May 12, 2017

11.05.2017: Рада ЄС затвердила надання Україні "безвізового режиму"

Рада ЄС затвердила надання Україні "безвізового режиму"
Рада ЄС затвердила надання Україні "безвізового режиму"

Головні події і теми доби 11.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Рада ЄС затвердила надання Україні "безвізового режиму".
  • Журналісти опублікували результати власного розслідування вбивства свого колеги Шеремета.

В Україні

  • Кабмін подовжив ще на місяць режим надзвичайного стану в енергетиці.
  • Програма "Слідство Інфо" опублікувала результати власного розслідування вбивства журналіста Шеремета.
  • Дніпропетровська обласна прокуратура залучила як свідка та допитала депутата від Опозиційного блоку Вілкула у справі про побиття учасників бойових дій у Дніпрі "тітушками" при потуранні співробітників Національної поліції. За повідомленням міністра внутрішніх справ Авакова, одного із бойовиків-"тітушок" заарештовано на 2 місяці, він почав співпрацю зі слідством.
    У Києві перед будівлею МВС відбулась акція протесту представників правих сил, учасники якої вимагали відставки Авакова у зв'язку зі штурмом 9 травня спецпідрозділом поліції офісу ОУН.
  • НАБУ отримало повний доступ до реєстру електронних декларацій Нацагентства з питань запобігання корупції. Прес-служба НАБУ повідомила, що наразі розслідуються понад 40 кримінальних справ, у тому числі, за результатами перевірки декларацій.
  • Печерський районний суд скасував арешт рахунків монополіста в торгівлі тютюновими виробами "Тедіс-Україна" та зобов'язав Генеральну прокуратуру й Національну поліцію повернути вилучені у ході обшуку сигарети.
  • Апеляційний суд підтвердив рішення Стокгольмського арбітражу про виплату Одеським припортовим заводом боргу у розмірі $193 млн,а також пені та штрафних санкцій фірмі Ostchem, що належить олігарху Фірташу. Рішення відкриває дорогу до банкрутства підприємства та переходу його під управління Фірташа за борги. Фонд держмайна має намір оскаржити рішення суду у касаційному порядку та стверджує, що існує метод, який дозволить уникнути банкрутства.
  • НБУ, слідом за Держстатом, опублікував прогноз оцінки споживчої інфляції за підсумками квітня, в якому зазначено, що темпи її зростання були нижче від очікуваних, незважаючи на підвищення цін у громадському транспорті, акцизів на алкогольну й тютюнову продукцію, а також поштових послуг. Однією із головних причин поліпшення показників названо зміцнення курсу гривні. Регулятор підтвердив оцінку зростання рівня інфляції за підсумками року на рівні 8±2 %.
    Експерти МВФ і ЄБРР підтвердили прогноз зростання ВВП України на рівні 2 % за річної інфляції 10 %.
  • Міністр фінансів Данилюк допускає призначення нового голови НБУ тільки до вересня. Він стверджує, що парламент до середини липня прийме весь пакет законопроектів, узгоджених із МВФ. Данилюк передбачає, що три транші кредиту, які міністерство та НБУ планують отримати нинішнього року, можуть бути об'єднані до одного, хоча із фондом це питання ще не обговорювалося. Місія МВФ продовжить роботу в Києві наступного тижня. За його словами, міністерство, як і раніше, має намір вийти на міжнародний ринок запозичень і розмістити єврооблігації на суму $1 млрд.
  • Міністерство фінансів повідомило про намір подати у червні апеляцію на рішення Вищого суду Лондона, який прийняв рішення про розгляд справи з приводу повернення РФ "боргу Януковича" в сумі $3 млрд і відсотків за ним за прискореною процедурою.
  • Курс гривні продовжив зміцнюватися: 26,43 ₴/$ (-0,03), 28,70 ₴/€ (-0,09 грн), 4,63 ₴/10₽ (+0,07 грн). Перевищення пропозиції валюти на ринку, у зв'язку з необхідністю продажу додаткової валютної виручки експортерами через довгі вихідні, дозволило НБУ викупити на аукціоні $74 млн.

Вйна

  • Армія практично кожного дня зазнає важких втрат. За офіційними даними, у ході боїв на Донбасі за попередню добу знову загинуло 2 військовослужбовців, ще 6 – дістали поранень.

Україна й світ

  • Рада ЄС затвердила законодавчу пропозицію про введення візової лібералізації для громадян України. Підписання документу відбудеться 17 травня, після чого його буде опубліковано в офіційному віснику ЄС, і він набуде чинності орієнтовно 11 червня.
    Президент Порошенко назвав "безвізовий режим" розлученням із Російською імперією. Він спростував можливість масового виїзду українців за кордон у зв'язку з можливостями, що відкрилися, і вважає перспективу "безвізового" закордонного паспорта аргументом для деокупації Донбасу.
  • Президент США Трамп після перемовин із міністрами закордонних справ Лавровим і Клімкіним закликав Україну та Росію до миру.
  • Палата представників Конгресу США планує надання фінансової допомоги Україні й 2018 року.

Тренди


  • Журналісти "Громадського" ТВ випустили фільм про власне розслідування вбивства заступника головного редактора "Української правди" Шеремета, який загинув у результаті вибуху автомобіля 20 липня 2016 року. У ході розслідування з'ясувалося, що Національна поліція не звернула уваги на безліч фактів і не знайшла ключових свідків. Однією з осіб, які могли бути причетні до вбивства, виявився співробітник СБУ, хоча прес-служба відомства стверджує, що його було звільнено ще 2014 року. Національна поліція викликала авторів фільму на допит і має намір використовувати матеріали журналістського розслідування.

No comments:

Post a Comment