May 21, 2017

20.05.2017: Меркель наполягає на негайних переговорах "нормандської четвірки"

Меркель наполягає на негайних переговорах "нормандської четвірки"
Меркель наполягає на негайних переговорах "нормандської четвірки"

Головні події і теми доби 20.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Меркель наполягає на негайних переговорах "нормандської четвірки".
  • Із 21 травня припиняє мовлення українська служба каналу EuroNews.
  • Письменник Жадан отримав премію імені Стуса.

В Україні

  • Віце-прем'єр-міністр Кубів повідомив, що з китайським Ексімбанком досягнуто домовленості щодо виділення кредиту у розмірі $200 млн на будівництво моста через Дніпро в Кременчуці.
  • Премію Василя Стуса за особливий внесок до української культури вручено відомому письменнику Жадану.

Київ

  • Агентство Standard & Poor's підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг Києва у національній та іноземній валюті на рівні B- зі стабільним прогнозом. Столиця не має заборговансті перед комерційними структурами, усі борги переведено в урядові зобов'язання.

Війна

  • На лінії фронту на Донбасі зберігається напружена обстановка. Бойовики повсюдно застосовують важку артилерію та міномети, обстрілюючи при цьому й житлові квартали міст, що перебувають під їх контролем, для створення "картинки" порушення мінських домовленостей українськими військами. У ході боїв поранено 7 українських військовослужбовців.
  • Лідер кримських татар Джемілєв стверджує, що Росія розмістила в окупованому Криму 6 ядерних боєголовок.
  • Заступник глави парламенту Геращенко, член української делегації на мінських перемовинах із урегулювання на Донбасі, заявила, що на наступній зустрічі, яка відбудеться 24 травня, наполягатиме на остаточному узгодженні списку заручників і даті їх звільнення.

Україна та світ

  • Президент Порошенко відвідав Німеччину із робочим візитом. Канцлер Меркель по завершенні переговорів закликала до якнайшвидшого проведення зустрічі в "нормандському форматі" для політичного вирішення "конфлікту" на Донбасі. За її словами, перемир'я у регіоні не діє, зростає кількість порушень режиму припинення вогню. Президент заявив про повну підтримку Німеччиною мирного процесу. Порошенко переконаний, що європейські санкції проти Росії буде збережено, доки вона не виконуватиме свої зобов'язання з мінських домовленостей.
  • Українська служба телеканалу EuroNews припиняє роботу з 21 травня "через відсутність фінансування". Прохання українських громадських діячів до президента Порошенка про підтримку каналу залишилося без відповіді.
  • Міжнародний суд ООН у Гаазі зобов'язав Україну подати до 12 червня меморандум з аргументами і доказами за двома позовами (про порушення Конвенцій ООН щодо фінансування тероризму та недопущення всіх форм расової дискримінації). Росія має надати пояснення зі справи (контрмеморандум) до 12 липня.
  • Президентом Ірану вдруге обрано Рухані, що дозволяє прогнозувати збереження політичного курсу країни та продовження підтримки іранською владою радикальних ісламських угрупувань шиїтів, у тому числі тих, що воюють у Сирії, а також збереження тісних зв'язків із Росією у військовій галузі. У відповідь США вживають заходів, що спрямовані на зміцнення свого впливу в регіоні. Зокрема, у ході візиту до Саудівської Аравії президент Трамп підписав із королем Салманом угоду про постачання озброєнь на $110 млрд. За 10 років Саудівська Аравія має намір витратити на оборонні закупівлі у США $350 млрд.

Тренди


  • Росія направила скаргу до Світової організації торгівлі про порушення Україною базових угод через введення санкцій проти російських компаній, товарів і послуг.
    Російська пошукова система Rambler, яка не потрапила під українські санкції, оголосила про намір відкрити веб-портал із пошуковим і поштовим сервісом в українському сегменті Інтернет без відкриття офісу в Україні.

No comments:

Post a Comment