових марок. Міністерство фінансів заявило, що не давало розпорядження про посилення контролю. Фіскальна служба повідомила, що перевіряє всі посилки, і якщо вони містять товари торгових марок зі списку, звертається до правовласників, унаслідок чого затримка може становити до 10 днів.
  • За даними колишнього заступника міністра фінансів Уманського, Приватбанк потребує додаткової капіталізації у 39 млрд грн. Таку суму затвердила спостережна рада банку. Єдиним засобом покриття фінансового розриву експерти називають випуск держоблігацій на цю суму.
  • Нацбанк оголосив про часткове скасування валютних обмежень. Скасовано заборону на купівлю валюти для виконання зобов'язань перед постачальниками за наявності у підприємства на рахунках власних коштів у сумі, що перевищує $100 тис. Банкам дозволено здійснювати валютообмінні операції без обмежень, що встановлені класифікатором валют і банківських металів, як на українському міжбанківському, так і на міжнародних ринках. Також із 12 червня буде знято обмеження для переказу коштів фізичними особами за межі України для неторгових операцій.
  • НБУ змінив вимоги до перевірки банками фінансових операцій клієнтів. Тепер такий нагляд здійснюватиметься на постійній основі з урахуванням оцінки ризиків. Процес фінмоніторингу буде приведено до єдиного стандарту.
  • Курс гривні незначно підріс 26,36 ₴/$ (-0,04 грн), 29,44 ₴/€ (-0,08 грн), 4,66 ₴/10₽ (+0,01 грн). Попит на гривню для проведення бюджетних платежів дозволив Нацбанку скупити близько $40 млн знов за "механізмом запиту кращого курсу". На готівковому ринку долар подорожчав на 2-3 коп.

Війна

  • Ситуація на Донбасі, як і раніше, складна, бойовики постійно обстрілюють позиції українських військ і населені пункти всією лінією фронту. В Авдіївці на автобусній зупинці внаслідок вибуху міни важко поранено 3 місцевих жителів. У Волноваському районі обстріляно дитячий літній оздоровчий табір, на щастя, дітей в ньому не було. Минулої ночі з артилерії знов було обстріляно Красногорівку. За попередню добу, за офіційними даними, один військовослужбовець загинув, ще 5 – дістали поранень.
    Моніторингова місія ОБСЄ заявила, що бойовики продовжують забороняти переміщення спостерігачів "неконтрольованою" українською владою територією та перешкоджають контролю відведення військ і техніки від лінії бойових дій.
  • Прес-служба СБУ повідомила про відкриття прокуратурою Криму кримінального провадження за фактом розв'язання керівництвом Росії і посадовими особами автономної республіки Крим "гібридної війни" проти України.

Україна й світ

  • Сенат Нідерландів схвалив угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Таким чином, було знято останню перешкоду для набуття його чинності.
  • У Берліні відбулися переговори представників МЗС "нормандської четвірки" за участі комісара ОБСЄ із врегулювання ситуації на Донбасі. Офіціальних повідомлень про  результати в ЗМІ не з'явилося.
  • Президент Молдови Додон погрожує кримінальною відповідальністю чиновникам, які прийняли рішення про висилку із країни п'ятьох російських дипломатів.

Тренди


  • ЗМІ повідомили, що соціальна мережа "ВКонтакті" збирається закрити офіс в Києві через санкції, частину фахівців буде переведено до московського офісу.
    Після закриття доступу до російських соцмереж українська аудиторія Фейсбук зросла на 1,5 млн користувачів, проте більшість із них лише зареєструвалися та продовжують користуватися ВКонтакті та Однокласниками, обходячи блокування за допомогою спеціального програмного забезпечення. За українським законодавством доступ до сайтів може бути обмежений тільки за рішенням суду, проте влада наполягає на виконанні указу президента, а спецслужби вже вимагають встановлення провайдерами власним коштом спеціальних апаратно-програмних комплексів для фільтрації трафіка, як це зроблено в Росії та інших тоталітарних країнах.
  • Три чверті респондентів соцопитування, проведеного групою "Рейтинг", вважають, що ситуація в Україні розвивається у неправильному напрямку. Рейтинг довіри очолив лідер партії "Громадянська позиція" Гриценко, за ним слідують лідер "Батьківщини" Тимошенко, далі – глава "Об'єднання Самопоміч" Садовий і партії "За життя" – Рабинович. Президенту Порошенку довіряють лише 10 % опитаних, він же – лідер рейтингу недовіри. Половина респондентів підтримують розпуск Верховної Ради та проведення дострокових виборів. Президентські рейтинги очолили Тимошенко та Порошенко, однак розрив між першими шістьма політиками невеликий. Соцопитування показало зростання протестних настроїв у суспільстві.

No comments:

Post a Comment